6.8.2013 15:41

Απορρίμματα μπλεγμένα στη γραφειοκρατία και τις αντιδράσεις

Μπλόκα κατοίκων συναντά η υπηρεσία καθαριότητας στα σημεία που επιλέγει για να γίνουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Παραλογισμός, δίκαιη αντίδραση, μιζέρια; Προφάσεις; Ποιο από όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ταιριάζει καλύτερα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις Δήμου Χίου και δημοτών; Η απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα απορρίμματα. Σε εκείνα που η Υπηρεσία Καθαριότητας με μισό και μισοκοπημένο προσωπικό προσπαθεί να μαζέψει καθημερινά, έχοντας την ίδια ώρα στην ατζέντα το καυτό ζήτημα της δημιουργίας Χώρων Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.  Ειδικά για το τελευταίο θέμα η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική, καθώς οποιοδήποτε σημείο κι αν προσπάθησε να επιλέξει η Υπηρεσία για την δημιουργία Σ.Μ.Α. οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν κάτι παραπάνω από αιφνίδιες.

Βουνό... τα προβλήματα

Η Υπηρεσία Καθαριότητας υποστηρίζει ότι με το ελάχιστο προσωπικό που της έχει απομείνει – πιο πολλοί είναι οι δοηγοί από τους εργάτες- αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες περισυλλογής των σκουπιδιών από όλο το νησί. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται με βάση σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Λιγότερα δρομολόγια, λιγότερα απορρίμματα και πρωτίστως από τα κεντρικά σημεία στα οποία η θέα των απορριμμάτων εν μέσω τουριστικής σεζόν προκαλούν το κοινό αίσθημα. Σε αυτό τον τομέα η Υπηρεσία δείχνει να τα καταφέρνει. Ποιος όμως δεν λογαριάζει τα παράπονα των πολιτών που θέλουν να βλέπουν το απορριμματοφόρο κάθε μέρα; Εκεί είναι που ο αντιδήμαρχος Ν. Μαρτάκης σηκώνει τα χέρια ψηλά. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Και το πως δουλεύει σήμερα το σύστημα και δεν έχει τιναχτεί στον αέρα είναι επειδή κάποιοι ευσυνείδητοι εργαζόμενοι μπορούν αναγνωρίζουν την ανάγκη. Δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι όμως...», περιγράφει με νόημα στον «π».

Το παράδοξο

Σε συνθήκες όπου το προσωπικό μειώνεται ή έχει μειωθεί δραστικά ο Δήμος Χίου συνεχίζει να παραλαμβάνει καινούργια απορριμματοφόρα οχήματα σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό. Για πρώτη φορά διαπιστώνεται επάρκεια οχημάτων τα οποία παραμένουν κλειδωμένα γιατί δεν υπάρχει το αντίστοιχο διαθέσιμο προσωπικό να τα βγάλει σε χρήση. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, οι πολίτες ζητούν το μέγιστο της ανταποδοτικότητας των τελών που πληρώνουν και ο Δήμος Χίου αδυνατεί να αντεπεξέλθει έχοντας εν ολίγης και το δίκιο με το μέρος του.

Σ.Μ.Α. απο δω και Σ.Μ.Α. από κει

Μέσα σε όλο το αλαλούμ που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της καθαριότητας η αρμόδια Υπηρεσία προσπαθεί να χωροθετήσει και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Πρόκειται για τα σημεία εκείνα όπου θα αποθηκεύονται προσωρινά τα απορρίμματα σε μεγάλα press containers και στη συνέχεια  όταν γεμίζουν θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ στα Πόδορα, προκειμένου να ελαφρυνθούν κατά πολύ τα δρομολόγια που σήμερα εκτελούν τα απορριμματοφόρα και που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο Χίου για καύσιμα και ανταλλακτικά. Σε αυτή τη διαδικασία όμως, απαραίτητη όσο τίποτε άλλο, οι πολίτες και οι γειτονιές στέκονται κατηγορηματικά αντίθετες αποτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις  την εγκατάσταση τέτοιων σημείων.

Το αντάρτικο του Κοφινά

Η προσπάθεια του Νίκου Μαρτάκη να δημιουργήσει ένα Σ.Μ.Α. στο χώρο των παλαιών δημοτικών σφαγείων, έπεσε πάνω στη σθεναρή αντίδραση των κατοίκων του Κοφινά που ούτε να ακούσουν θέλουν για την δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας.  Μάλιστα στη θέα και μόνο των δημοτικών υπαλλήλων που επισκέφθηκαν τις προάλλες την περιοχή για να διαπιστώσουν τις δυνατότητες, οι κάτοικοι πήγαν εκεί και ξεκαθάρισαν πως ούτε θέλουν να δουν, ούτε και να ακούσουν για την πιθανότητα δημιουργίας Σ.Μ.Α. Τι κι αν οι υπηρεσιακοί παράγοντες προσπάθησαν να τους εξηγήσουν ότι ο δημοτικός χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί. Τίποτα... Σε αυτό βέβαια φταίει πολύ και το γεγονός ότι οι δημότες εξομοιώνουν την συγκέντρωση των απορριμάτων με χωματερή, κάτι που σε καμία περίπτωση δε συμβαίνει.

Έτσι η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με αδιέξοδα που δείχνουν αξεπέραστα. Αν συνυπολογιστεί  και ότι η περίοδος που διανύουμε είναι προεκλογική και οι διαθέσεις σύγκρουσης της δημοτικής ηγεσίας μειώνεται στο ελάχιστο, είναι εύκολο να αντιληφθεί και ο πιο αδαής ότι οι πολίτες... μια χαρά κατάφεραν να τους περάσει! 

Παντελής άρνηση

Σε αυτό το πλαίσιο λύση δύσκολα θα βρεθεί. Όσο οι δημότες απαιτούν χωρίς να συνεισφέρουν, το πρόβλημα με τα απορρίμματα γιγαντώνεται, οι αναγκαίες λύσεις θα προσκρούουν στις κατά τόπους αντιδράσεις των κατοίκων και η κατάσταση θα παραμένει η ίδια ή και θα χειροτερέψει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ