12.2.2024 9:32

Η 3η πολιτιστική διαδρομή του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων στη Βόρεια Χίο

Χθες ο Σύλλογος ενοικιαζομένων διαμερισμάτων-δωματίων και τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών πραγματοποίησε πολιτιστική-πεζοπορική εκδήλωση στη Βόρεια Χίο. Έγινε αρχικά επίσκεψη στο Πιτυός το οποίο έχει ένα μόνιμο πληθυσμό περίπου 40 κατοίκων όπου μας έγιναν διάφορες ξεναγήσεις για την ιστορία του τόπου από την περίοδο του Ομήρου μέχρι την απελευθέρωση του νησιού το 1912, για τον μοναδικό ξυλόφουρνο του νησιού του κ. Αποστολή, για τον επίσης μοναδικό κάθετο αργαλειό του νησιού της συζύγου του, για το ελαιοτριβείο του Γιαννόμωρου, για το πλάτανο του Μάκελου και τέλος μπήκαμε στο εσωτερικό του πολυγωνικού γενουάτικου Πύργου για το οποίο είχαμε πάρει ειδική άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία. Είναι άξιας αναφοράς να τονισθεί ότι γίνονται προσπάθειες από τους μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χωριό να το αναδείξουν πολιτιστικά και πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους και άλλα χωριά που απειλούνται με ερήμωση.   

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Μονή Μουνδών που κάποτε αποτελούσε το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστήρι της Χίου όπου μας έγινε ξενάγηση μέσα στο εσωτερικό του ναού για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι μοναδικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1730. Σε ερώτηση που έγινε μέσα στο πούλμαν για το πόσοι από τους συμμετέχοντες μπήκαν για πρώτη φορά στον Πύργο του Πιτυός και του ναού της Μονής Μουνδών η πλειοψηφία απάντησε ότι δεν είχαν ξαναμπεί κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και θα πρέπει να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμοι διότι αλλιώς δεν μπορούν να αναδειχθούν όπως συμβαίνει και με την Παναγία Κρήνα.

Μετά την ξενάγηση κάναμε πεζοπορία διάρκειας 3,5 ωρών με τις στάσεις σε 1 από τα 8 τμήματα συνολικού μήκους 94χλμ παλιό μονοπάτι που ένωνε το Λιθί με την Κέραμο το οποίο έχει σηματοδοτηθεί και θα αποτελέσει μελλοντικά πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού μας. Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας διασχίσαμε από πάνω του μέσω γεφυριού τον ποταμό Μαλαγκιώτη, είδαμε την βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου των Βασιλικών και την Παναγία των Μύλων και είχαμε θέα το Πεληναίο και το Αιγαίο.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ