7.6.2021 13:10

Mαθήματα Ζωής...

Γράφει η Ελευθερία Α. Μπινίκου, Ψυχολόγος με εξειδίκευση σε θέματα πρόληψης και θεραπείας παιδιών και εφήβων - Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

«Άλλο ένα Κυριακάτικο πρωινό με βρίσκει να ξυπνώ λίγο πριν την ανατολή του ηλίου. Θυμάμαι τον εαυτό μου ως μαθήτρια να αναζητώ την ευκαιρία πριν το σχολείο να κερδίσω πολύτιμες στιγμές επιπλέον ύπνου. Πλέον ως ενήλικη το θεωρώ ευλογία, καθώς απολαμβάνω τις ομορφιές της αυγής, την ηρεμία της σιωπής που διακόπτεται αρμονικά από τα μελωδικά τιτιβίσματα των πουλιών.

Οι Κυριακές πάντα επενδύονται με τη ζεστασιά της οικογενειακής θαλπωρής. Όπως σχεδόν κάθε Κυριακή, είναι η ημέρα που σταθερά θα έχουμε το χρόνο μας μαζί οικογενειακά.

Μα αυτό το Κυριακάτικο πρωινό, ένα άλμπουμ με παλιές οικογενειακές φωτογραφίες έμελλε να με ταξιδέψει στο χρόνο, να με γεμίσει σκέψεις και ανάμεικτα συναισθήματα. Τα δάχτυλα μου ανίχνευσαν με νοσταλγία τις σελίδες του άλμπουμ, αποκαλύπτοντας σαν μια ταινία μικρού μήκους πολλές οικογενειακές στιγμές, ανασύροντας από τη μνήμη μου όλα εκείνα τα μαθήματα ζωής που μου έδωσαν και συνεχίζουν να μου δίνουν οι γονείς μου. Ανεκτίμητης αξίας διδάγματα που βρίσκονται στις στιγμές, στις λέξεις και στις εμπειρίες της καθημερινής ζωής που μοιραζόμαστε.

Ξεφυλλίζοντας το άλμπουμ, από κάθε φωτογραφία αναπηδά μια ανάμνηση. Από κάθε ανάμνηση και μια διδαχή. Εφόδια που σταδιακά γεμίζουν τις αποσκευές μου στο ταξίδι της ανάπτυξης και του μεγαλώματος. Μαθήματα που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την κοσμοθεωρία της ύπαρξης, της στάσης μου προς τους ανθρώπους και τη ζωή».

1Η ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΟΝΕΩΝ

Κάθε 1η Ιουνίου γιορτάζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012 η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου. Ο ΟΗΕ στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι “η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση”.

Θυμάμαι πολλές φορές σε φιλικές συζητήσεις να αναδύεται ο προβληματισμός σχετικά με την αξία και τη χρησιμότητα της καθιέρωσης των «παγκόσμιων ημερών».

Ανταποκρίνονται πραγματικά στις προσδοκίες της ύπαρξης τους;

«ΚΑΛΟΣ» ΓΟΝΙΟΣ, ΤΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΡΟΛΟΣ!

Η βιβλιογραφική επισκόπηση συγκλίνει κατεξοχήν σε ένα κοινό συμπέρασμα: το να είσαι γονιός, είναι απαιτητικός και δύσκολος ρόλος! Όπως επίσης οι έρευνες αναδεικνύουν ότι οι γονείς παραμένουν ως η πιο σημαντική επιρροή για τα παιδιά.

Η υγειονομική κρίση και η διαχείριση των συνεπειών της επιβάρυνε το ρόλο των γονέων. Πρόσθετες θυσίες, πρόσθετες προσπάθειες να ανταποκριθούν σε όλα τα επίπεδα, και φυσικά να γίνει η διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας με το λιγότερο δυνατό κόστος για τα παιδιά.

Το να είσαι γονέας, ως όρος καλύπτει διαφορετικές πτυχές. Ωστόσο για την ορθή ανάπτυξη του παιδιού, ο ρόλος του γονέα είναι καθοριστικής σημασίας.

Αναπτυσσόμαστε χάρις:

  • Στην αγάπη & τη φροντίδα τους. Μια σχέση βασισμένη στην αγάπη συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Μια στοργική σχέση με χαμόγελα, αγκαλιές, φιλοφρονήσεις, ενδιαφέρον και διαθεσιμότητα για το παιδί, πάντα με την απαραίτητη αναπλαισίωση, δομή και επίβλεψη.
  • Στην επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Π.χ. επιμέρους εξήγηση γιατί απαγορεύονται ορισμένα πράγματα και όχι στείρα επιβολή κανόνων. Φυσικά δε χρειάζεται να εξηγηθούν όλα, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ασφάλειας ή κοινωνικοί κανόνες. Δείχνοντας στα παιδιά ότι κάθε ενέργεια έχει και συνέπεια, καλλιεργούμε τις καλές συνήθειες.
  • Στην ενθάρρυνση που εισπράττουμε από τους γονείς μας.
  • Στο χώρο που μας δίνουν για να καλλιεργήσουμε το δικό μας «Μυστικό Κήπο». Ναι, οι γονείς προσπαθούν να έχουν πλήρη επίγνωση των πάντων που μας αφορούν, αλλά ιδίως όταν είμαστε έφηβοι, χρειαζόμαστε το χώρο και ένα κομμάτι του εαυτού μας να το διατηρήσουμε μυστικό, οπότε η διατήρηση μιας σχετικής διακριτικής «απόστασης» είναι ευεργετική.
  • Στις ηθικές αξίες και στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση ξεκινά από τη γέννηση μας, είναι ο καρπός που εσωκλείει τη βιολογική, αλλά και την ψυχική παράμετρο. Βλέπουμε τους γονείς να ενεργούν και να εκφράζονται λεκτικά, και μαθαίνουμε αναλόγως. Εξάλλου, όταν είμαστε σε νεαρή ηλικία, όπου ο λόγος δεν είναι ανεπτυγμένος, επικρατούν και αποτυπώνονται οι πρώτες εμπειρίες της ζωής μας.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΗ ;

Στην αγάπη άνευ όρων, όπως η γονεική αγάπη, ο γονιός δε ζητά ανταπόδοση. Ωστόσο, ο χρόνος είναι αμείλικτος και μερικές φορές συμβαίνει και εκείνοι να…

… χρειάζονται βοήθεια, υποστήριξη, φροντίδα

…χρειάζονται μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο,

… χρειάζονται ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

 

«Αγαπημένοι μου γονείς… στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά κάθε μέρα, όχι απλά μια παγκόσμια ημέρα…

Ευχαριστώ, για όσα απλόχερα μου δώσατε, μου δίνετε και θα μου δώσετε ακόμα για Χρόνια Πολλά.

«Χορτάτη» στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά...»

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ