27.9.2021 10:09

Αφήνοντας τα παιδιά να αναπνεύσουν

Γράφει η Μαρία Σωτηριανού, Ψυχολόγος Τμήματος Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Από μικρή ηλικία τα παιδιά προσπαθούν να αυτονομηθούν και να έχουν τον έλεγχο στα χέρια τους. Οι γονείς καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις θεωρώντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι ακόμη έτοιμα να κάνουν πράγματα μόνα τους. Προσπαθούν να τα προστατέψουν από τις αποτυχίες και τις αναποδιές αλλά πολλές φορές χάνεται το μέτρο.

Στις μέρες μας οι γονείς οργανώνουν με κάθε λεπτομέρεια τη ζωή των παιδιών τους με αποτέλεσμα τα παιδία ακολουθούν χωρίς να έχουν ευθύνη ή άποψη. Είναι σημαντικό να τα αφήνουν ελεύθερα να αντιμετωπίζουν καταστάσεις, να έχουν μυστικά και ιδιωτική ζωή. Καλό είναι από μικρή ηλικία να έχουν λίγο χρόνο χωρίς επιτήρηση όταν παίζουν ή διαβάζουν και να μην παρεμβαίνουν οι γονείς κάθε φορά που κάτι δεν πάει όπως θα ήθελαν.

Έτσι δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να εξερευνήσουν μόνα τους το περιβάλλον και να δημιουργούν τη δική τους αντίληψη για τα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να θωρακίζονται και να αντέχουν τις απορρίψεις, τις απογοητεύσεις και τις ματαιώσεις. Το να προστατεύει κάποιος τον εαυτό του δεν είναι εγγενές αλλά επίκτητο. Οπότε είναι σημαντικό οι γονείς να επιτρέψουν στο παιδί τους να το κατακτήσει με τον καιρό.

Οι γονείς οφείλουν να δίνουν χώρο στα παιδία τους και να τα ελέγχουν «τόσο όσο» για να νιώθουν ασφάλεια. Χρειάζεται να τους δείχνουν το δρόμο και να είναι διακριτικά δίπλα τους χωρίς όμως να κάνουν τα παιδιά τους να ασφυκτιούν.

Στόχος είναι τα παιδία να μάθουν να ζουν…

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Kέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000(εσωτ. 1), Εγκρεμού 30 Χίος

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ