20.3.2024 7:14

Οι επικονιαστές της Χίου μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2012

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πληροφόρησης σχετικά με τις άγριες μέλισσες και άλλους επικονιαστές ( άλλα έντομα, άνθη, φυτά κλπ ) της Χίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάστασή τους μετά τις φωτιές που έπληξαν το νησί μας τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαρτίου 2024, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, με διοργάνωση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Παρουσιάστηκαν αποτελέσματα συνεχούς έρευνας από το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από έρευνα που υλοποιείται στη Χίο από το 2012 με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταπυρικές καταστάσεις μετά τις φωτιές του 2012 και του 2016. Κοινό ευαισθητοποιημένο οικολογικά και σχετικό με αγροτική παραγωγή, παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ημερίδα, όπως και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χίου Γιάννης Αμέντας που έδωσε συγχαρητήρια στην άψογη διοργάνωση του τόσο σπουδαίου αυτού θέματος που αφορά όλους μας, γιατί πιθανή εξαφάνιση της μέλισσας θα έχει αλυσιδωτές δυσάρεστες συνέπειες σε όλο το οικοσύστημα.

Η Θεοδώρα Πετανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικολογίας και Οικογεωγραφίας, έκανε μια εισαγωγή στο θέμα, ευρεία και κατανοητή, μιλώντας για τη βιοποικιλότητα των επικονιαστών, κυρίως της άγριας μέλισσας και της κοινής μέλισσας, αλλά και για το ρόλο που παίζουν τα σκαθάρια, οι πεταλούδες, οι μύγες, οι σφήκες και οι σχέσεις των εντόμων αυτών με τα ανθοφόρα φυτά, καθώς και η σημασία της επικονίασης για τη φύση και τις καλλιέργειες.

Εστίασε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της φωτιάς στο όλο σύστημα, καθώς και τη μελισσοκομία του νησιού. Μίλησαν επίσης οι Διδάκτορες του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Νάκας και Γεώργιος Μαυροφρύδης.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Θωμαΐτσα Κοιλάκου Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χίου και η Μαριάννα Καρίβαλη Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, που μετέφερε και τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουρνιά. 

Η όλη δράση ( έρευνα και συνέδριο ) υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου « Αυτο-αποκατάσταση των επικονιαστικών υπηρεσιών σε μεσογειακές μεταπυρικές βιοκοινότητες, συνθεωρώντας τα χαρακτηριστικά της φωτιάς και της βόσκησης » που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. ( ΕΛ. ΙΔ. Ε. Κ. ).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ