31.3.2022 10:24

ΠΕΣ ΝΑΤ: "Δηλώνουμε την στήριξη και το «παρών» στην πανελλαδική γενική απεργία στις 6 Απρίλη"

Η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου, τα σωματεία συνταξιούχων Ναυτικών Βροντάδου και Συκιάδας, δηλώνουμε την στήριξη και συμμετοχή στην Πανελλαδική Γενική Απεργία που θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο της Απλωταριάς την Τετάρτη 6 Απρίλη και ώρα 11:00 π.μ. 

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 χρόνων και από την έναρξη των Μνημονίων κατακρεούργησαν τις συντάξεις μας και αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης, λήστεψαν τα αποθεματικά απ' τα Ταμεία και άνοιξαν τον δρόμο για τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης.

Τώρα, η νέα λαίλαπα της ακρίβειας έρχεται να πέσει στις ήδη ρημαγμένες συντάξεις μας, με περικοπές γύρω στα 8,5 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο, από τις απανωτές μειώσεις που δεχθήκαμε τα τελευταία χρόνια, την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, στο ΕΚΑΣ, τις περικοπές σε φάρμακα, υγεία και τη δραστική μείωση των κοινωνικών παροχών.

Η γιγάντωση της ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης μας βάζει το μαχαίρι στον λαιμό. Οι συνταξιούχοι στενάζουν και η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει με τα ψίχουλα που μας πετάει, χρησιμοποιώντας τα γνωστά τροπάρια για τη δημοσιονομική αντοχή, προκειμένου να δίνει δισεκατομμύρια στα μονοπώλια, για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Δεν θα πληρώσουμε τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου! Η ακρίβεια μας κλέβει τη σύνταξη και τη ζωή μας.

Είναι ψέμα ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται και τις οποίες θα πληρώσουν οι λαοί είναι μόνο αποτέλεσμα του πολέμου.

Στην πραγματικότητα ο πόλεμος επιτάχυνε σχεδιασμούς που προϋπήρχαν. Τόσο όσον αφορά την αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών που οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφασίζουν η μία μετά την άλλη, όσο και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που δεν είναι καινούριοι.

Τα τελευταία χρόνια μας εμπαίζουν ασύστολα με την Λειτουργία του Οίκου Ναύτου Χίου, έχουμε γίνει το κοροϊδάκι τους με το να λειτουργεί για μερικές ημέρες και να κλείνει για Μήνες. 

Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι με την άθλια κατάσταση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, που Σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όσοι δεν έχουμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη είμαστε χωρίς φάρμακα, με κίνδυνο να επιδεινωθεί η υγεία μας ή και να μην διαγνωστούν έγκαιρα προβλήματα υγείας.

Η περίπτωση της πανδημίας είναι χαρακτηριστική, καθώς αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο αξιοποιείται όχι για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά για να προχωρήσουν τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής του με όχημα το "νέο ΕΣΥ" της κυβέρνησης της ΝΔ.

Τα στοιχεία - κόλαφος για τους χιλιάδες ασθενείς με κορωνοιό που έχασαν τη μάχη για τη ζωή επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να νοσηλευτούν σε κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αποτυπώνουν τη διαχρονική εγκληματική πολιτική στην Υγεία, με την οποία αναμετράται ο λαός μας, ειδικά στα χρόνια της πανδημίας που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δύο στους τρεις νεκρούς της πανδημίας, πάνω από 16.000 άνθρωποι μέχρι σήμερα(!), έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Οι συνταξιούχοι κρατούν λογαριασμό για τα απανωτά «χαστούκια» που μας ρίχνουν η μια μετά την άλλη κυβερνήσεις των τελευταίων 15 χρόνων. Πληρώσαμε την ανάπτυξη, Πληρώσαμε την οικονομική κρίση, Πληρώνουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας, Πληρώνουμε τα επενδυτικά σχέδια της απελευθερωμένης ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», με ένταση της ενεργειακής φτώχειας.

Απαιτούμε να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα γι’ αυτήν την άθλια κατάσταση. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, με κατώτατη σύνταξη τα 650 ευρώ και επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Εδώ και τώρα να δοθεί το δώρο ΠΑΣΧΑ σε όλους τους συνταξιούχους. 

Απόδοση του 0,5% του προϋπολογισμού που έχει νομοθετηθεί. 

Κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%.

Αποκλειστικά Δημόσια – Καθολική – Υποχρεωτική – Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια για όλους.

Να καταργηθεί το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» στις συντάξεις.

Να εκδοθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς συντάξεις, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

Άμεση κατάργηση του αντεργατικού – αντισυνδικαλιστικού που σκοπό έχει τον στραγγαλισμό της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων.

Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στα ποντοπόρα πλοία που έχει να ανανεωθεί από το 2008.

Οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες δεν θα σταματήσουν, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, γιατί ξέρουμε πως ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, το πετύχαμε μόνο με τους αγώνες μας.

Κοινωνική πολιτική δεν κάνεις όταν δίνεις στους φτωχούς, αλλά όταν φροντίζεις να μην υπάρχουν φτωχοί. 

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, Ο δρόμος του αγώνα και το "ιερό" πεζοδρόμιο που είναι μαμή της ιστορίας είναι μονόδρομος όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τη νέα γενιά. 

Σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας ήταν αυτή η αιτία που εξέλιξε τα πράγματα προς το καλύτερο και εμείς έχουμε υποχρέωση, όχι μόνο για τους εαυτούς μας αλλά για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.

Με συνέπεια θα παλέψουμε τόσο για εμάς όσο και για τη νέα γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. 

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους και εν ενεργεία Ναυτικούς να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της απεργίας στις 6 Απρίλη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ