8.2.2017 13:31

Ενισχύονται οι παραγωγοί γάλακτος στη Χίο

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Ο ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ 1,68 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ 6 ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Φως στον ορίζοντα θα δουν οι παραγωγοί γάλακτος της Χίου που τους τελευταίους μήνες αδυνατούν να πουλήσουν την παραγωγή τους αφού οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νησιού στις οποίες διέθεταν το γάλα τους αδυνατούν να το απορροφήσουν.

Το  Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης ανακοίνωσε την έκτακτη ενίσχυση ύψους 1,68 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου που επιβαρύνονται από προσφυγικές ροές και πιο συγκεκριμένα στη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο και τη Μεγίστη.  Με 80 ευρώ ανά ζώο θα ενισχυθούν τα βοοειδή και με 3,99 ευρώ τα  αιγοπρόβατα και πιο συγκεκριμένα τα θηλυκά παραγωγικά ζώα.

Στη σχετική απόφαση που υπεγράφη το μεσημέρι της Τετάρτης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι λεπτομέρειες κατανομής της χορήγησης έκτακτης ενίσχυσης σε παραγωγούς γάλακτος, βάσει του κανονισμού 2016/1613 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είχε προαναγγελθεί το σύνολο της έκτακτης στήριξης που αναλογεί στη χώρα μας, αποδίδεται στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο προβλήματα εξαιτίας των αθρόων προσφυγικών ροών και συγκεκριμένα σε παραγωγούς όλων των ειδών γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, αίγειο),  με στόχο την άμεση ενίσχυση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων μικρής κλίμακας και εκτατικής (μη ενσταυλισμένης) παραγωγής.

Με δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε: «Με την κατανομή της συγκεκριμένης ενίσχυσης στα νησιά που δέχονται αθρόες προσφυγικές ροές, θεωρούμε ότι προσφέρουμε μια πρώτη ανακούφιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι τόσο λόγω των φυσικών γεωγραφικών περιορισμών (νησιωτικότητα) όσο και λόγω των έκτακτων κοινωνικό-οικονομικών παραμέτρων που έχουν προκληθεί από την προσφυγική κρίση.

Παράλληλα θέτουμε τις βάσεις για την υλοποίηση μίας γενικότερης στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης, αυτής της τόνωσης του νησιωτικού Ελλαδικού χώρου».

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ