18.2.2015 9:31

Το ένα χέρι νίβει το άλλο;

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Οι αλλαγές στον ιδιοκτησιακό χάρτη πολλών super market στο νησί μας έχουν αυτόματα επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την επιρροή που ασκούν και στην ευρύτερη τοπική αγορά.

Οι εκπτωτικές προσφορές και η διακαναλική διαφήμιση θαμπώνουν πολλούς από τους καταναλωτές, όμως οι επιπτώσεις από τη σταδιακή καθολική επιβολή τους έχουν και άλλες εξίσου σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική αγορά, πέρα από το όφελος στο πορτοφόλι. Που κι αυτό δηλαδή σηκώνει τεράστια συζήτηση και εκτεταμένο έλεγχο.

Στη Χίο, κατά πως φαίνεται, σε τοπικά χέρια διασώζονται δυο αλυσίδες super market. Οι μικρότεροι παίκτες της τοπικής αγοράς παρέδωσαν τα κλειδιά σε εταιρείες με πανελλαδική κάλυψη. Σε ποιο βαθμό όμως μπορούν αυτές να πετύχουν την όσμωση με όλους τους κρίκους της αλυσίδας της τοπικής οικονομίας;

Σε πόσα ράφια τους θα βρεθεί το σύνολο των τοπικών προϊόντων; Το τυρί μιας κτηνοτροφικής μονάδας ή το γλυκό του κουταλιού θα ενταχθεί ως κωδικός, όπως συμβαίνει στα super market με ιδιοκτήτες Χιώτες;

Ποια τοπικά συνεργεία κατασκευών θα απασχοληθούν στις απαραίτητες προεκτάσεις και μετασκευές τους για να δουλέψει άλλος ένας κλάδος της τοπικής μας οικονομίας; Πρόσφατα γνωστή αλυσίδα στο αεροδρόμιο προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές και δεν χρησιμοποίησε ούτε ένα τοπικό συνεργείο, με εξαίρεση ένα κι αυτό με υπεργολαβία.

Η στήριξη των καταναλωτών στα τοπικής ιδιοκτησίας super market πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Την παρουσία τους στην περιφέρεια του νησιού, τη φιλοξενία στα ράφια τους των τοπικών προϊόντων, την ανταπόδοση μεγάλου μέρους των επενδύσεων τους στην αλυσίδα παραγωγής του νησιού.

Μ’ αυτό το σκεπτικό ίσως και η υπερβολική συχνή αντίδραση, με ανακοινώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συλλογικών και συνδικαλιστικών φορέων σε επιχειρηματικές αποφάσεις πρέπει να είναι πολλαπλά προσεκτική. Εκτός κι αν βάζουμε στην ίδια κατηγορία «κεφαλαίου» το Γιανούμη, το Χαβιάρα και το Λαμπρινούδη, με το Carrefour, το Βερόπουλο και το Lidl…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ