1.8.2013 13:00

Πέτυχε το πείραμα της αναχλόωσης

- ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στο Κόρης Γεφύρι είχαμε στραμμένη την προσοχή μας, στα καμένα βγήκε όμως η είδηση. Όπως προκύπτει από τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθαν. Τσαυτάρη και τις δηλώσεις που χθες έκανε στα τοπικά Μ.Μ.Ε.,  το «πείραμα» της αναζωογόνησης της χιακής υπαίθρου και κυρίως στα σημεία από όπου πέρασε η φωτιά, εξελίχθηκε με απόλυτη επιτυχία και η αναχλόωση όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε πιλοτικά από τον καθηγητή Παπαγεωργίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αφήνει ελπίδες ότι η χλωρίδα θα επανέλθει πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε.

Το σχέδιο

Το «πείραμα» της αναχλόωσης εφαρμόστηκε σε μια μικρή έκταση στην περιοχή Αψιλές, μετά το Γιαννάκι, όπου το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προχώρησε σε φύτευση σπόρων χαμηλής βλάστησης και χλόης. Το ίδιο σχέδιο εφαρμόστηκε ταυτόχρονα στη Λήμνο και στην Αστυπάλαια, με το υπουργείο να αναμένει με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσαυτάρη αυτό ήταν απόλυτα επιτυχές και θα εφαρμοστεί σε εκατοντάδες στρέμματα από την κεντρική προς την βορειοδυτική Χίο με σκοπό να συμβάλλει σημαντικά στο πρόβλημα της βόσκησης που δείχνει αξεπέραστο.

«Το σχέδιο δοκιμάστηκε σε περιοχές που υποφέρουν από την υπερ-βόσκηση για την ενίσχυση της φυτικής παραγωγής. Σε περιοχές δηλαδή όπου όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι δεν μπορούν να αποδώσουν πλέον φυτική βλάστηση. Πήγε πολύ καλά. Τα βοσκοτόπια είναι ένα χρυσάφι της επιφάνειας των τόπων μας και άπτεται άμεσα με την αιγοπροβατοτροφεία. Επομένως το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ενθαρρυντικά, είχαμε πολλαπλασιασμό της φυτικής παραγωγής και τώρα θα το εφαρμόσουμε σε μεγαλύτερη ακόμη έκταση», υποστήριξε ο κ. Τσαυτάρης.

«Με πρότυπο το θετικό αποτέλεσμα της Χίου θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του για να βοηθήσουμε τα νησιωτικά βοσκοτόπια», συμπληρωσε ο υπουργός, που αφήνει ανοικτή την υπόθεση για νεότερες ανακοινώσεις, που κατά πάσα πιθανότητα θα σχετίζονται με την δημιουργία ενός ειδικού χώρου βοσκότοπων για τους ντόπιους πληθυσμούς προβάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ