Χωριά

6/11/17 13:38

τελ. ενημ.: 7/11/17 11:20

ΗΧΗΤΙΚΟ: «Ιστορική» συμφωνία μεταξύ Συκιάδας – Λαγκάδας για τα σχολεία

Δημιουργείται ενιαίο 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο με έδρα τη Συκιάδα

Η δραματική μαθητική συρρίκνωση των τελευταίων ετών και η αύξηση της πίεσης από την Περιφερειακή Εκπαίδευση ότι δεν αιτιολογούνται αυτόνομες σχολικές μονάδες των 10 – 15 μαθητών, ανάγκασε τους γονείς των δύο χωριών, μετά από 7 χρόνια διαρκούς αντιπαλότητας, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει την συνέχιση λειτουργίας των σχολείων.

Σε από κοινού συνάντηση με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αριστείδη Κελεπερτζή αποφασίστηκε η δημιουργία ενιαίου 3θέσιου Δημοτικού Σχολείου με έδρα τη Συκιάδα τουλάχιστον για δύο πρώτα χρόνια του νέου σχολείου με δυνατότητα μεταφοράς της έδρας στο σχολείο της Λαγκάδας μετέπειτα.

Ανέπαφα, προς το παρόν, μένουν τα δυο νηπιαγωγεία … για να μην χαθούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.

«Έχουμε σαφέστατα μία ιστορική συμφωνία ανάμεσα στα δύο χωριά, που αφήνει πίσω τις οξύτητες που τότε δημιουργήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο διαφορετικά 2θέσια σχολεία. Επανέρχεται πλέον η ομαλότητα ανάμεσα στις δύο τοπικές κοινωνίες και τα παιδιά θα ωφεληθούν περισσότερο», ανέφερε ο ίδιος.

Πως θα λειτουργήσει

Αναλύοντας το νέο εγχείρημα ο κ. Κελεπερτζής εξήγησε ότι σε πρώτη φάση τα παιδιά της Λαγκάδας θα φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο της Συκιάδας. Αργότερα και με δεδομένο ότι και το σχολείο της Λαγκάδας είναι ένα πλήρως λειτουργικό κτίριο η έδρα θα αλλάξει ώστε τα παιδιά της Συκιάδας να φοιτούν στο σχολείο της Λαγκάδας.

«Αντί να έχουμε 2 δασκάλους με 3 τάξεις ο καθένας, τώρα θα έχουμε 3 δασκάλους με 2 τάξεις ο καθένας. Θα υπάρχουν περισσότεροι μαθητές σε κάθε τάξη με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μία ευγενής άμυλα μεταξύ τους. Άλλο είναι να έχουμε έναν μόνο μαθητή στην 1η Δημοτικού και άλλο να έχουμε 5 ή 6 παιδιά», σημείωσε.

Ο αριθμός των μαθητών

Στην τρέχουσα σχολική χρονιά φοιτούν 12 παιδιά από τη Συκιάδα και 14 παιδιά από τη Λαγκάδα με τις προοπτικές για την επόμενη σχολική χρονιά να φοιτούν πάνω από 30 μαθητές, αριθμός που πιθανά να αυξηθεί κι άλλο αν επανέλθουν στα δύο χωριά όσα παιδιά οι γονείς τους τα έγραψαν σε σχολεία του Βροντάδου ή της πόλης.

«Αν επανέλθουν κι αυτά τα παιδιά στα χωριά, τότε θα μιλάμε ακόμα και για αναβάθμιση του σχολείου από 3θέσιο σε 4θέσιο»,  κατέληξε ο Αρ. Κελεπερτζής.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα σταλεί εγγράφως στο Υπ. Παιδείας και στη συνέχεια θα ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση