28.7.2016 14:19

Άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά στη Χίο ζητά το ΚΚΕ

Tην ανάγκη άμεσης αποζημίωσης για τις καταστροφές από την πυρκαγιά στη Χίο τόνισε ο ευρωβουλευτής του KKΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με ερώτησή του προς την Ευρ. Επιτροπή.

«Μεγάλη πυρκαγιά έπληξε φέτος το νησί της Χίου για άλλη μια φορά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων και Πυργίου. Η πυρκαγιά κατέκαψε δασική έκταση, μαστιχόδενδρα, ελιές και καλλιέργειες, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφή του 90% των μαστιχόδεντρων στα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί.

Η ανεπαρκής πυροπροστασία έβαλε σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ενώ άφησε απροστάτευτα το περιβάλλον, το βιος και την παραγωγή της φτωχομεσαίας αγροτιάς, τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων, τρία χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2012.

Τεράστιες είναι οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της σημερινής, της ΕΕ, των τοπικών αρχών για την ουσιαστική στάση πληρωμών που έχουν κηρύξει ακόμα και για επείγουσες λαϊκές ανάγκες όπως η κάλυψη των εγκληματικών ελλείψεων σε σύγχρονα εναέρια και επίγεια μέσα και σε προσωπικό, σε εξοπλισμό και υποδομές πυροπροστασίας (ζώνες πυρασφάλειας, δασικούς δρόμους, επιπλέον δεξαμενές με εξασφαλισμένη τροφοδοσία νερού κλπ.).  

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Ευρ. Επιτροπή :

- στην ανάγκη άμεσης αποζημίωσης όλων των πληγέντων με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης όσο και στην άμεση χρηματοδότηση για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε σύγχρονα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης;», καταλήγει η ερώτηση του κ. Ζαριανόπουλου. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ