25.11.2021 10:21

Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου εκφράζει την συμπαράστασή του σε κάθε γυναίκα η οποία είναι θύμα στην κάθε μορφή βίας, όπως και αν εκφράζεται αυτή. Πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την εξάλειψη της βίας η οποία εντείνει την ανισοτιμία των γυναικών.

Βία είναι το συνολικό τσάκισμα της εργασιακής, της οικογενειακής, της προσωπικής μας ζωής, είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας. Βία είναι η ανεργία, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που κάνουν τη ζωή μας λάστιχο, τα βάρη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ που πέφτουν στις πλάτες μας.

Βία είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η προσφυγιά. Αυτό είναι το περιβάλλον πάνω στο οποίο βρίσκει έδαφος η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση, οι βιασμοί, ακόμα και οι δολοφονίες γυναικών. Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά.

Οι απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι το βιασμό και τη δολοφονίες, είναι το αποτέλεσμα της ανισότιμης σχέσης της γυναίκας στην ταξική κοινωνία, των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Πηγάζουν από τις αξίες που γεννά η ίδια η φύση της σημερινής κοινωνίας, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο ανελέητος ανταγωνισμός, ο ατομισμός, που διαπερνούν και τις οικογενειακές σχέσεις. Το κίνητρο του δράστη δεν είναι το φύλο του θύματος, αλλά η σχέση μαζί του. Τα στρεβλά πρότυπα ανθίζουν όσο διαιωνίζεται η οικονομική και κοινωνική εξάρτηση ενός ανθρώπου από έναν άλλο στο πλαίσιο του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης. Είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών. Καταδικάζουμε κάθε φαινόμενο ατιμωρησίας ή προσπάθειας να πέσουν στα «μαλακά» οι δράστες. Όμως οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν εξασφαλίζουν από μόνες τους την ολόπλευρη προστασία των γυναικών. Η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, που εκτός των άλλων θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι.

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών μας. Η τόλμη, το θάρρος απέναντι στη βία μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας μέσα από το γυναικείο σύλλογο, που θα λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας» για να στηριχθεί και να βρει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

-Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

-Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας και τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές) και στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή Μ.Κ.Ο και ΚΟΙΝΣΕΠ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ