23.1.2013 12:58

Επέκταση το 2014!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014 ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ

Στη μακρά διαδικασία των διαγωνισμών και των μελετών του έργου της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου εστιάζεται η καθυστέρηση, που εύλογα προβληματίζει σε τοπικό επίπεδο.

Αν και η απαλλοτρίωση των εκτάσεων έχει ήδη πραγματοποιηθεί, τα χρήματα έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους και αναμένονταν το επόμενο στάδιο της μελέτης και κατασκευής του έργου,  όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των τοπικών φορέων με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις υπηρεσίες, το μακαρόνι της επέκτασης έχει ακόμη ουρά...

Πρώτα ο διαγωνισμός για την μελέτη

Απαντώντας σε Ερώτηση του Κ. Τριαντάφυλλου που κατατέθηκε τον Αύγουστο, το Υπουργείο Μεταφορών ενημερώνει το βουλευτή ότι μετά την απαλλοτρίωση που έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει να ξεκινήσει ο δημόσιος διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης του έργου, μετά την έγκριση των σχετικών πιστώσεων, που προβλέπονταν περί το τέλος του 2012, χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει ήδη. Όπως τονίζει μάλιστα το Υπουργείο, «εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, ο διαγωνισμός θα έχει κατακυρωθεί περί το 2ο τρίμηνο του 2013 και η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 1ο τρίμηνο του 2014».

Τα δεδομένα

Τα χρονικά περιθώρια που προβάλλουν σαφώς και δεν είχαν υπολογιστεί από την αρχή. Έτσι το Υπουργείο θέτει τώρα «θέμα πιστώσεων» για τη μελέτη του έργου, ενώ από την άλλη αβέβαιο είναι το μέλλον των ιδιοκτησιών που έχουν απαλλοτριωθεί και ακόμη δεν έχουν περιέλθει στο Δημόσιο, εξαιτίας της καθυστέρησης της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. Το παζλ του μπερδέματος ολοκληρώνουν οι ημερομηνίες που έχει δώσει το Υπουργείο, αλλά και η καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου.

Πιο σίγουρο όμως είναι ότι στο συνεχόμενα μεταβαλλόμενο τοπίο απαιτείται συντονισμός και πίεση ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος και το έργο να προχωρήσει. Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν όχι μόνο να στηρίζουν το μέλλον της επέκτασης στην αλληλογραφία αλλά να ασκήσουν και δια ζώσης πίεση ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

«Προγραμματική με την Υ.Π.Α. να προχωρήσουμε»

Σε συνεχή αλληλογραφία με την Υ.Π.Α. βρίσκεται όμως και ο Δήμος Χίου. Ήδη με δυο έγγραφα του το προηγούμενο διάστημα ζητά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Υ.Π.Α. προκειμένου από κοινού να προχωρήσουν οι διαδικασίες των μελετών. Μάλιστα ο κ. Λαμπρινούδης  θέτει και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στη διάθεση του έργου προκειμένου να υπάρξουν πιο άμεσα αποτελέσματα στην ενοποίηση των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων με την υπάρχουσα έκταση του αεροδρομίου. «Μπορούμε να συνεισφέρουμε και να βοηθήσουμε να τρέξουν οι διαδικασίες. Μπορούμε να κάνουμε τις μελέτες για την διαμόρφωση clearway βορείως του αεροδρομίου και η Υ.Π.Α. την μελέτη κατασκευής. Έχουμε την πεποίθηση ότι σήμερα καθυστερούμε εξαιτίας του φόρτου μελετών που έχει η Υ.Π.Α. όμως δεν έχουμε καμία διάθεση να περιμένουμε 5 χρόνια για να γίνουν τα προφανή», υποστηρίζει στον «π» ο κ. Λαμπρινούδης.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ