26.10.2014 7:30

Η πατρίς ευγνωμονούσα [ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ]

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΣΟΥΛΗ

Μία δυνατή βροχή αλλά και ο εθνικός ύμνος που ακούστηκε από τους παρευρισκόμενους οδήγησε στην τελευταία του κατοικία στον Άγιο Πολύκαρπο του Κάμπου τον αντιστασιακό Παναγιώτη Καρασούλη, τον στενό συνεργάτη του ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα που μαζί έγραψαν μία από τις λαμπρότερες σελίδες της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού.

Για τον χαρακτήρα του θανόντα μίλησε κατά τη διάρκεια της εξόδιου Ακολουθίας ο Μητροπολίτης Μάρκος σημειώνοντας ότι στον Π. Καρασούλη συναντούσε κανείς την έννοια του μέτρου και της ανθρωπιάς.

«Ο άνθρωπος που αγωνίστηκε για την ελευθερία αυτού του νησιού, για την ελευθερία αυτού του χώματος, θέλησε να δείξει ότι ήταν αυθεντικός στον αγώνα του. Θέλησε ο ίδιος να ταφεί σε αυτό το χώμα, να δώσει ολόκληρο το σώμα του σε αυτή τη γη. Καλή ανάσταση άνθρωπε του μέτρου και της ανθρωπιάς», είπε στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Χίου.

Για τη συμμετοχή του Π. Καρασούλη αλλά και τις πρωτοβουλίες που ελάμβανε ακόμα λίγο διάστημα πριν την εκδημία του αναφέρθηκε ο ιατρός Αν. Μιχαηλίδης σημειώνοντας ότι εκτός της αντιστασιακής του δράσης πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση του Μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή και στην ανέγερση της προτομής του Ιάσονα Καλαμπόκα στο Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου.

«Με τον θάνατο του Π. Καρασούλη κλείνει ο κύκλος των προβεβλημένων στελεχών της εθνικής αντίστασης του νησιού που μαζί με τις εκατοντάδες των πολιτών έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης.

Ψήφισμα εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου ανέγνωσε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καράλης χαρακτηρίζοντάς τον φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές εξαιτίας του αγώνα που έδωσε με αυταπάρνηση για τη λευτεριά της πατρίδας.

«Στάθηκε βασικός αγωνιστής και τίμιος πατριώτης στα δύσκολα χρόνια. Υποχρέωσή μας να τιμούμε τη μνήμη μου και να μεταφέρουμε στους επόμενους την ιστορική αλήθεια», είπε εκ μέρους των απογόνων μελών της Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ο Δ. Ψωμαδάκης ενώ ο εκπρόσωπος του Κ. Αμπανούδης εκ μέρους του Φιλοτεχνικού Ομίλου αναφέρθηκε στις αξίες έχει η σημερινή κοινωνία και τις οποίες υπηρέτησε πιστά ο θανών.

«Σε μία εποχή που τα πάντα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα σκέπαζε η σκλαβιά εσύ και οι συναγωνιστές σου με πρώτον απ’ όλους τον ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα, δώσατε τον τρανό αγώνα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας. Και είχες την ευτυχία να δεις τους κατακτητές να φεύγουν ταπεινωμένη και τη χώρα μας ελεύθερη», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης υποκλινόμενος εκ μέρους του χιώτικου λαού μπροστά στη σορό του Π. Καρασούλη.

Στην τελευταία του κατοικία τον οδήγησαν συγγενείς, γνωστοί και φίλοι υπό τους ήχους του πένθιμου εμβατηρίου της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ