30.8.2022 8:01

Γιάννης Μακριδάκης - Επί προσωπικού

Κύριε διευθυντή του Πολίτη,

Χθες στο άρθρο σας για την υπόθεση της αυθαίρετης δόμησης στην περιοχή της Βολισσού κ της έρευνας που διέταξε η αστυνομία μετά από καταγγελία ιδιώτη, γράψατε το όνομα μου, αναφέροντας ότι ο καταγγέλων είμαι εγώ, επειδή έτσι υποθέσατε λόγω της δημόσιας αρθρογραφίας μου για το θέμα. 

Αυτό φυσικά αποτελεί αυθαίρετη υπόθεση κ πράξη δημοσιοποίησης κ φυσικά διορθώθηκε από μέρους σας.

Σημασία κύριε διευθυντή του Πολίτη δεν έχει ποιος έκανε την καταγγελία, μιας και στη Βολισσό υπάρχουν αρκετοί που θα μπορούσαν να την κάνουν. Ούτε φυσικά το να δημοσιεύει ονόματα ενεργών πολιτών που κάνουν καταγγελίες παρανομιών επώνυμες στις Αρχές, όπως έχει υποχρέωση κάθε πολίτης που νοιάζεται για τον τόπο του, είναι δουλειά του Τύπου. Σημασία έχει η ουσία του θέματος.

Και αυτή είναι η εξής:

Στη Βολισσό υπάρχει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενη ολοένα επέλαση πρόχειρων καταλυμάτων με τη μορφή τροχοβιλών και τροχόσπιτων σε αγρούς. Για τα τροχόσπιτα υπάρχει ειδική νομοθεσία, η οποία στην περίπτωση της Βολισσού δεν τηρείται. Τα τροχόσπιτα πρέπει να είναι φορητά, να μην έχουν σταθερές κατασκευές και φυσικά να μην συνδέονται με δίκτυα κλπ. Στην Βολισσό η ΔΕΥΑΝΧ δίνει κατά παράβαση των κανονισμών νερό για αρδευτική χρήση στα τροχόσπιτα συνδέοντας αυτά πάνω στο δίκτυο ύδρευσης. Το ίδιο κάνει η ΔΕΥΑΝΧ και σε αγροτεμάχια που δεν έχουν μέσα τροχόσπιτα. Αυτή τη στιγμή οι αρδευτικές παροχές που είναι συνδεδεμένες πάνω στο δίκτυο ύδρευσης της Βολισσού είναι εκατοντάδες και προκαλώ τον κύριο Μυριαγκό να με διαψεύσει με στοιχεία.

Η Βολισσός υποφέρει από έλλειψη νερού στις βρύσες όλο το καλοκαίρι, ενώ παλιά η έλλειψη αυτή συνέβαινε μόνο δύο τρεις μέρες αιχμής κάθε χρόνο. Αιτία είναι αποκλειστικά αυτή η παράτυπη χρήση νερού που κατά εκατοντάδες κυβικά χρησιμοποιείται κάθε μέρα για άρδευση μέσα από το δίκτυο ύδρευσης.

Ο ίδιος ο κύριος Μυριαγκός ανέφερε το εξωφρενικό νούμερο των 1000 κυβικών νερού καθημερινά ότι χρειάζεται η Βολισσός και είπε ότι η γεώτρηση Κουκούλας έχει πατώσει και τραβάει χώμα. Τι άλλη απόδειξη νομίζετε ότι χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει γονατίσει και ότι αν δεν αλλάξουμε τακτική, πολύ σύντομα θα κλαίμε τον κάμπο της Βολισσού επειδή θα μπει η θάλασσα μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα; Η ΔΕΥΑΝΧ όμως, αντί να δει το πρόβλημα , ρίχνει τις ευθύνες στο Τοπικό Συμβούλιο και στον κάθε καταγγέλοντα ιδιώτη και ταυτόχρονα πηγαίνει στην ίδια περιοχή που έχει γονατίσει τον υδροφόρο, και κάνει πεντακόσια μέτρα παραπάνω άλλη γεώτρηση, με αντλία που τραβάει περισσότερα κυβικά την ώρα, προφανώς για να επιταχύνει την καταστροφή μας.

Όταν η γεώτρηση τραβάει χώμα, δεν κάνεις άλλη γεώτρηση στην ίδια περιοχή αλλά αφήνεις τον υδροφόρο ορίζοντα στην ησυχία του και βλέπεις το πρόβλημα κατάματα για να του δώσεις λύση. 

Η λύση, όπως πολλές φορές έχω γράψει δημόσια, είναι βραχυπρόθεσμα η άμεση διακοπή κάθε αρδευτικής παροχής που συνδέεται με το δίκτυο ύδρευσης. Είτε αυτή ανήκει σε παράνομη εξοχική κατοικία είτε σε αγροτεμάχιο χωρίς τροχόσπιτο. Μεσοπρόθεσμα η δημιουργία μικρού φράγματος στα ανάντι του Μαλαγκιωτη. 

 Το βασικό μας πρόβλημα είναι το νερό, η διαχείριση του και ο υδροφόρος ορίζοντας , όχι τα τροχόσπιτα. Τα τροχόσπιτα έχουν ειδική νομοθεσία και όταν την τηρούν είναι από όλους ευπρόσδεκτα στην περιοχή μας. 

Προσωπικά λοιπόν δεν έχω πρόβλημα με κανέναν άνθρωπο που του αρέσει ο τόπος μας και αγοράζει ένα χωράφι για να βάλει μέσα ένα τροχόσπιτο και να ξεκουράζεται όταν έρχεται. Αν όμως δεν τηρούνται οι νόμοι και οι κανονισμοί από τους ιδιώτες και την ΔΕΥΑΝΧ, τότε τα προβλήματα εμφανίζονται, διογκώνονται και γίνονται τελικά καταστροφικά για την περιοχή. Πόσο μάλλον όταν αυτή η νοοτροπία, δηλαδή του τροχόσπιτου ως παράνομη σταθερή και μόνιμη εξοχική κατοικία με εγκαταστάσεις κ δίκτυα έχει γίνει λαίλαπα, που απειλεί να σαρώσει την Βολισσό αν δεν μπει φρένο.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία, ελπίζω να έχω γίνει κατανοητός, ελπίζω να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους οι υπηρεσίες του Δήμου και να μην χρειαστεί να επανέλθω ξανά  για το ζήτημα. 


Αγαπητέ Γιάννη, 

Επειδή στόχος μέσα από τα ρεπορτάζ μας και την καταγραφή της επικαιρότητας δεν είναι ούτε η στοχοποίηση, ούτε η προσβολή προσώπων, αναδιατυπώσαμε το αρχικό κείμενο, αναγνωρίζοντας σαφώς και χωρίς περιστροφές το λάθος μας, στην αναφορά του ονόματός σου. Άλλωστε αυτό πράττει και πρέπει να πράττει όποιο μέσο, σέβεται πρώτιστα τον εαυτό του και τους αναγνώστες του. Να αναγνωρίζει το λάθος και να αναδιατυπώνει στο ορθό χωρίς δικαιολογίες. 

Κατά τα λοιπά χαιρόμαστε που ο "π" αποτελεί έναν φιλόξενο χώρο για τις απόψεις σου. 

Φιλικά

"Π".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ