7.7.2018 13:47

ΦΩΤΟ | Σταματήστε τώρα αυτόν τον εξευτελισμό

Τραγική η κατάσταση στη ΒΙ.ΑΛ. που κάθε εκατοστό της έχει καταληφθεί από σκηνές

Εκτεθιμένοι σε ακραίες θερμοκρασίες, μακριά από κάθε τι που θυμίζει ανθρώπινη αξιοπρέπεια βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ και μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός. 
Η δυναμική της φιλοξενίας του Κέντρου έχει προ πολλού καλυφθεί αφού με ονομαστική χωρητικότητα 1.084 ατόμων, σύμφωνα με το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής διαμένουν πάνω από 1.800 άτομα με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες μέσα από τη ΒΙ.ΑΛ. και οι οποίες τις τελευταίες ώρες κάνουν τον γύρω του διαδικτύου συνοδευόμενες από την εξής σημείωση. 
Η Βιαλ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των ανθρώπων που έπρεπε να φιλοξενήσει. Όλες οι νέες οικογένειες μένουν είτε σε καλοκαιρινές σκηνές είτε σε υπόστεγα ή στα χωράφια με υπνόσακους. Άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά, οικογένειες με μικρά παιδιά, ψυχολογικά διαταραγμένα παιδιά είναι παγιδευμένα στη φυλακή της Ευρώπης που δεν εξασφαλίζει καν τις βασικές προϋποθέσεις ενός καταυλισμού. Τα δικαιώματα των παιδιών όσον αφορά τη διατροφή, τη στέγαση και την υγεία - για να μην αναφέρουμε - την εκπαίδευση, παραβιάζονται. Οι αρχές της ΒΙ.ΑΛ. λαμβάνουν τις αποφάσεις τους προσπαθώντας να μην εξαγριώσουν τους κατοίκους του κοντινού χωριού και δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των προσφύγων.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση ΤΩΡΑ! Πριν η κατάσταση γίνει ακόμη χειρότερη. Μετακινήστε τους ανθρώπους στην ενδοχώρα αν δεν μπορείτε να τους φιλοξενήσετε στη Χίο και στα υπολοιπα νησια. Σταματήστε τη μακροχρόνια παγίδευση σε ένα μέρος που ΔΕΝ είναι κατάλληλο για ανθρώπους
”.

Συνεχίζουν να αγνοούν οι αρχές
Παρά πάντως την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κ.Υ.Τ. και που είναι σε γνώση των αρχών Εισαγγελία και Αστυνομία συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά τις συνέπειες του υπερπληθυσμού, αδυνατώντας να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να εφαρμοστεί η προσωρινή διαταγή του Σ.τ.Ε. που προβλέπει μέγιστο αριθμό φιλοξενουμένων τα 1.274 άτομα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη στιγμή που οι κάτοικοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για την καταπάτηση της απόφασης του Σ.τ.Ε. όλες οι αρχές κωφεύουν χωρίς να έχει κινηθεί καμία αυτεπάγγελτη διαδικασία, κάτι που θα υποχρέωνε το Υπουργείο έστω και με αυτόν τον τρόπο να αποσυμφορήσει τη ΒΙ.ΑΛ..

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ