8.2.2017 12:25

Μουσικό Σχολείο Χίου: Εκεί που η αρμονία συνυπάρχει με τη μάθηση [ΒΙΝΤΕΟ]

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Μας συγκίνησαν, μας έθελξαν, μας γοήτευσαν, μας μάγεψαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Μουσικού Σχολείου Χίου αυτού του εξαιρετικού εκπαιδευτηρίου. Μας θύμισαν το  σήριαλ Fame, που βλέπαμε παλιά. Αυτά τα παιδιά, αυτοί οι δάσκαλοι "το κάνουν πολύ κέφι", το γουστάρουν", "τη βρίσκουν" όπως λέμε  με αυτό που κάνουν, είναι ταγμένοι στη μουσική και το θέατρο, «ψάχνουν και ψάχνονται» συνεχώς και είναι πολύ σημαντικό να σου αρέσει αυτό που κάνεις. Παίζουν με τα αγαπημένα τους όργανα ακόμη και στα μικρά διαλείμματα. Φυσικά δεν είναι όλοι ταλέντα, αλλά οι ταλαντούχοι είναι αρκετοί και οι άλλοι δουλεύουν σωστά για να πετύχουν αυτό που ονειρεύονται. Το σχολείο τους παρέχει το καλύτερο  στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και αυτοί καθηγητές και μαθητές δουλεύουν ακούραστα με τη συνέπεια επαγγελματία και την  αγάπη του ερασιτέχνη δημιουργού. Στα μάτια μαθητών και δασκάλων βλέπεις τον δημιουργικό ανταγωνισμό και το ανθρώπινο δέσιμο που προκαλείται από την καλλιτεχνική ευαισθησία.  Όλα  αυτά καλύπτουν το ασφυκτικό πρόβλημα της έλλειψης στέγης που προκαλείται από την ανεπάρκεια των χώρων διδασκαλίας, το οποίο γιγαντώνεται με ραγδαίους ρυθμούς επειδή η φήμη που έχει αποκτήσει λειτουργεί ως μαγνήτης για τα ταλέντα αλλά και για τα παιδιά που  να ακολουθήσουν ένα δρόμο επαγγελματικής αποκατάστασης.

Τα στοιχεία

Οι 86 μαθητές και οι 39 καθηγητές, εκ των οποίων μόνιμοι αποκλειστικοί  είναι 14,  μόνιμοι οι οποίοι απασχολούνται και σε άλλα σχολεία 10, αναπληρωτές  8 και ωρομίσθιοι 8, λειτουργούν σαν δυναμικό ώριμο φυτώριο, δημιουργούν υποδομή και παρακαταθήκες  «για την άλλη μέρα». Στη φροντίδα της σχολής εντάσσεται και η δωρεάν σίτιση των μαθητών.

Τα μαθήματα

Με την ευγενή συνοδεία του διευθυντή Τάσου Κουτσοδόντη καταγράψαμε αρκετές από τις δράσεις τους στα πολλά διαφορετικά  μαθήματα μουσικής διδασκαλίας, με ολιγομελή και ατομικά τμήματα. Παρακολουθήσαμε   τα μαθήματα  1)πιάνο με καθηγήτρια την Χριστίνα Παπαδάκη και μαθητή τον Αναστάσιο Μελαχροινούδη,2) ταμπουρά  με καθηγητή τον Μανώλη Στάθη και μαθητές τους Χριστόφορο Νικηφορίδη, Ευθύμιο Παπαπέτρο, Άγγελο Μουστρίδη  και Γιώργο Μουτάφη, 3) σαντουριού με δασκάλα τη Θεοδώρα Παπαδοπούλου και μαθητευόμενη την Κυριακή Μπούτου, 4)λαούτου με δάσκαλο το Μάρκελλο Πούπαλο και μαθητή το Βαγγέλη Οικονόμου και 5) Κλασσικού βιολιού με δάσκαλο το Φώτη Πέζο και μαθητή  το Γιώργο Μουτάφη.

Μια λέξη χαρακτηρίζει τη μέθοδο και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους: Αρμονία.

Απολαυστικά σύνολα

Απαύγασμα όλων αυτών των δράσεων  είναι τα πέντε σύνολα που δουλεύουν κάθε Τρίτη και Τετάρτη, τα οποία αυτή την περίοδο προετοιμάζουν τα προγράμματα για τις μουσικές εκδηλώσεις και τις παραστάσεις που θα δώσουν το επόμενο διάστημα.

 1) Μουσικοθεατρικό σύνολο: 23 μέλη  με δασκάλους τη Μαρία Ρεβελλάκη και τον  Μιχάλη Πιλαβά,

2) Κλασσική ορχήστρα:  6 μέλη υπό τη διεύθυνση του Φ. Πέζου.

3) Παραδοσιακή ορχήστρα:  14 μέλη με  μαέστρο τη Θ. Παπαδοπούλου.

4)Λαϊκή ορχήστρα:  15 στελέχη με δάσκαλο  τον Γιώργο Φαραντάκη.

5) Σύνολο κρουστών:  4 μαθητές με δασκάλα την  ΈρσηΔρούκαλη

Η φωνή

Το 26μελές Μουσικοθεατρικό Σύνολο προετοιμάζει τη Θεατρική και μουσική απόδοση του παραμυθιού " Ένας γάτος μια φορά" με δασκάλους στην χορογραφία/σκηνοθεσία την Μαρία Ρεβελάκη και στη μουσική τον ΜιχάληΠιλαβά.

Αρχική πρόθεση μας ήταν η καταγραφή της πρόβας της χορογραφίας. Όμως σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι ακούμε μια μαγική φωνή και ασυναίσθητα  επικεντρωθήκαμε  στην Καλλιόπη Χονδρουδάκη. Απολαύσαμε όλα τα παιδιά του σχήματος και μαγευτήκαμε απο τη φωνή της. Όπως μας εκμυστηρεύτηκαν οι δάσκαλοι, θα την προωθήσουν στο Κλασσικό τραγούδι.  Καταγράψαμε τις πρόβες όλων των συνόλων και συνειδητοποιήσαμε ότι είναι κυψέλες με πολύ ποιοτικό βιολογικό  «μέλι».

Το πρόβλημα

Το σχολείοασφυκτιά στους μικρούς χώρους του πρώην Εκκλησιαστικού Λυκείου. Πρέπει να μεταστεγαστεί άμεσα. Για να καλυφθούν οι μαθησιακές ανάγκες  έχουν μετατραπεί σε μικρές τάξεις / στούντιο ακόμη και τα δωμάτια όπου διέμεναν οι μη Χιώτες μαθητές του Εκκλησιαστικού.

Ο Διευθυντής Τάσος Κουτσοδόντης είναι κατηγορηματικός.

«Εγγράφουμε 86 σπουδαστές γιατί δεν επαρκούν οι τάξεις. Οι αιτήσεις φοίτησης είναι περισσότερες από 100 κάθε χρόνο. Πρέπει να μεταστεγαστούμε για να   απορροφούμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και να προσθέσουμε προγράμματα, μουσικά είδη και όργανα. Το ενδιαφέρον αυξάνεται πολύ γρήγορα και δεν είναι σωστό να απογοητεύουμε παιδιά που ονειρεύονται να μάθουν μουσική ή να κάνουν καριέρα μουσικού, επειδή δεν επαρκούν οι χώροι» τονίζει.

Ασφυκτιούν

Στον ίδιο παρονομαστή βρίσκονται και οι καθηγητές. Το γραφείο τους είναι επιεικώς  ανεπαρκές, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται από αίθουσα σε αίθουσα σαν νομάδες. Όλα τα προβλήματα  καλύπτονται από  την αγάπη για τη δουλειά και την αρμονική συνεργασία με τους μαθητές, αλλά το σοβαρό πρόβλημα πρέπει να λυθεί έγκαιρα πριν δημιουργηθούν νέα αδιέξοδα, όπως την περίοδο που  στεγαζόταν στο κτίριο του 4ου γυμνασίου…

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ