11.7.2013 14:49

«Το κράτος κύριος υπεύθυνος για το «χάλι» στην καθαριότητα»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΜΑΡΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΕΛΙΚΑ»

Άμεση υπήρξε η απάντηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Ν. Μαρτάκη, σε συνέχεια επιστολής του «Έλικα» σχετικά με τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει το νησί στο θέμα της καθαριότητας.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατηγορώντας τη διοίκηση του Συλλόγου απαξιωτική και δίχως έρευνα κριτική σημειώνει:

«Στην χώρα, που ζούμε, όλοι και όλα μπορούν να κριθούν και να απαξιωθούν χωρίς την παραμικρή έρευνα από τον κριτή τους.

Αγαπητό Διοικητικό Συμβούλιο και κ. Γιούλα Αργυρούδη, δυστυχώς τα επιχειρήματα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι προσχηματικά. Δεν είναι καν επιχειρήματα.

Όταν μια υπηρεσία καλείται να στελεχώσει δεκαεπτά απορριμματοφόρα οχήματα με πλήρωμα δύο ατόμων σε καθένα από αυτά (δηλαδή τριάντα τέσσερα άτομα) και διαθέτει μόνο είκοσι οκτώ εργάτες καθαριότητας, πρόκειται για απλή αριθμητική.

Η στέρηση απαραίτητων πόρων από την κεντρική διοίκηση, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες για την πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού, η συνεχής διόγκωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, η τρομοκράτηση των υπαλλήλων με φόβο την απόλυσή τους, δεν είναι δυνατό να χρεωθούν στην Δ/νση καθαριότητας του Δ. Χίου και κατ’ επέκταση στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και στον Δήμαρχο Χίου.

          Σας ενημερώνουμε επίσης ότι συνολικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, στον οποίο αναφέρεστε χωρίς να ερευνήσετε για την τυχόν ύπαρξή του, υφίσταται εδώ και δύο περίπου χρόνια και η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη στην παροχή οποιονδήποτε στοιχείων για την εξέλιξη και την εφαρμογή του.

 Η τοποθέτηση των μηχανικών απορριμματοκιβωτίων (press containers), που αναφέρετε ως πρότασή σας, ήδη υλοποιείται παρά τις αντιδράσεις των συνδημοτών μας.

          Ακόμα σας ενημερώνουμε ότι η καθαριότητα του Εθνικού και Επαρχιακού  οδικού δικτύου, που και αυτή καταλογίζεται στην υπηρεσία μας – αναρωτιόμαστε αν οι συντάκτες της επιστολής έχουν διαβάσει τον ψηφισθέντα και ισχύοντα κανονισμό καθαριότητας Δ. Χίου - δεν ανήκει στις αρμοδιότητές μας.   

          Καταλήγοντας θα συμφωνήσουμε στην απαραίτητη ανάληψη προσωπικής ευθύνης για την καθαριότητα του νησιού, που βαραίνει όλους μας και που εάν ήταν δυνατή, η «θλιβερή» εικόνα στην οποία αναφέρεστε σίγουρα θα ήταν καλύτερη, αλλά και το έργο της υπηρεσίας μας ευκολότερο.

          Ας επιτραπεί ακόμα και μια τελευταία παραίνεση.

          Παρακαλούμε μην βάλλετε κατά της υπηρεσίας καθαριότητας και ανακύκλωσης  του Δ. Χίου.

          Μιλώντας, μετά λόγου γνώσεως, σας δηλώνουμε ότι η καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό της, ιδιαίτερα των εργατών καθαριότητας, των οδηγών και των οδοκαθαριστών, που είναι και η «πρώτη γραμμή του μετώπου», είναι στα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, που πολλές φορές αγόγγυστα τα ξεπερνούν.

          Είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε συνεργασία μας προταθεί από εσάς, αν και αυτό ήδη το ξέρετε, αφού η υπηρεσία μας, σας έχει συνδράμει στις λιγοστές εθελοντικές σας πρωτοβουλίες.

Σας αναφέρουμε ακόμη ότι η πρότασή σας για μια διεξοδική συζήτηση, που αφορά το ζήτημα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Χίου μας βρίσκει σύμφωνους, αν και στο παρελθόν η υπηρεσία μας ανέλαβε παρόμοιες πρωτοβουλίες». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ