16.4.2019 11:29

Αυτό το καλοκαίρι ας κάνουμε το αυτονόητο: Ας καθαρίσουμε τα χωράφια μας

Ολοταχώς προχωρούν οι προετοιμασίες των εμπλεκόμενων φορέων για την φετινή αντιπυρική περίοδο που ξεκινά επίσημα από την 1η Μαίου με πυροσβεστική διάταξη που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εθελοντικών ομάδων.

«Καθαρίζουμε τα χωράφια»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου όσο και οι εθελοντικές ομάδες, προέταξαν ως βασικότερο θέμα τον καθαρισμό των χωραφιών, αφού η εμπειρία των τελευταίων καταστροφικών πυρκαγιών έδειξε ότι όπου οι ιδιώτες καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους σε περίμετρο 100 μέτρων, η πυρκαγιά είναι αδύνατο να συνεχίσει την πορεία της.

Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε όλοι οι πρόεδροι των χωριών να ακολουθήσουν το ήδη από πέρυσι επιτυχημένο πρόγραμμα της Καλλιμασιάς όπου καθαρίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι ιδιοκτησίες.

Προσοχή στους κρουνούς

Επιπλέον στο Σ.Τ. όργανο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση των κρουνών, με την πυροσβεστική να επισημαίνει ότι απαγορεύεται η υδροληψία από τα ειδικά σημεία καθώς αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο σε μία κρίσιμη στιγμή.

Τέλος έγινε αναφορά και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σε εξέλιξη συμβάν κοντά σε κάποιο οικισμό, με την Πυροσβεστική να επισημαίνει ότι στη Χίο δεν διατάσσεται ποτέ εκκένωση οικισμών καθώς το πιο σώφρον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η παραμονή ατόμων στα σπίτια τους και σε καμία περίπτωση η έξοδός τους από αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη συμβάν.

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, τότε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, το πιο ασφαλές μέρος είναι η εκκλησία του κάθε χωριού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ