Εννέα χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά της 25ης Αυγούστου 2016 στην τοπική κοινότητα Σιδηρούντας της Χίου, οι πληγές για τις οικογένειες των θυμάτων παραμένουν ανοιχτές. Με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς και τους βουλευτές Χίου Νότη Μηταράκη και Σταύρο Μιχαηλίδη, οι συγγενείς της αποβιωσάσης Γεωργίας Γιαλιά και οι τραυματίες της τραγωδίας ζητούν επιτακτικά την εφαρμογή των ίδιων ειδικών δικονομικών ρυθμίσεων που πρόσφατα θεσπίστηκαν με τον Νόμο 5193/2025, για τις υποθέσεις των καταστροφών σε Μάτι και Μάνδρα Αττικής.
Η επιστολή συνιστά ένα τεκμηριωμένο νομικό και ηθικό αίτημα, με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, ιατρικά πορίσματα και κοινωνικές επιπτώσεις, ζητώντας δικαιοσύνη, ισότητα, αναλογικότητα και ισονομία.
Στις 23:45 της 25ης Αυγούστου 2016, φωτιά άγνωστης αιτίας ξέσπασε σε δασική έκταση στη θέση «Σιλημάς», λίγο έξω από τον οικισμό. Παρά τις πρώτες εκκλήσεις για παρέμβαση, η αντίδραση των αρμοδίων ήταν καθυστερημένη και ανεπαρκής. Όπως καταγγέλλεται, υπήρξε υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει στον οικισμό και να εγκλωβίσει δεκάδες κατοίκους. Η ολιγωρία των τοπικών και κρατικών υπηρεσιών αποδείχθηκε μοιραία.
Ο απολογισμός ήταν τραγικός:
Η Γεωργία Γιαλιά, κάτοικος Σιδηρούντας, προσπάθησε να διαφύγει πεζή, αλλά κατέρρευσε λόγω των εγκαυμάτων λίγα μόλις μέτρα πριν από την έξοδο του χωριού. Ανασύρθηκε από εθελοντές και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Κ.Α.Τ., όπου, παρά την τραχειοστομία και την εντατική φροντίδα, υπέκυψε στις 10 Σεπτεμβρίου 2016 από σηπτική καταπληξία και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Η κόρη της, Ελένη Γιαλιά, υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα (12% επιφάνειας σώματος), μεταφέρθηκε επίσης στην Αθήνα και υποβλήθηκε σε δερματικές μεταμοσχεύσεις, παραμένοντας εκτός εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο στρατιωτικός Κωνσταντίνος Γιαλιάς, τραυματίστηκε στο κεφάλι, τον κορμό και το άνω άκρο, νοσηλεύτηκε δύο φορές στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, και υπεβλήθη σε συντηρητικές και εξειδικευμένες θεραπείες.
Η Άρτεμις Καψύλη, υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα στο 40% του σώματός της, περιλαμβανομένου του προσώπου, των άκρων και των γεννητικών οργάνων. Νοσηλεύτηκε στο Κ.Α.Τ. επί μήνες, υποβλήθηκε σε έξι επεμβάσεις μεταμόσχευσης και αποκατάστασης και συνεχίζει έως και σήμερα ειδικές θεραπείες με μάσκες σιλικόνης και πιεστικούς επιδέσμους.
Η φωτιά άφησε πίσω της απώλειες, αναπηρίες, ψυχικά τραύματα και κατεστραμμένες περιουσίες. Οι παθόντες, πέρα από τον σωματικό πόνο, βιώνουν επί σειρά ετών και οικονομική και νομική ταλαιπωρία, χωρίς καμία ουσιαστική θεσμική προστασία ή αποκατάσταση.
Με την ψήφιση του Νόμου 5193/2025 (ΦΕΚ 56/Α/11-4-2025), θεσμοθετήθηκαν ειδικές δικονομικές ρυθμίσεις για τα θύματα των τραγωδιών σε Μάτι και Μάνδρα. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν ευνοϊκές διαδικασίες αποζημίωσης, μειωμένα δικαστικά έξοδα, γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων και άλλες σημαντικές διευκολύνσεις. Οι συγγενείς της Γεωργίας Γιαλιά και οι λοιποί παθόντες της Σιδηρούντας ζητούν να ενταχθούν στις ίδιες προβλέψεις, επισημαίνοντας:
«Δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση αλλά τα ίδια δικαιώματα που αναγνωρίστηκαν σε άλλους συμπολίτες μας που υπέστησαν τις ίδιες ή παρόμοιες καταστροφές».
Η επιστολή, πέρα από το προσωπικό δράμα που περιγράφει, θέτει επί τάπητος ζητήματα συνταγματικής ισότητας και θεσμικής αδιαφορίας για πολίτες εκτός κέντρου.
Σύμφωνα με τα θύματα, μέχρι σήμερα:
Δεν έχει εκδικαστεί καμία υπόθεση με ειδικές διευκολύνσεις.
Δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση από το κράτος ή από τοπικούς φορείς.
Καμία δημόσια συγγνώμη ή ανάληψη ευθύνης δεν έχει εκφραστεί για τις τραγικές παραλείψεις της Πολιτείας.
Οι εναπομείναντες τραυματίες συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους θεραπείες και νοσηλείες, χωρίς κρατική στήριξη.
Οι τραυματίες τονίζουν ότι αν δεν υλοποιηθεί το αίτημα αυτό, πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
Η επιστολή είναι ένα τεκμήριο προσωπικού αγώνα, νομικής αδράνειας και κοινωνικής απομόνωσης. Οι παθόντες, εξουθενωμένοι σωματικά και ψυχικά, συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναγνωρίζοντας ότι η φωτιά της Σιδηρούντας δεν ήταν λιγότερο τραγική από άλλες καταστροφές.
«Η Σιδηρούντα δεν είναι λιγότερο Ελλάδα από τη Μάνδρα ή το Μάτι», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συγγενείς, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να δώσει το στίγμα του μέσω ισονομίας και δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.