9.7.2013 14:05

Μας αλλάζει τα φώτα

- ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ «Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ

Δίχως αμφιβολία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τεκμηριωθεί η απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά πάνελ στο εκθεσιακό κέντρο «Γ. Καλουτάς», που σήμερα υπολειτουργεί, με χρήματα από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδας- Κύπρου «ΕΝΕΡΓΕΙΝ», την ίδια ώρα που σε Σάμο και Λέσβο οι αντίστοιχες πιστώσεις θα χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση των κλασσικών λαμπτήρων με  νέας τεχνολογίας «Led» για τον φωτισμό Επαρχιακών και Οδών και κόμβων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο «Γ. Καλουτάς» που παραμένει σε συντριπτικό βαθμό κλειστό τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, θα ηλεκτροδοτηθεί μερικώς με φωτοβολταϊκά πάνελ και φωτισμό περιβάλλοντος χώρου, με αυτόνομα φωτιστικά σώματα με τροφοδοσία από φωτοβολταϊκή κυψέλη το καθένα. Ειδικότερα θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 60KW σε έκταση δίπλα στο Εκθεσιακό κέντρο, στο οποίο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αφού αποθηκεύεται σε συσσωρευτές θα τροφοδοτεί μερικώς το Εκθεσιακό Κέντρο, ενώ παράλληλα θα παραμένει συνδεδεμένο στο δίκτυο της ΔΕΗ. Θα εγκατασταθούν επίσης (50) φωτιστικά σώματα σε ιστό, αυτόνομα με φωτοβολταϊκό πάνελ το καθένα, για τον φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου καθώς και αντλία θερμότητας τύπου αέρα/νερού ισχύος 90KW στο κεντρικό κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Στη Σάμο

Στη Σάμο η παρέμβαση αφορά στην εφαρμογή Βιώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και Ηλεκτροφωτισμός της Επαρχιακής Οδού Βαθέος – Πυθαγορείου – Κόμβος Αεροδρομίου.

Στη Λέσβο

Για τη Λέσβο το έργο προβλέπει την ολική ή μερική αντικατάσταση των κλασσικών λαμπτήρων φωτισμού των Επαρχιακών Οδών Μυτιλήνης- Αεροδρομίου και Μυτιλήνης – Παναγιούδας με νέας τεχνολογίας LED και εφαρμογή ενεργειακών τεχνολογιών στο κτήριο της Περιφέρειας.

Ειδικότερα η αντικατάσταση αφορά περίπου 350 τεμάχια λαμπτήρων οι οποίοι πρόκειται να τροφοδοτηθούν από φωτοβολταϊκά πάνελ κατάλληλων διαστάσεων και ισχύος που θα τοποθετηθούν με ειδική κατασκευή επί των υφιστάμενων μεταλλικών στύλων φωτισμού, ύψους 10μ. περίπου. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν επίσης και την εγκατάσταση ολοκληρωμένων έξυπνων ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης για τη συνεχή παρακολούθηση της εγκατάστασης αλλά και τοποθέτηση αντλίας θερμότητας τύπου αέρα/αέρα και ισχύος 107KW στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ