8.7.2013 15:38

Φωτοβολταϊκό πάρκο στο εκθεσιακό Κέντρο «Γ. Καλουτάς»

ΜΕΙΩΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η δυνατότητα να ηλεκτροδοτείται μερικώς από φωτοβολταικά συστήματα που θα τοποθετηθούν σε αυτό, δίνεται στο «Εκθεσιακό Κέντρο Γ. Καλουτάς» μέσα από το πρόγραμμα «ΕΝΕΡΓΕΙΝ», που εντάσσεται στο πρόγραμμα Διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια μας μαζί με τις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και εταίρο από την Κύπρο.
Ο προϋπολογισμός των δράσεων που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέρχεται στις 800.000 ευρώ και αφορά παρεμβάσεις στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και είναι στα πλαίσια της ήπιας ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον αφού αφορά χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας.
Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις αφορούν για τη Χίο τη μερική ηλεκτροδότηση του Εκθεσιακού Κέντρου «Γεώργιος Καλουτάς» από φωτοβολταϊκά  πάνελ και τον φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου του με αυτόνομα φωτιστικά σώματα με τροφοδοσία από φωτοβολταϊκή κυψέλη το καθένα.
Ειδικότερα θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 60KW σε έκταση δίπλα στο Εκθεσιακό κέντρο, στο οποίο η παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας αφού αποθηκεύεται σε συσσωρευτές θα τροφοδοτεί μερικώς το Εκθεσιακό Κέντρο, ενώ παράλληλα θα παραμένει συνδεδεμένο στο δίκτυο της ΔΕΗ. Θα εγκατασταθούν επίσης (50) φωτιστικά σώματα σε ιστό, αυτόνομα με φωτοβολταϊκό πάνελ το καθένα, για τον φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου καθώς και αντλία θερμότητας τύπου αέρα/νερού ισχύος 90KW στο κεντρικό κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Με τις παρεμβάσεις αυτές και με δεδομένο ότι στο σχεδιασμό της Περιφέρειας ενάσσεται η εγκατάσταση υπηρεσιών της στο «Γ. Καλουτάς» για τη στέγαση των οποίων τώρα καταβάλει ενοίκια και με τη μερική αυτονομία σε ηλεκτρισμό από την τοποθέτηση των φωτοβολταικών, η περιφέρεια θα μειώσει σημαντικά τις λειτουργικές της δαπάνες.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής δήλωσε σχετικά:
«Είναι μια θετική εξέλιξη και είναι σημαντικό πως μια κοινή πρόταση των τριών Περιφερειών αξιολογήθηκε θετικά και εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες με τις άλλες νησιωτικές Περιφέρειες για κοινή δράση έτσι ώστε να κατατεθούν και άλλες κοινές προτάσεις στο άμεσο μέλλον και σε άλλα προγράμματα αλλά κυρίως και στο νέο διασυνοριακό «Ελλάδα – Κύπρος» που ξεκινά. Η εμπειρία που αποκομίζουμε από τη συμμετοχή μας σε Διασυνοριακά Προγράμματα, θεωρώ ότι διανοίγει νέους ορίζοντες για την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων ανάπτυξης αλλά και εκσυγχρονισμού βασικών υποδομών των νησιών της Περιφέρειάς μας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά και όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για να αντλήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τα νησιά μας από τέτοιου είδους δράσεις». 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ