10.9.2021 10:34

H αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί

Γράφει η ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού & Εφήβου, Μαρία Κωστούλα

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σε αυτό το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ ένας άνθρωπος κάθε 40 δευτερόλεπτα θέτει τέλος στη ζωή του, με τα στατιστικά να δείχνουν πως περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες κάθε χρόνο παρά στον πόλεμο.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5000 πενθούντες ετησίως . Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες και έρευνες, για κάθε αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν ( survivors) , βιώνοντας όχι μόνο το συναισθηματικό φορτίο του πένθους αλλά και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, ενώ 135 άτομα θεωρείται ότι επηρεάζονται άμεσα από κάθε αυτοκτονία. Στην Ελλάδα δεν έχουμε καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Δυνητικά αφορά τον καθένα ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ένα άτομο να αποπειραθεί να θέσει τέλος στη ζωή του είναι παράγοντες υγείας (σωματικής και ψυχικής), περιβαλλοντικοί παράγοντες (αγχωτικά γεγονότα ζωής, πρόσβαση σε θανατηφόρα μέσα κλπ) και η ύπαρξη βεβαρημένου ιστορικού (προηγούμενες απόπειρες, οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας κλπ).

Η αυτοκτονία, όμως, δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Ένα σημαντικό ποσοστό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Το κύριο συστατικό για τη μείωση πιθανοτήτων να χάσει κάποιο άτομο τη ζωή του μετά από αυτοκτονία, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και διαχείριση σκέψεων και συναισθημάτων που οδηγούν σε έντονη απελπισία.

Τονίζεται η ανάγκη να λαμβάνετε υπόψη κάθε δήλωση από τους οικείους μας για τερματισμό της ζωή τους. Μια αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί φτάνει να πραγματοποιηθεί ορθή διαχείριση από τους επαγγελματίες υγείας, το άτομο και την οικογένεια του.

 Ζητήστε άμεσα βοήθεια από το κοντινότερο κέντρο Ψυχικής Υγείας, μπορεί να σώσει μία ζωή.

Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.2)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ