19.9.2016 18:45

Λίφτινγκ στη λιμνοδεξαμενή Ζυφιά

ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΗΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Άρχισε από τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σύντομα το έργο  αφαίρεσης από τη λιμνοδεξαμενή του Ζυφιά 10.000 κ.μ. χώματος, έργο το οποίο θα βελτιώσει την ποιότητας του νερού που παρέχεται στους δικαιούχους αγρότες.

Η ΔΕΥΑΝΧ μετέτρεψε το μειονέκτημα σε πρακτικό πλεονέκτημα που της επιτρέπει να αφαιρέσει  ένα σημαντικό μέρος από τα χώματα και τις φερτές ύλες που έχουν αποθηκευτεί στον πυθμένα της και να τα αξιοποιήσει σύμφωνα με τις δυνατότητες που της παρέχει η νομοθεσία. Τώρα η δεξαμενή είναι σχεδόν άδεια  αφού οι  χαμηλές βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα την τροφοδότησαν με λίγα αποθέματα.

« Στην έναρξη της θερινής περιόδου  είχε απόθεμα μόνο 50.000 κυβικά τα οποία διαθέσαμε στους δικαιούχους γεωργούς. Τώρα είναι σχεδόν άδεια και καλύπτουμε τις ανάγκες των δικαιούχων με τροφοδοσία από γεώτρηση», δηλώνει στον «π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ Απόστολος Τζιώτης. «Στην παρούσα φάση το χώμα εναποτίθεται  σε χώρο μπροστά στη στέψη της λιμνοδεξαμενής  και θα αρχίσει η διαδικασία διαπίστωσης των δυνατοτήτων αξιοποίησης του χώματος».

Έρημος

Επισκεφθήκαμε το χώρο και είδαμε ένα έρημο τοπίο που θυμίζει έρημο Σαχάρα. Το συνεργείο του  εργολάβου  Γιάννη Καγιαβά δουλεύει εντατικά στον άδειο πυθμένα και  αφαιρεί κάθε μέρα γύρω στα 1000 κ.μ. με στόχο  να ολοκληρώσει γρήγορα την εργασία πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών.

Αποθήκευση

Σύμφωνα με τον Α. Τζιώτη το χώμα που έχει συγκεντρωθεί  στο φράγμα είναι πιθανόν να ανέρχεται 100.000 κ.μ., αλλά σε αυτή τη φάση μπορεί να αφαιρεθεί μόνο το 10% είναι μικρό το κονδύλι που μπορεί να διατεθεί για το έργο.

«Μπορούμε να διαθέσουμε μόνο 16.000 ευρώ και να αφαιρέσουμε 10.000 κ.μ. χώματος  που μπορεί να διατεθεί για δημοτικά έργα, αλλά προς το παρόν θα το αποθηκεύσουμε και  στη συνέχεια  θα το διαθέσουμε όπως μας επιτρέπει η νομοθεσία. Από την έκπτωση του έργου, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει δυνατότητα αφαίρεσης και  άλλων 10.000 κ.μ.,», προσθέτει.

Στα πλαίσια του ίδιου έργου θα γίνουν εκτεταμένες επισκευές σε όλο το φράγμα.

«Είναι μια ευκαιρία να συντηρηθεί μετά από 20 χρόνια λειτουργίας», δηλώνει ο πρόεδρος και εύχεται να είναι καλή η βροχόπτωση τη χειμερινή σεζόν που ακολουθεί για να μην  αντιμετωπίσουμε ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα λειψυδρίας.

Διαχείριση

Παράγοντες που γνωρίζουν που γνωρίζουν την μελέτη και την κατασκευή του, υποστηρίζουν ότι η σημερινή προβληματική κατάσταση αυτού του  πρωτοποριακού  έργου  της δεκαετίας του 1990 το οποίο κατασκεύασε το υπουργείο Γεωργίας  με όλες τις προδιαγραφές  για την επιτυχημένη στεγανοποίηση της, είναι κλασσική περίπτωση λανθασμένης διαχείρισης από τον αρμόδιο φορέα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στεγανότητας στον πυθμένα .

Η ΔΕΥΑΝΧ έπρεπε να αφήσει το καλοκαίρι την  προβλεπόμενη από τη μελέτη ποσότητα νερού στον πυθμένα για να διατηρηθεί η στεγανότητα του.

Επειδή πρόκειται για εξειδικευμένο έργο απαιτείται ανάλογη γνώση και πρακτική για να μην δημιουργηθούν προβλήματα,  να προστατευθεί και να επανέλθει στο επιθυμητό επίπεδο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ