9.2.2017 10:12

Κυρώσεις για τη μη αποδοχή προσφύγων

Με νομικές κυρώσεις σε περίπτωση που τα κράτη-μέλη συνεχίσουν να μη δέχονται πρόσφυγες για μετεγκατάσταση στο έδαφός τους απείλησε χθες η Κομισιόν. Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, από τον Μάιο του 2017 οι χώρες που θα εξακολουθήσουν παρά τις δεσμεύσεις τους να μη δείχνουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νομικές διαδικασίες σε βάρος τους. Η 9η έκθεση προόδου για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, που αξιολογεί τις ενέργειες που έγιναν από τις 8 Δεκεμβρίου 2016, καταδεικνύει ότι από την αρχή του προγράμματος (2015) έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα και Ιταλία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης 11.966 άτομα. Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 3.813 από την προηγούμενη έκθεση, ενώ τον Δεκέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ με 1.926 μετεγκαταστάσεις.

Από την Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των μετεγκατασταθέντων είναι 8.766 και από την Ιταλία 3.200. «Ωστόσο, τα κράτη-μέλη πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για να διατηρήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και να επιτύχουν τους μηνιαίους στόχους που έθεσε η Επιτροπή για 1.000 μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και 2.000 από την Ελλάδα» τόνισε ο αντιπρόεδρος.

«Τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τόσο στη μετεγκατάσταση όσο και στην επανεγκατάσταση. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο μέγεθος των προκλήσεων, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, και με ταχύτερους ρυθμούς. Η μετεγκατάσταση όλων όσοι είναι επιλέξιμοι στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι δυνατή, αλλά για να γίνει πράξη απαιτείται πολιτική βούληση, δέσμευση και επιμονή από όλα τα κράτη-μέλη» σχολίασε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πρόσκληση της Κομισιόν

Τον Δεκέμβριο του 2016, η Επιτροπή κάλεσε χωριστά τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους των 1.000 μηνιαίων μετεγκαταστάσεων από την Ιταλία και των 2.000 από την Ελλάδα. Τα κράτη-μέλη και οι συνδεδεμένες χώρες που συμμετείχαν ήδη ενεργά στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση της Επιτροπής και κοινοποίησαν τις προγραμματισμένες μηνιαίες δεσμεύσεις τους. Η Φινλανδία, για παράδειγμα, βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση της δέσμευσής της για μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα (560 από τους 1.299 που έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα) και την Ιταλία (359 από 779.)

Αντίθετα, απογοητευτική είναι η έλλειψη αλληλεγγύης από κράτη όπως η Αυστρία που δεν έχουν δεχθεί στο έδαφός τους ούτε έναν πρόσφυγα. Το... «παράδειγμά» της ακολουθούν επίσης η Δανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, η οποία έχει προσβάλει τη διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

πηγη: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ