21.4.2022 13:06

Κιβωτός του Κόσμου - Το Πασχαλινό Μήνυμα του π. Αντωνίου Παπανικολάου

«Ἰδού γάρ ἡμῖν παραγέγονεν ἡ ποθεινή καί σωτήριος ἑορτή, ἡ ἀναστάσιμος ἡμέρα τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἡ τῆς εἰρήνης ὑπόθεσις, ἡ τῆς καταλλαγῆς ἀφορμή, ἡ τῶν πολέμων ἀναίρεσις, ἡ τοῦ θανάτου κατάλυσις, ἡ τοῦ διαβόλου ἥττα».

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος


Αγαπητοί μου αδελφοί και συνοδοιπόροι, Χριστός Ανέστη!

Μέσα σε έναν κόσμο που μαστίζεται από αδικία, πανδημία και πολέμους, σε έναν κόσμο που μοιάζει να έχει χάσει τον σκοπό του, έρχεται και πάλι ο Αναστημένος Ιησούς Χριστός να φέρει την ειρήνη, να καταλύσει τον πόλεμο και τον θάνατο και να νικήσει τον διάβολο, όπως αναφέρει ο Χρυσορρήμων Ιωάννης.

Ο Χριστός λέει προς τους μαθητές του: «Ειρήνη αφήνω σ’ εσάς, την ειρήνη τη δική μου δίνω σ’ εσάς. Εγώ δεν σας δίνω ειρήνη καθώς ο κόσμος δίνει.» Για άλλη μια φορά με την Ανάστασή Του μας φέρνει το μήνυμα της δικής Του ειρήνης που δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη που υπόσχεται ο κόσμος που ζούμε. Αυτή η ειρήνη που υπόσχονται οι «τρανοί» της γης είναι εύθραυστη και υποκριτική. Γιατί πώς μπορεί να υπάρχει ειρήνη σε έναν κόσμο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πόλεμος, αλλά κυριαρχεί η ανισότητα, η αδικία, η ηθική και πνευματική ένδεια;

Ο Φώτης Κόντογλου γράφει: «Ο κακόμοιρος ο κόσμος διψά για ειρήνη. Μα χωρίς την απομέσα ειρήνη, δεν μπορεί να γίνει ειρήνη εξωτερική. Χωρίς την ψυχική ειρήνη, η πολιτική και κοινωνική ειρήνη είναι ψεύτικη. Τέτοια είναι η ειρήνη που μπορεί να κάνει ο κόσμος˙ οι άνθρωποι, που τρώγονται με τα πάθη τους και που τους κατατρώγει η περηφάνεια, η ματαιοδοξία-φιλαργυρία, η σκληροκαρδία και η απονιά στους άλλους, η μανία της ακολασίας και η επιθυμία της καλοπέρασης».

Και ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος λέει: «Διατήρησε την εσωτερική σου ειρήνη με κάθε τίμημα. Μην ανταλλάξεις την εσωτερική σου ειρήνη με τίποτα άλλο στον κόσμο. Ειρήνευσε με τον εαυτό σου, και ο ουρανός και η γη θα ειρηνεύσουν μαζί σου».

Αυτή την ειρήνη φέρνει ο Χριστός με την Ανάστασή Του. Αφού πρώτα μας ειρήνευσε με τον Θεό Πατέρα νικώντας τον θάνατο, άνοιξε τον Παράδεισο για όλους μας. Στη συνέχεια μάς προσκάλεσε να ειρηνεύσουμε με τον εαυτό μας, να αγωνιστούμε, να παλέψουμε με τα πάθη μας, και μετά να ειρηνεύσουμε με τους γύρω μας.

Αυτή είναι και η δική μας θεώρηση σχετικά με την ειρήνη. Καλούμαστε όλοι, ενήλικες και παιδιά, να αδειάσουμε από την κενοδοξία και τη φιλαυτία μας, να ανοιχτούμε στον συνάνθρωπό μας, να περάσουμε από το εγώ στο εμείς. Από το εγώ της υπερηφάνειας στο εμείς της αγάπης, της ειρήνης και της ταπείνωσης. Γι’ αυτό και ανοίγουμε την Κιβωτό μας άλλη μια φορά και δίνουμε χείρα βοηθείας στις πρόσφυγες μητέρες και στα παιδιά τους από την Ουκρανία η οποία τώρα μαστίζεται από τον πόλεμο. Ανοίγουμε την Κιβωτό μας για να προσφέρουμε όχι μόνο την υλική στήριξη και φροντίδα, αλλά το νοιάξιμο, την αγάπη και την ελπίδα που μας προτρέπει η Ειρήνη του Χριστού μας, έως ότου λήξει ο πόλεμος και επιστρέψουν στην πατρίδα τους και στους δικούς τους ανθρώπους.

Εύχομαι σε όλους να βιώσουμε την αληθινή Ειρήνη που φέρνει ο Αναστάς Χριστός, και το Φως της Αναστάσεώς Του να μας φωτίζει, ώστε αφού την ζήσουμε να την προσφέρουμε απλόχερα στον συνάνθρωπό μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ