3.8.2013 13:36

Για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι παραγωγοί και καταστηματάρχες σίτισης

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Μια σημαντική πρωτοβουλία που θα έπρεπε να έχει αναληφθεί πολλά χρόνια νωρίτερα προτίθεται να αναλάβει το Επιμελητήριο, μετά το τέλος του καλοκαιριού. Θα προσπαθήσει να φέρει σε επικοινωνία τις τοπικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς, παραδοσιακούς και μη, με τα καταστήματα σίτισης και με στόχο να αρθούν τα εμπόδια και να λυθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις τα προβλήματα που δεν επιτρέπουν την προώθηση των τοπικών προϊόντων από τα καταστήματα. Είναι ένα γεγονός που επισημαίνουν όλοι και ιδιαίτερα οι επισκέπτες, που έρχονται στη Χίο για να απολαύσουν κάτι τοπικό και στο φαγητό, το ποτό, τα σαλατικά, τα φρούτα ή τα παράγωγα που μπορούν να απολαύσουν στα καταστήματα σίτισης, αλλά αντί αυτών βλέπου να σερβίρονται  πολυεθνικά και άλλα προϊόντα, που δεν έχουν σχέση με την τοπική παραγωγή. Ακόμη και γλυκό μαστίχα, το υποβρύχιο που σέρβιραν παλιά, τώρα σχεδόν έχει εκλείψει

Οι αιτιάσεις και δικαιολογίες των επαγγελματιών είναι γνωστές, όπως η μικρή παραγωγή που ανεβάζει τις τιμές των παραγωγών, η εκμετάλλευση της μοναδικότητας πολλών προϊόντων, η έλλειψη σοβαρού δικτύου προώθησης και πολλές άλλες.

Πολύπλοκο πρόβλημα

«Είναι αδιανόητο, να πηγαίνουμε σε καταστήματα σίτισης και να μας σερβίρουν ξένα προϊόντα, από τη στιγμή που υπάρχουν αντίστοιχα Χιώτικα πολύ καλύτερα.

Αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να ανοίξουμε δρόμους ανάπτυξης πρέπει  να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προωθούμε τα τοπικά προϊόντας σε όλα τα επίπεδα», δηλώνει ο Ζαχαρίας Μαίστράλλης, που κατάθεσε τη σχετική πρόταση.

«Γνωρίζω ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, η κάθε πλευρά έχει τα δίκια της, αλλά με πρωτοβουλία ενός κεντρικού φορέα, πρέπει όλοι κουβεντιάσουμε, να βρούμε τι μας ενώνει να γεφυρώσουμε αυτά που μας χωρίζουν και όλοι μαζί να δουλέψουμε για το καλό μας που κατ’ επέκταση θα γίνει και καλό για τον τόπο μας», δηλώνει.

Προεργασία

Το Επιμελητήριο έχει εντοπίσει το θέμα και είναι στις προθέσεις του να ασχοληθεί, θεωρώντας το ως βασικό μοχλό για το άνοιγμα νέων δρόμων αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και προώθησης των τοπικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του  Γιώργο Γεωργούλη, έχει γίνει ήδη μια σχετική προεργασία και το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν για να οργανωθεί σωστά η πρώτη σύσκεψη, πιθανά ακόμη και μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ