22.9.2017 12:05

Κλείνουν τη Σούδα γιατί τους κόβουν τη χρηματοδότηση!

• ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΟΝΟΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΥΝ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ;

Αποκαλυπτήρια μιας πολιτικής εξαπάτησης έκρυβε το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης. Η βόμβα του Στ. Καμπούρη ότι η Σούδα δεν κλείνει από την αποφασιστική στάση της δημοτικής αρχής αλλά από τη στέρηση της χρηματοδότησης για τη συνέχιση λειτουργίας της δομής, ξεσκεπάζει ένα περίτεχνο επικοινωνιακό παιχνίδι και εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές του.

Κατά παράβαση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες διαχρονικά ζητούσαν το κλείσιμο της δομής, η δημοτική αρχή κώφευε και επέτρεπε στη Μονομετοχική να συνεταιρίζεται με την Ύπατη Αρμοστεία για τη λειτουργία της. Οι προτροπές αντιπολιτεύσεων, φορέων και δημοτών για απόσυρση της Μονομετοχικής από τη Σούδα έπεφταν στο κενό.

Δυο μήνες πριν ο εκμηδενισμός για μεγάλο διάστημα των αφίξεων συνέπιπτε με τους τελευταίους μήνες χρηματοδότησης προς την Ύπατη Αρμοστεία από την Ε.Ε. για τις υπηρεσίες που παρείχε σε δομές. Από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά αλλάζει το χρηματοδοτικό πλαίσιο και η χρηματοδότηση για όλες τις δομές των νησιών καταργεί τη διαμεσολάβηση Ύπατης Αρμοστείας και Μ.Κ.Ο. και διοχετεύεται απευθείας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η απόκρυψη και το νταηλίκι

Η αλλαγή στο χρηματοδοτικό πλαίσιο και η στέρηση της δυνατότητας στην Ύπατη Αρμοστεία να χρηματοδοτηθεί για δομές όπως η Σούδα αποκρύφτηκε, ως εξέλιξη, από τη δημοτική αρχή. Με συστηματικές δηλώσεις τους ο εκτελών χρέη δημάρχου Απ. Τζιώτης και κυρίως ο αντιδήμαρχος επί του προσφυγικού, Γ. Καραμανής, άφηναν να εννοηθεί ότι η Σούδα κλείνει γιατί το επιτρέπει η μείωση των αφίξεων και κυρίως γιατί υπάρχει η δική τους βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Ουσιαστικά παραπλανούσαν την κοινωνία αποκρύπτοντας ότι η Σούδα θα έκλεινε ούτως ή άλλως, καθώς το βάρος της μισθοδοσίας δεν μπορούσε να το σηκώσει εφεξής η Μονομετοχική από τη στιγμή που σταματά η χρηματοδότηση προς την Ύπατη Αρμοστεία.

Ο αντιδήμαρχος για το προσφυγικό, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιωθεί η κάκιστη εικόνα της δημοτικής αρχής για τους χειρισμούς της στο θέμα, διαβεβαίωνε ότι ήταν ζήτημα πολιτικής πυγμής να μην επιτραπεί η προώθηση στον καταυλισμό της Σούδας κανενός από τους νεοαφιχθέντες. Κρύβει την βασική αιτία που οδηγεί τη Σούδα σε υποχρεωτικό κλείσιμο. Μόνη διέξοδος για να συνεχίσει τη λειτουργία της δομής ήταν η παραχώρηση της έκτασης και των δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όλοι ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια πρόταση δεν θα περνούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ