Σε μια φορτισμένη παρέμβαση στην εκπομπή Podopoleio του Politischios.gr, η Άρτεμις Καψύλη, μία από τις πλέον βαριά τραυματισμένες της φονικής πυρκαγιάς της Σιδηρούντας το 2016, άνοιξε την καρδιά της, περιγράφοντας με λόγια ωμής αλήθειας έναν εφιάλτη που διαρκεί σχεδόν εννέα χρόνια. Οι δηλώσεις της αναδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο την εγκατάλειψη των παθόντων από την Πολιτεία και την επιτακτική ανάγκη ισονομίας με τα θύματα των τραγωδιών σε Μάτι και Μάνδρα.
Αναφερόμενη στον πρόσφατο Νόμο 5193/2025, που προβλέπει ευνοϊκές δικονομικές ρυθμίσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες των φυσικών καταστροφών στο Μάτι και στη Μάνδρα, η Άρτεμις Καψύλη δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η δική μας περίπτωση προηγείται χρονικά της Μάνδρας και του Ματιού και έχει αναγνωριστεί και ποινικά και αστικά η ευθύνη της Πολιτείας. Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση, ζητάμε να εφαρμοστούν σε εμάς οι ίδιες διατάξεις».
Η ίδια, μαζί με άλλους συγγενείς και παθόντες, έχει συνυπογράψει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τους βουλευτές της Χίου, αιτούμενη την υπαγωγή της υπόθεσης Σιδηρούντας στο ίδιο νομικό πλαίσιο.
Η Άρτεμις Καψύλη, σε συγκλονιστική εξομολόγηση, περιέγραψε το τι ακολούθησε τη νύχτα της πυρκαγιάς:
«Νοσηλεύτηκα για τρεις και πλέον μήνες. Υποβλήθηκα σε έξι βαριά χειρουργεία με μοσχεύματα. Βγήκα από το νοσοκομείο με αμαξίδιο. Δεν μπορούσα να περπατήσω. Από τότε μέχρι σήμερα έχω κάνει δεκατέσσερα χειρουργεία».
Εκτός από τις χειρουργικές επεμβάσεις, αναφέρθηκε σε δεκάδες μικροεπεμβάσεις, αναρίθμητες θεραπείες και φυσικοθεραπείες, ενώ έκανε ειδική μνεία στα καθημερινά υλικά αποκατάστασης – μάσκες σιλικόνης, πιεστικά επιθέματα, κορτιζονούχες αλοιφές – όλα σε βάρος της οικογένειάς της.
«Μέχρι το 2020 όλα τα έξοδα ήταν δικά μας. Το κράτος δεν υπήρχε πουθενά. Καμία πρόνοια, καμία καθοδήγηση. Ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο πρωτόκολλο για εγκαυματίες».
Η απογοήτευση από τη διαχρονική απουσία της Πολιτείας κορυφώνεται στα λόγια της, όταν περιγράφει πως ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να επιλέξει ιατρική προσέγγιση, παρά παραμένει «εγκλωβισμένη» στις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος:
«Όλοι οι γιατροί του δημοσίου μου στάθηκαν, αλλά οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να επιλέξω πού και πώς να κάνω ένα ακόμα χειρουργείο που θα βελτίωνε τη ζωή μου. Περιμένω, ψάχνω, παλεύω».
Σε έντονα φορτισμένο ύφος, η Άρτεμις Καψύλη υπογράμμισε πως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος:
«Το καλοκαίρι κλείνουμε 9 χρόνια και μπαίνουμε στα δέκα χρόνια από την καταστροφή. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει. Είναι μια συνεχής μάχη. Και η Πολιτεία πρέπει να δείξει ότι αναγνωρίζει τις ευθύνες της».
Και πρόσθεσε με νόημα:
«Επειδή είμαστε από τη Χίο, είμαστε λιγότερο σημαντικοί; Η Σιδηρούντα δεν είναι λιγότερο Ελλάδα από το Μάτι και τη Μάνδρα».
Παράλληλα, ευχαρίστησε δημόσια τον βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη για την άμεση αντίδρασή του και εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο βουλευτής Σταύρος Μιχαηλίδης θα σταθεί στο ύψος της περίστασης.
Κλείνοντας, η Άρτεμις Καψύλη υπενθύμισε πως το αίτημα των παθόντων δεν έχει χαρακτήρα πολιτικό ή ιδιοτελή:
«Ζητάμε να εφαρμοστεί ο ίδιος νόμος που εφαρμόστηκε στους άλλους ανθρώπους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Αυτό είναι το δίκαιο, αυτό είναι το ηθικό».
Το μήνυμά της είναι σαφές: Το κράτος οφείλει να αναγνωρίσει την ευθύνη του και να σταθεί με σεβασμό απέναντι στα θύματα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.