29.10.2014 14:28

Πεθαίνουν αβοήθητοι και η Δικαιοσύνη αγρόν αγοράζει

ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΜΑΝΗ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ, ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΚΑΒ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΔΗΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

 

Άναβε με επιμέλεια τα καντήλια της Αγίας Μαρκέλλας. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι απ’ το εγκληματικό γαϊτανάκι μετατόπισης των ευθυνών που διεξάγεται εδώ και δυο χρόνια, το δικό του καντήλι της ζωής θα έσβηνε αβοήθητο.

Ο Μαν. Χατζόπουλος, 61 ετών, είναι το επόμενο θύμα της ιατρικής εγκατάλειψης της Αμανής. Χτυπήθηκε από έμφραγμα και το μεσοδιάστημα του «χαλασμένου τηλεφώνου», απ’ τη μια αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στην άλλη, απέβη μοιραίο. Κατέληξε μεταφερόμενος σε φορτηγό από τη σύζυγο του, κοντά στο 18, σχεδόν 20 λεπτά πριν φτάσει στο Νοσοκομείο.

Ο κρίσιμος χρόνος

Προεξοφλείται ότι σήμερα θα βρίσκονταν στη ζωή; Κανείς δεν το ξέρει. Πάντως από την ώρα του εμφράγματος μέχρι την τελική απόφαση να μεταφερθεί στο «Σκυλίτσειο» μεσολάβησε πολύτιμος χρόνος, συνήθως πολύ κρίσιμος για την εξέλιξη του εμφραγματία.

Μόλις ο καντηλανάφτης της Αγίας Μαρκέλλας ένοιωσε τα πρώτα συμπτώματα αδιαθεσίας οι οικείοι του τηλεφώνησαν στο ΕΚΑΒ. Η πρώτη απάντηση ήταν ότι το ασθενοφόρο θα έφτανε στη Βολισσό έπειτα από 1,5 ώρα. Αναζητήθηκαν επειγόντως εναλλακτικές λύσεις, με πρώτη τη μεταφορά του από το δημοτικό ασθενοφόρο με έδρα τη Βολισσό. Ο εθελοντής οδηγός προσφέρθηκε να εκτελέσει τη μεταφορά, όταν όμως αναζητήθηκε το κλειδί, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής επικαλέστηκαν τη … νομιμότητα. Γιατρός στη Βολισσό, απαραίτητος για να συνοδευτεί το περιστατικό, δεν υπήρχε κι όλοι άρχισαν να αναλογίζονται που θα μεταβιβαστεί η ευθύνη σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά κατά τη μεταφορά. Εν τω μεταξύ τα κρίσιμα λεπτά περνούσαν και το περιστατικό, χωρίς τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες, γίνονταν ολοένα και δυσκολότερο, όπως αποδείχθηκε.

Η λογική «φυλάω τα νώτα μου»

Ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο περιστατικό είναι αυτό που παρουσιάζεται στην Αμανή. Οι λιγοστοί της κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι κάθε σοβαρό περιστατικό υγείας έχει πολλαπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας από όλα τα άλλα. Κι αυτό γιατί:

  • η κυβέρνηση σφυρίζει αμέριμνη στο αίτημα στελέχωσης της περιοχής με το απολύτως αναγκαίο ιατρικό προσωπικό. Μόλις τώρα ακούγεται ότι προσωρινή λύση θα δοθεί σήμερα με την τοποθέτηση ιατρού στη Βολισσό και την Παρπαριά. Μια εμβαλωματική λύση όμως.
  • το ΕΚΑΒ μοιάζει επαναπαυμένο από την παρουσία της προνοσοκομειακής μονάδας στη Βολισσό αλλά δεν κάνει τίποτα προκειμένου να την καταστήσει πλήρως λειτουργική. Αντίθετα λες και τρίβει τα χέρια του από τη θλιβερή κατάληξη κάθε περιστατικού, ως απόδειξη ότι το ασθενοφόρο της Βολισσού κακώς κάθεται εκεί πάνω.
  • το Νοσοκομείο σηκώνει ψηλά τα χέρια, δηλώνοντας αναρμόδιο, και ποτέ δεν έχει αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο για να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα του ιατρικού κενού.
  • οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής άφηναν υπονοούμενα για τους χειρισμούς του ασθενοφόρου από τους προκατόχους τους, τώρα όμως που πήραν στα χέρια τους την «καυτή πατάτα» τοποθετούν την ατομική τους ευθύνη πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τον καθένα να φυλάει τα νώτα του, και η Δικαιοσύνη μένει απαθής θεατής. Δεν αισθάνεται την ανάγκη αυτεπάγγελτης παρέμβασης για θανάτους ανθρώπων που δεν προφταίνουν να δεχτούν την παραμικρή ιατρική φροντίδα.

Το κάθε σοβαρό περιστατικό υγείας στην Αμανή σε συντριπτικό ποσοστό καταλήγει, όπως στην περίπτωση του Μαν. Χατζόπουλου. Κι όλοι μας γινόμαστε συνένοχοι σε ένα έγκλημα διαρκείας. Ως πότε;    

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ