20.10.2021 14:09

«Βήμα πίσω για τα Α.με.Α. τα mobichair αντί των Seatrac»

Την επιφύλαξή του για το κατά πόσο τα νέα mobichair που προμηθεύτηκε ο Δήμος Χίου είναι λειτουργικά για τα άτομα με αναπηρία σε σχέση με τα seatrac, διατυπώνει μέσα από ανακοίνωσή του ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, χαρακτηρίζοντας ως «βήμα πίσω» τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Αναλυτικά ο Π.Σ.Α.με.Α. αναφέρει:

Η πρόσφατη παρουσίαση τεσσάρων mobichair από τη Δημοτική αρχή Χίου, αν και θετική, αποτελεί βήμα πίσω σε σχέση με την υπόσχεση για την τοποθέτηση νέων seatrack στο νησί. 

Φαίνεται και πάλι όμως ότι η επιλογή αυτή εδράζεται στην εξοικονόμηση χρημάτων αφού τα mobichair είναι φθηνότερα από τα καταλληλότερα seatrack. Το ζητούμενο όμως είναι αυτό που δίνει πραγματική ανάσα στις διάφορες ευπαθείς ομάδες.

Είναι γνωστό ότι ουσιαστική αυτονομία σε ΑμεΑ και άτομα με κινητικά προβλήματα, αποτελεί η τεχνολογία των seatrack. Αλλιώς, κατά κανόνα στη χρήση MobiChair, χρειάζεται συνοδός όχι μόνο για να σπρώξει το mobichair μέχρι τη θάλασσα αλλά και για να επιβλέπει μέσα στη θάλασσα ώστε να μην παρασυρθεί αυτός που το χρησιμοποιεί.

Η τοποθέτηση seatrack, πέρα του μοναδικού που βρίσκεται στη Δασκαλόπετρα, αποτελούσε υπόσχεση από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Όσοι κάνουν χρήση του seatrack γνωρίζουν καλά ότι μπορούν να φθάσουν σε αυτό με αμαξίδιο και να κολυμπήσουν αυτόνομα. Κάτι τέτοιο θα είναι σχεδόν αδύνατο με τα mobichair τα οποία κατά κύριο λόγο ωφελούν μορφές αναπηρίας με σχεδόν ολική αδυναμία κίνησης.

Διεκδικούμε με ευθύνη του Δήμου την πρόσληψη προσωπικού  - συνοδών στις παραλίες που θα τοποθετηθούν mobichair. Διεκδικούμε την τοποθέτηση νέων seatrack με ευθύνη του Δήμου και του κράτους όπου θα εξασφαλίζεται η σωστή συντήρησή τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ