2.9.2021 12:13

Ο Μίκης που ένωσε τη Χίο με τον Τσεσμέ

Ο προσωπικός φίλος του σπουδαιότερου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη, Μάρκος Μεννής μιλά στον «π» για τη γνωριμία τους και τη μετέπειτα κοινή πορεία τους μέχρι και τα «Θεοδωράκεια»

Με δέος και συγκίνηση μίλησε στο Politischios.gr για τον κορυφαία Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο πρώην Δήμαρχος Χίου και στενός φίλος του Μίκη, Μάρκος Μεννής.

Κάνοντας μία αναδρομή στη φιλία τους, ο Μάρκος Μεννής ανέφερε ότι γνώρισε τον Μίκη στη νεολαία των Λαμπράκηδων, δίνοντας έκτοτε κοινούς αγώνες και μοιραζόμενοι κοινά οράματα με τον σπουδαιότερο Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Μίκης Θεοδωράκης και Μάρκος Μεννής στο Ξενοδοχείο Χανδρής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις εκδηλώσεις "Θεοδωράκεια 2006".  (© Φωτογραφικό αρχείο "π")

Ο Μάκρος Μεννής στη συνέντευξή του στον «π», στάθηκε στον κοινό αγώνα των δύο για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο πλευρών του Αιγαίου, ανοίγοντας ήδη από το 1990 τον δρόμο για την προσέγγιση του γειτονικού Τσεσμέ με τη Χίο, σε μία προσπάθεια οι δύο λαοί να βρουν κοινά σημεία, παρακάμπτοντας τις κατά καιρούς προκλητικές κινήσεις αλλά και δηλώσεις των πολιτικών και αυτοδιοικητικών των δύο πλευρών.

Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας, ήταν οι γνωστές πολιτιστικές εκδηλώσεις με την ονομασία «Θεοδωράκεια» αλλά και η ονομασία του ανοιχτού θεάτρου του Καστρομηνά το 2006 σε «Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης».

Ανοιχτό Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" - 19 Ιουλίου 2006 σε συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Θεοδωράκεια" ( © Φωτογραφικό Αρχείο "π")

«Οφείλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη του»

Ερωτώμενος για τον τρόπο με τον οποίο η Χίος θα πρέπει να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Μάρκος Μεννής ανέφερε ότι η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών του Αιγαίου παρά την ένταση και τις δυσκολίες που φέρνει η πανδημία θα ήταν το καλύτερο μνημόσυνο σε έναν συνθέτη που γεννήθηκε σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου το 1925 αλλά το έργο του έγινε κτήμα όλου του κόσμου.

Αρχείο ήχου

Μάρκος Μεννής για Μίκη Θεοδωράκη

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ