10.1.2022 12:55

Οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Χίου το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Στη διάρκεια του διαστήματος Ιούλιος-Δεκέμβριος 2021, το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος, προσάρμοσε το πλαίσιο των δράσεων που υλοποίησε σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), για την προστασία για την Covid 19. Με αυτά τα δεδομένα, κατά το διάστημα αυτό, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

* Εκπαιδευτικοί:

-σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Αειφορίας του 2ου ΠΕΚΕΣ Β. Αιγαίου, πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με συντονιστή τον υπεύθυνο του Δικτύου, κ. Ν. Γκόβα, με τίτλο: «Κι αν ήσουν εσύ; Πες το με δυναμικές εικόνες. Η αποδοχή της διαφορετικότητας στη σχολική τάξη ». Στην υλοποίηση συμμετείχαν τα στελέχη του ναυτίλου Ελένη Κοτσάτου και Στράτος Τσουκάρης.

-σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Αειφορίας του 2ου ΠΕΚΕΣ Β. Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Η τέχνη και το θέατρο ως εργαλείο εμπλουτισμού και υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εμπειρία από την εφαρμογή του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «Διαφυγές …από κάθε εξάρτηση» σε μαθητές γυμνασίου –λυκείου» με την καθοδήγηση του Ν. Γκόβα. Συμμετείχαν τα στελέχη: Μαρίνα Κυριάκου, Ε. Κοτσάτου και Στρ. Τσουκάρης.

-συναντήσεις υποστήριξης –εποπτείας με εκπαιδευτικούς που υλοποιούν «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στις θεματικές ενότητες: «Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία- Πρόληψη», «Γνωρίζω το σώμα μου-Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και «Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα». Υπεύθυνη ήταν η Ε. Κοτσάτου.

*Μαθητές:

-εφαρμογή του προγράμματος «Διαφυγές…από κάθε εξάρτηση» του Πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο στην εκπαίδευση σε δύο ομάδες μαθητών του 1ου και 3ου Λυκείου Χίου, εκ των οποίων η μία με συντονισμό από τον υπεύθυνο του Δικτύου, κ .Ν. Γκόβα. Στη δράση έλαβαν μέρος εθελοντικά ως ηθοποιοί μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από τον Ναυτίλο, συμμετείχαν οι Μ. Κυριάκου, Ε. Κοτσάτου και Στρ. Τσουκάρης.

-βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και την πρόληψή τους σε μαθητές 6 τμημάτων γυμνασίων (2ο Γυμνάσιο Χίου, Γυμνάσιο Καλλιμασιάς). Τις παρεμβάσεις υλοποίησαν οι Ε. Κοτσάτου, Μ. Κυριάκου και Στρ. Τσουκάρης.

-βραχεία παρέμβαση σε μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων, στο πλαίσιο των εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Την παρέμβαση υλοποίησε η Ε. Κοτσάτου.

*Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

-έγιναν 3 εισηγήσεις σε ισάριθμα Εναρκτήρια Σεμινάρια για τους πρωτοετείς φοιτητές των τμημάτων Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο: «Συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης Χίου ναυτίλος με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου » και εισηγητή τον Στρ. Τσουκάρη.

-συνεχίστηκε η παροχή βραχείας ατομικής συμβουλευτικής σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

*Γονείς:

-πραγματοποιήθηκε μία ομιλία με τίτλο: «Άγχος, Φόβος και Φοβίες στα παιδιά. Ο ρόλος των γονέων», σε γονείς μαθητών του 1ου Νηπιαγωγείου Βροντάδου, με εισηγήτρια την Ε. Κοτσάτου.

-έγιναν δυο ομιλίες με τίτλο: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Κατάχρησης του Διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους», δια ζώσης στα Θυμιανά, σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Θυμιανών (ΜΕΟΘ) και διαδικτυακά σε γονείς του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, με εισηγητή τον Στρ. Τσουκάρη.

*Πρόσφυγες:

-υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις σε τέσσερις ομάδες προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το ΚΥΤ και Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Χίου και την EASO, από τον Στρ. Τσουκάρη.

*Ευρύτερη Κοινότητα:

-συνέντευξη των στελεχών Ε. Κοτσάτου και Μ. Κυριάκου στην εκπομπή της Ευγενίας Κώττη στον Τ/Σ «Αλήθεια»

-συνεντεύξεις και άρθρα σε τοπικά ΜΜΕ

*Ατομικές Συναντήσεις:

-Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής με άτομα που κάνουν χρήση ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων, με τις οικογένειές τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία ζήτησαν βοήθεια. Οι συναντήσεις έγιναν είτε δια ζώσης -με λήψη μέτρων, όσο επιτρεπόταν– είτε, κυρίως, εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου και τηλεφωνικά.

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, των Ψαρών και Οινουσσών, καθώς και άλλων δήμων και περιφερειών για την κάλυψη συγκεκριμένων περιστατικών.

 

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Γιώργος Ψαρούδης, Επιστημονικά Υπεύθυνος, Κοινωνιολόγος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική –Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ