21.1.2013 17:59

Παίζει με τη φωτιά στα Αγιάσματα

ΔΕ ΒΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΣΕΝΤΣ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΙΣΚΑΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Σφυρίζοντας αμέριμνα και χωρίς να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης αντιμετώπισε το δημοσίευμα του «π» για τα Αγιάσματα η δημοτική αρχή. Παραβλέποντας ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον τουρισμό περιορίζει στο ένα εξάμηνο τη δυνατότητα αποστολής ολοκληρωμένου φακέλου για την αναγνώριση της πηγής παραπέμπει σε εξωτερικές βοήθειες και στην αυτεπιστασία τις υπολειπόμενες ενέργειες, φλερτάροντας με τον κίνδυνο να χάσει τον έλεγχο των ιαματικών πηγών, που θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο αυριανό Τεχνικό Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα ευρώ για τις εργασίες καλλιέργειας της πηγής και μεταφοράς των μικρής έκτασης εγκαταστάσεων, την ώρα που ο υδρογεωλόγος Ζ. Αγγελίδης επιμένει ότι για να προχωρήσει το έργο είναι απαραίτητη η ψήφιση ενός ποσού της τάξης των 20.000 – 30.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί με βεβαιότητα ο κύκλος των εργασιών γύρω από την πηγή. Είναι ενδεικτικό ότι το βάθος της πηγής είναι 1,5 μέτρο και αυτή τη στιγμή η πηγή είναι φραγμένη στα 30 εκατοστά!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην απάντηση της η δημοτική αρχή παρουσιάζει πραγματικά δεδομένα, συνεχίζει όμως να μη βλέπει την ανάγκη ένταξης στο Τεχνικό Πρόγραμμα ενός μικρού ποσού, αναθέτοντας στην αυτεπιστασία και την καλή προαίρεση εξωτερικών συνεργατών τη λύση. Αναλυτικά γράφει:

Διαχειριστής της ιαματικής πηγής Αγιασμάτων είναι η εταιρεία ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε., προς την οποία παραχωρήθηκαν σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. υπέβαλλε αίτηση στον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την αναγνώριση της πηγής, τον Σεπτέμβριο του 2011.

Στις 8/3/2012, ο Σύνδεσμος Ιαματικών πηγών μας ενημέρωσε ότι έχει ήδη εκπονηθεί η Α’ φάση της υδρογεωλογικής μελέτης και για να προχωρήσουν στη Β’ και Γ’ φάση αυτής, όπως και στη μελέτη ιατρικής τεκμηρίωσης, απαιτείται να γίνουν φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού της πηγής.

Η ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ με δική της δαπάνη ανέλαβε τη διεξαγωγή των παραπάνω αναλύσεων, που έγιναν τον Ιούνιο του 2012 και τα αποτελέσματα εστάλησαν στον Σύνδεσμο για συνέχιση των ενεργειών από την πλευρά του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλη αυτή τη διάρκεια, τόσο η Διοίκηση της Προμηθευτικής, όσο και ο Δήμος Χίου, είμαστε σε στενή επαφή με τον καθηγητή υδρογεωλογίας του ΑΠΘ κ. Ζήση Αγγελίδη, που έχει αναλάβει την εκπόνηση των μελετών για την αναγνώριση της πηγής. Δεδομένου, όμως, ότι το πρόβλημα της αναγνώρισης αφορά όλες τις ιαματικές πηγές της χώρας και το επιστημονικό δυναμικό που διατίθεται από τον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών δεν επαρκεί, προκαλούνται καθυστερήσεις με ευθύνη του Συνδέσμου.

Μετά από πολλές παραινέσεις, ο κ. Αγγελίδης επισκέφτηκε ξανά την ιαματική πηγή τον Οκτώβριο, όπου ξεκίνησε κάποιες εργασίες για την καλλιέργεια της, αφήνοντας την όμως για τον προσεχή Απρίλιο, λόγω περιορισμού του διαθέσιμου χρόνου από τον ίδιο και αφού μας διαβεβαίωση ότι οι προθεσμίες που προβλέπονταν στο Ν. 3498/2006.

Μάλιστα, κατά την παραμονή του στη Χίο, συναντήθηκε με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου κ. Τσακό και συζήτησαν με λεπτομέρεια το απαιτούμενο έργο και την τεχνική υποστήριξη που θα χρειαστεί για την καλλιέργεια της πηγής.

Πραγματικά, οι προθεσμίες παρατάθηκαν με το Ν. 4049/2012 για ένα έτος, δηλαδή μέχρι 31/12/2013.

Στην παρούσα φάση, περιμένουμε τον κ. Αγγελίδη να καθορίσει τις ακριβείς ημερομηνίες του ταξιδιού του στη Χίο, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είναι έτοιμη να διαθέσει το απαιτούμενο προσωπικό και μηχανήματα, στα πλαίσια έργου αυτεπιστασίας για την καλλιέργεια της ιαματικής πηγής.

Σημειώνεται, ότι τόσο ο Δήμος Χίου, όσο και η ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. παρακολουθούν πολύ στενά το θέμα της αναγνώρισης της ιαματικής πηγής, όπως επίσης και όλα τα θέματα που σχετίζονται με την περιοχή. Στο βαθμό του δυνατού, παρακολουθούμε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή, διατηρώντας μια καλή σχέση συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, τόσο με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί, όσο και με τους εν δυνάμει επενδυτές.

Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, όσον αφορά την αναγνώριση της πηγής, κατανοώντας ταυτόχρονα τις καθυστερήσεις που οφείλονται στην πίεση που δέχεται στην παρούσα φάση ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πριν 2 ημέρες

SUPER FALL OFFERS στα Entos