6.8.2013 11:54

Μας καίει η νοοτροπία μας (Ηχητικό)

Την ανθρώπινη αμέλεια ως το Νο1 παράγοντα δασικών πυρκαγιών στη Χίο, δείχνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που κάνει έκκληση στους πολίτες να υπακούν στις υποδείξεις των αρχών

Τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που μπορεί να λάβει μία μικρή εστία ελεγχόμενης πυρκαγιάς σε ημέρες όπου η επικινδυνότητα αγγίζει το 4, επεσήμανε μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στον «π» ο διοικητής της Π.Υ. Χίου Ι. Αρχοντάκης κάνοντας λόγο για εγκληματική αμέλεια όσων παραβλέπουν τις υποδείξεις των αρχών και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Χιώτη που ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου δεν έχει μάθει από τα λάθη του, είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο τριήμερο σημειώθηκαν 9 συνολικά πυρκαγιές όλες από ανθρώπινη αμέλεια.

«Αυτό το οποίο ρωτώ πάντα όσους φέρνουμε στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής είναι γιατί έβαλαν τη φωτιά. Η απάντηση είναι σχεδόν πάντα η ίδια. Θεωρούν ότι δεν θα συμβεί σε αυτούς. Υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους με τα ανάλογα αποτελέσματα. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα την πυρκαγιά και τις παραμέτρους της καλύτερα από τον πυροσβέστη. Αυτό πρέπει επιτέλους να το κατανοήσουμε. Η νοοτροπία που λέει ότι «δεν βαριέσαι δεν θα συμβεί σε εμένα», πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Αυτή η νοοτροπία είναι που μας κοστίζει κάθε χρόνο αρκετά στρέμματα πράσινου», είπε ο κ. Αρχοντάκης.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στη σημαντική συνδρομή της Δικαιοσύνης και στον αποτρεπτικό ρόλο που αυτή παίζει.

«Πλέον ο Εισαγγελέας πέρα από τον εμπρησμό από αμέλεια ή από πρόθεση προσθέτει πάντα δίπλα, για εμένα ορθώς, τη φράση «από ενδεχόμενο δόλο». Αυτό από μόνο του κάνει την κατηγορία βαρύτερη. Αρκεί να σας πω ότι ο εμπρησμός από πρόθεση είναι κακούργημα που τιμωρείται με 10 χρόνια φυλάκιση και από αμέλεια με 5 χρόνια. Οι ποινές θα πρέπει να είναι αυστηρές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σκεφτούμε τις συνέπειες που θα έχουμε».

Αναφορικά πάντως με τον τρόπο δράσης της υπηρεσίας ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει αλλάξει με δεδομένο ότι αποτελεί πρότυπο λειτουργίας πάνω στον οποίο λειτουργούν πλέον και άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.

«Εμείς κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό με βάση τη δύναμη και τα μέσα που έχουμε. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα συμβάντα εάν πρώτα από όλα η ίδια η κοινωνία δεν καταλάβει ότι πρέπει να υπακούσει στους κανόνες των υπηρεσιακών παραγόντων. Δεν βάζεις φωτιά για να ψήσεις όταν δίπλα έχει χωράφι, η θερμοκρασία είναι μεγάλη και οι άνεμοι ισχυροί. Δεν θέλει ιδιαίτερο μυαλό για να καταλάβεις τι θα ακολουθήσει», κατέληξε ο κ. Αρχοντάκης ζητώντας τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας ώστε η Χίος να μη χάσει περισσότερες δασικές εκτάσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ