Μόλις πριν λίγο καιρό «έκλεισε» τα 20 του χρόνια. Το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς αποτελεί άλλο ένα διαμάντι του τόπου μας. Ο πλούτος των εκθεμάτων του και ο τρόπος που αυτός παρουσιάζονται, όπως συνέλαβε την ιδέα στο αρχικό της στάδιο ο Γ. Κολλιάρος ιδρυτής και στυλοβάτης του, αποτελούν κάτι το μοναδικό γι αυτό και αναγνωρίζεται η αξία του από όλους όσους μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί.
Η εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Μουσείου, ήταν η αφορμή για την έναρξη μιας σειράς από συναντήσεις και επαφές με τον Σύλλογο φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς και τον Δήμο της Χίου, με στόχο να λυθεί το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή πρόβλημα για το Μουσείο, που είναι το στεγαστικό.
Στο υπόγειο
Από την ίδρυση του το Μουσείο φιλοξενείται στο υπόγειο του Γυμνασίου Καλλιμασιάς. Αυτή η συγκατοίκηση είχε τα καλά της αλλά και τα κακά της αφού ο επισκέπτης πρέπει να περάσει από τον σχολικό χώρο για να διαβεί την είσοδο του Μουσείου.
Το κυριότερο όμως είναι πως είναι τόσα τα εκθέματα κι άλλες τόσες οι αίθουσες που τα φιλοξενούν που στην κυριολεξία του Μουσείο ασφυκτιά, χρειάζεται απαραίτητα και άλλους χώρους για να μπορούν να λειτουργήσουν πέρα από χώρους έκθεσης υποστηρικτικά και βοηθητικά, όπως σε όλα τα σύγχρονα Μουσεία.
Νέο κτίριο
Σε καιρούς παχυλών αγελάδων είχε προταθεί η ανέγερση νέου μουσείου. Πλέον όμως και με δεδομένο ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμος η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μαζί με τους πρωτεργάτες του Μουσείου επεξεργάζονται πιο άμεσες και πιο οικονομικές λύσεις.
Επέκταση
Μια τέτοια είναι η επέκταση του χώρου και στο διπλανό υπόγειο, αυτό του Λυκείου με παράλληλη εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, η δημιουργία ανεξάρτητης εισόδου, χώρων για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ήδη υλοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Μουσείοκ.λπ.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει συλλέξει τα στοιχεία που απαιτούνται, οι συναντήσεις με τα μέλη του Λαογραφικού Μουσείου, στελεχών του δήμου και της δημοτικής κοινότητας Καλλιμασιάς έχουν πραγματοποιηθεί σε θετικό κλίμα και όλοι αναμένουν την άμεση υλοποίηση των πρώτων βημάτων ώστε να γίνουν πράξη τα συμφωνηθέντα.
Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται σε επίπεδο μελέτης και διερεύνησης αλλά και μόνο η έναρξη αυτών των πρωτοβουλιών δημιουργεί προσδοκίες για ένα Μουσείο που μόνο του χωρίς οργανωμένη προβολή και προώθηση κατάφερε να φτάσει τη φήμη του σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.