30.7.2021 10:19

Φιλία Λέξη Ιερή…

Γράφει η Μαρία Δαμασιώτη, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Κατανόηση, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αφοσίωση είναι μερικές, μόνο, από τις λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν τη φιλία.

Η φιλία είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή μας και ίσως το πιο σημαντικό, γιατί μέσα από αυτήν κοινωνικοποιούμαστε, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, καλλιεργούμε την προσωπικότητά μας, βοηθάμε στην ευεξία της σωματικής και ψυχικής υγείας μας.

Η φιλία είναι επιλογή και όχι υποχρέωση. Επιλέγουμε τον φίλο μας γιατί βλέπουμε σε αυτόν χαρακτηριστικά του ίδιου μας του εαυτού.

Μέσα από τη σχέση αυτή, πηγάζουν συναισθήματα ζεστασιάς και πληρότητας. Αισθανόμαστε σιγουριά, αυτοπεποίθηση και συμβαδίζουμε σε κοινά μονοπάτια που προέρχονται από κοινές μας πεποιθήσεις και θέλω.

Ο καλός και ειλικρινής φίλος, είναι απαραίτητο συστατικό ευφορίας σε κάθε ηλικία καθώς και ένας μοναδικός και ξεχωριστός τρόπος επικοινωνίας. Μετατρέπεται χωρίς να το καταλάβουμε σε μέλος της οικογένειάς μας και αποτελεί πηγή βοήθειας και στήριξης στις δύσκολες στιγμές. Προβάλλει τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά μας και μας βοηθάει να βελτιώσουμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας αλλά και με τους άλλους.

Ο φίλος λειτουργεί σαν αγχολυτικός και αντικαταθλιπτικός παράγοντας, καθώς μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια και ότι ανήκουμε σε μια ομάδα. Είναι το αντίδοτο στη μοναξιά, η οποία όταν εγκαθίσταται σαν μόνιμη κατάσταση επιφέρει σημαντικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Είναι πολύτιμος συνοδοιπόρος στη ζωή μας, ενισχύει την αυτοπεποίθηση μας, βρίσκεται δίπλα μας, μας αγαπάει και μας φροντίζει όπως και εμείς. Μας δίνει όλη την ελευθερία που χρειαζόμαστε, ώστε να είμαστε ο πραγματικός μας εαυτός, κατανοώντας πάντα την κάθε έκφανση της προσωπικότητάς μας.

Ο πραγματικός φίλος μας λοιπόν, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καρδιάς μας, προσφέροντάς μας ανιδιοτελή αγάπη και σεβασμό, Είναι το στήριγμά μας και αυτός που θα μας ενθαρρύνει να αποκτήσουμε κίνητρο στη ζωή, η οποία γίνεται δυσκολότερη χωρίς αυτόν.

Γιατί όπως είπε και ο Αριστοτέλης «κανείς δεν θα επέλεγε να ζει δίχως φίλους και ας είχε όλα τα υπόλοιπα αγαθά στη ζωή»!

Πληροφορίες: Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.2), www.kpechios.gr

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ