2.4.2019 20:02

Ο "π" δεν υποστέλλει τη σημαία της ελεύθερης άποψης και του μαχόμενου ρεπορτάζ

Την Πέμπτη η εκδίκαση της μήνυσης του Δημάρχου Χίου και του Αντιδημάρχου Γιώργου Καραμανή κατά των Νίκο Γεωργούλη και Νίκο Κατσαράκη

Με τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου την προσεχή Πέμπτη ο πρώην εκδότης και διευθυντής του «π» Νίκος Κατσαράκης και Νίκος Γεωργούλης αντίστοιχα, έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν οι Μανώλης Βουρνούς και Γιώργος Καραμανής για τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «π» από την περίοδο λειτουργίας του καταυλισμού της Σούδας.

Τα δύο πρώην στελέχη του «π» που δημιούργησαν από το μηδέν το οικοδόμημα του «π» κατηγορούνται για ρεπορτάζ με τον τίτλο: «Εξαπατούν την κοινωνία της Χίου με τη Σούδα- Καμώνονται ότι κλείνει με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής ενώ η πραγματικότητα είναι ότι σταματά  χρημοτοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως αφορμή για τη Δημοτική Αρχή να εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου δίωξη εναντίον του μεγαλύτερου μέσου της Χίου, όχι για τη συγκεκριμένη φράση, αλλά ουσιαστικά εναντίον της αξιολογικής κρίσης του κάθε δημοσιογράφου και του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματός του να την εκφράζει ελεύθερα. 

Το περίεργο στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι το γεγονός ότι ο «π» ενστερνίστηκε τη συγκεκριμένη άποψη - πιστεύοντας ακόμα και σήμερα ότι αυτή αποτέλεσε την αιτία λουκέτου στη Σούδα-  αλλά το γεγονός ότι αυτή ειπώθηκε δημόσια εντός του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δημοτικό Σύμβουλο Στέλιο Καμπούρη χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική αντίδραση.

Να μην υπάρξει αναβολή στην υπόθεση

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δικάσιμος, τα δύο πρώην στελέχη της εφημερίδας, ξεκαθάρισαν ότι αφενός δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κανενός είδους συμβιβασμό, αφετέρου θα επιδιώξουν με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο την εκδίκαση της υπόθεσης την προσεχή Πέμπτη και όχι την αναβολή της ακόμη και αν οι πιθανότητες για αναβολή- αν το ζητήσουν οι μηνυτές- είναι αυξημένες επειδή πρόκειται για πρωτοεισακτέα δίκη.

Και πανελλήνια είδηση…

Στην εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ και η Εφημερίδα των Συντακτών, επισημαίνοντας ότι η φράση «Εξαπατάτε την κοινωνία…» αποτελεί μία συνηθισμένη φράση στην πολιτική και δημοσιογραφική γλώσσα.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ αναφέρει:

««Εξαπατάτε την κοινωνία, κύριε... δήμαρχε” και όπου δήμαρχος, βάλτε ό,τι σας βολεύει. Όπως «πρόεδρε», «υπουργέ», «πρωθυπουργέ» κ.ά.

Ό,τι και να συμπληρώσει κανείς ως κλητική προσφώνηση, η ουσία παραμένει. Πρόκειται για μια φράση τόσο συνηθισμένη στην πολιτική ή δημοσιογραφική γλώσσα, που ελάχιστα κάνει πλέον εντύπωση.

Μια φράση που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση που ο αντιπαρατιθέμενος, διαφωνεί κάθετα ή έχει διαφορετική εκτίμηση, για τα πεπραγμένα του άλλου μέρους.

Μια έκφραση που αν την «γκουγκλάρουμε» θα την βρούμε σε δεκάδες άρθρα και ακόμα περισσότερες αναφορές, να εκτοξεύεται εν είδει πολιτικής κριτικής, χωρίς βέβαια κανείς να εννοεί ότι ο αντίπαλος ή έστω αυτός που δέχεται την κριτική είναι απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου.

Και όμως αυτή η αναφορά, σε ένα άρθρο της εφημερίδας «Πολίτης της Χίου», αρκούσε για να στείλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου δύο δημοσιογράφους του νησιού που, από τη θέση του εκδότη και του αρχισυντάκτη, επέτρεψαν τη δημοσίευσή της, ασκώντας κριτική στον δήμαρχο και διαφωνώντας για το ποιος τελικά έκλεισε τη Σούδα!

Ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή η Ύπατη Αρμοστεία μέσω της διακοπής χρηματοδότησης;

Ο λόγος για τον άθλιο εκείνο προσφυγικό καταυλισμό που λειτουργούσε στο κέντρο της πόλης. Μηνυτές, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραμανής και κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση ο Νίκος Κατσαράκης και ο Νίκος Γεωργούλης, όταν και οι δύο πλέον έχουν αποχωρήσει από την εφημερίδα.

Η δικάσιμος που ενδεχομένως θα δημιουργήσει και νομολογία που θα αφορά πολιτικούς, κοινωνικούς φορείς αλλά και συνδικαλιστές, που τυχόν έχουν χρησιμοποιήσει ή θα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον τη συγκεκριμένη έκφραση, έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου.

Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά η κοινή λογική να πρυτανεύσει...»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ