24.9.2018 9:25

Λιμάνι Λημνιών και στοχευμένη προβολή έσωσαν το Ψαριανό καλοκαίρι

• Είδαν αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του νησιού από τις συστηματικές ενέργειες προβολής του νησιού μέσω του «π».

Θαύματα δεν έγιναν αλλά η χρονιά σώθηκε και κυρίως δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις τα Ψαρά να προσανατολιστούν στη σωστή τουριστική τους αγορά, τη Χίο.

 

 

Η κρίση σπάει πρώτα τους πιο αδύναμους κρίκους. Η διαφαινόμενη από την αρχή της χρονιάς δύσκολη καλοκαιρινή περίοδος ενεργοποίησε έγκαιρα τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής των Ψαρών και το αποτέλεσμα τη δικαίωσε.

Οι επαγγελματίες των Ψαρών με το τέλος της τουριστικής περιόδου αναγνωρίζουν ότι όχι απλώς δεν παρασύρθηκαν από τη Χίο στον τουριστικό πάτο αλλά πέρασαν μια πιο δυνατή από άλλες χρονιές τουριστική περίοδο. Θαύματα δεν έγιναν αλλά η χρονιά σώθηκε και κυρίως δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις τα Ψαρά να προσανατολιστούν στη σωστή τουριστική τους αγορά, τη Χίο, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές που θα επιτρέψουν στο νησί να διεκδικήσει τουρισμό κι από άλλες περιοχές της χώρας.

Η προβολή από τον «π»

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή των Χιωτών να γνωρίσουν τα Ψαρά διαδραμάτισε η απόφαση του Δήμου να προγραμματίσει έγκαιρα στοχευμένη προβολή του νησιού μέσω του «π».

Το ειδικό δωδεκασέλιδο ένθετο, οι έγχρωμες οπισθόφυλλες διαφημίσεις και η μόνιμη ηλεκτρονική παρουσία των Ψαρών στο politischios.gr έδωσαν την ευκαιρία στους Χιώτες να αναλογιστούν ότι ακριβώς δίπλα τους υπάρχουν ανεξερεύνητα τα Ψαρά.

Πέντε τουριστικοί επαγγελματίες των Ψαρών μιλούν στον «π» για την πορεία της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, μας μεταφέρουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών, επισημαίνουν το θετικό αντίκτυπο της διαφήμισης που πραγματοποίησε ο Δήμος καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ δεν κρύβουν και την ανησυχία τους  για το μέλλον, αφού, όπως τονίζουν, η ανυπαρξία  ουσιαστικών τουριστικών υποδομών στο νησί τους στερεί το δικαίωμα να ασχοληθούν «επαγγελματικά» με τον τουρισμό.

ΑΝΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ -  Ιδιοκτήτης εστιατορίου «Σπιτάλια»

«Η διαφήμιση απέδωσε και οι επισκέπτες έφευγαν εντυπωσιασμένοι από το νησί»

Θετική και αποδοτική θεωρεί ότι ήταν η ιδέα του Δήμου Ψαρών να προβάλλει  τις ομορφιές του νησιού στον έντυπο και ηλεκτρονικό «π» ο Ανδρέας Καραγιώργης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Σπιτάλια», καθώς, όπως διαπίστωσε, η προσέλευση επισκεπτών από τη Χίο τα Σαββατοκύριακα ήταν αρκετά ενισχυμένη.

«Το δρομολόγιο του Σαββατοκύριακου από την Βολισσό έφερε πολύ κόσμο και η οικονομία του νησιού πήρε ανάσα. Η σεζόν βέβαια παραμένει μικρή. Ξεκίνησε από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τις 20 Αυγούστου», αναφέρει ο Α. Καραγιώργης, υπογραμμίζοντας ότι οι επισκέπτες του νησιού έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά του τόπου.

«Δεν περίμεναν και ξαφνιάστηκαν από αυτό που είδαν στα Ψαρά. Πολλοί ήρθαν για μία ημέρα και θέλησαν να μείνουν και άλλο, αλλά η έλλειψη δωματίων δεν τους το επέτρεψε. Όλοι έφυγαν με τη σκέψη ότι θα ξαναγυρίσουν. Εμείς παραμένουμε εδώ να φυλάμε Θερμοπύλες και θα τους περιμένουμε», καταλήγει.

 

ΓΑΡ. ΒΡΑΤΣΑΝΟΥ - Ιδιοκτήτρια εστιατορίου «Ηλιοβασίλεμα-Κάτω Γιαλός»

«Το δρομολόγιο από τη Βολισσό έσωσε την κατάσταση»

«Ο κόσμος ήρθε στο νησί αλλά δεν έβγαινε έξω. Ευτυχώς που υπήρχε το δρομολόγιο του Σαββατοκύριακου από Βολισσό και δουλέψαμε. Η σεζόν όμως ήταν εξαιρετικά μικρή.  Η δουλειά άνοιξε μετά τις 10 Αυγούστου».

Λ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ - Ιδιοκτήτρια καφέ-μπαρ «Το Πέτρινο»

«Μικρό αλλά καλό το καλοκαίρι φέτος στα  Ψαρά»

Σε θετικά επίπεδα θεωρεί η Λία Καραγιώργη, ιδιοκτήτρια του καφέ-μπαρ «Το Πέτρινο», ότι κινήθηκε η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι στα Ψαρά και κυρίως τον Αύγουστο, με το target group των επισκεπτών να προέρχεται κυρίως από τη Χίο, την Αθήνα (Ψαριανοί της πρωτεύουσας), τη Μυτιλήνη και σε μικρότερο βαθμό τη Θεσσαλονίκη.

«Ο Ιούλιος δεν είχε κόσμο αλλά ο Αύγουστος πήγε καλά. Οι ξένοι τουρίστες προέρχονταν από την Ιταλία, οι οποίοι έρχονται σχεδόν κάθε χρόνο με διαφορετικές κάθε φορά παρέες. Εντυπωσιακή ήταν η άφιξη Χιωτών στα Ψαρά κάθε Σαββατοκύριακο από τη Βολισσό».

 

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Ιδιοκτήτης του εστιατορίου «ALDEBARAN»

«Η έλλειψη βασικών υποδομών υποδαυλίζει τον τουρισμό»

Δεν είναι καν Ψαριανός αλλά αγάπησε τα Ψαρά σαν να ήταν ο τόπος που τον γέννησε. Ο Ν. Παπαδόπουλος μετακόμισε πριν χρόνια στο ηρωικό νησί και μαζί με την Ψαριανή σύζυγό του άνοιξαν το εστιατόριο «ALDEBARAN», το οποίο μάλιστα είναι υποψήφιο για τον τίτλο της καλύτερης ελληνικής κουζίνας στο διεθνή διαγωνισμό «Best Restaurants Awards-London».

Για τον Νίκο το φετινό καλοκαίρι ήταν μέτριο, αφού, όπως τονίζει, η σεζόν μίκρυνε ακόμη περισσότερο και η έλλειψη βασικών υποδομών στον τουρισμό δεν αφήνει πολλά περιθώρια εξέλιξης. «Όποια διαφήμιση γίνεται είναι θετική αλλά εμείς πάσχουμε από υποδομές. Δεν έχουμε πολλά δωμάτια, η ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν είναι καλή και δεν βοηθάει στην ανάπτυξη του νησιού. Είχαμε αρκετούς  Έλληνες επισκέπτες οι οποίοι έφυγαν από το νησί με θετικότατες εντυπώσεις αλλά δυστυχώς δεν αρκούν οι 10ημέρες του καλοκαιριού για να σώσουν την κατάσταση».

ΝΤ. ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ -Ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου

«Καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά το φετινό καλοκαίρι»

«Αναμφισβήτητα το φετινό καλοκαίρι στο νησί των Ψαρών ήταν πιο προσοδοφόρο από κάθε άλλη χρονιά Σε αυτό βοήθησαν τα αρκετά δρομολόγια είτε μέσω Χίου είτε μέσω Βολισσού και μέσω Πειραιά. Σημαντικό ρόλο, ειδικά για τους τουρίστες της Χίου, έπαιξε η έντυπη και ηλεκτρονική διαφήμιση από τον πολίτη», αξιολογεί η Νταϊνα Κατακουζηνού, προσθέτοντας ότι οι  περισσότεροι επισκέπτες του φετινού καλοκαιριού ήρθαν από τα Λημνιά της Βολισσού με μονοήμερες εκδρομές  ή με διανυκτερεύσεις στο νησί.

«Δεν μπορείς πάντα να ευχαριστήσεις όλους τους επισκέπτες αλλά η πλειοψηφία των περιηγητών έφυγε από το νησί με τις καλύτερες εντυπώσεις. Απώτερος σκοπός των φορέων του νησιού για το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να είναι  η συνεργασία όλων των κατοίκων, επαγγελματιών ή μη, ώστε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι», πρότεινε η ταξιδιωτική πράκτορας των Ψαρών.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ

Η διαπίστωση ότι ένα τέτοιο δρομολόγιο μπορεί να φέρει στα Ψαρά για ολιγοήμερες διακοπές σχεδόν όλους τους Χιώτες κάνει ήδη αρχές και κατοίκους του νησιού να συζητούν την προοπτική πυκνότερης σύνδεσης με τη Βολισσό.

Πριν κάποια χρόνια οι Ψαριανοί ούτε που ήθελαν να ακούσουν για την επανεκκίνηση του δρομολογίου από τη Βολισσό. Η εξάρτηση τους σε επίπεδο τροφοδοσίας από τα καταστήματα της πόλης της Χίου ενείχε τον κίνδυνο στο νησί να παρουσιάζονται ελλείψεις.

Μάταια φώναζαν οι Βολισιανοί εμβόλιμα μέσα στην εβδομάδα να υπάρχει έστω κι ένα δρομολόγιο από τα Λημνιά. Να ξανανοίξει η παραδοσιακή γραμμή σύνδεσης των Ψαρών με τη Χίο.

Το πρώτο βήμα έγινε, οι Χιώτες πια έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν ένα ταξίδι 3,5 ωρών, αντικαθιστώντας το με ένα λιγότερο από μιας ώρας, και ήδη η Ψαριανή όρεξη … άνοιξε.

Η διαπίστωση ότι ένα τέτοιο δρομολόγιο μπορεί να φέρει στα Ψαρά για ολιγοήμερες διακοπές σχεδόν όλους τους Χιώτες κάνει ήδη τις αρχές και τους κατοίκους του νησιού, από μόνοι τους πια, να συζητούν την προοπτική πυκνότερης σύνδεσης με τη Βολισσό.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πληθυσμιακά η Χίος για τα Ψαρά έχει την αναλογική δυναμική που έχει για τη Χίο η Σμύρνη. Ποιος τυφλός δεν θέλει να δει το φως του;

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ