16.3.2019 17:58

Ετοιμάζονται για «νέο Θόλος» αν προχωρήσει η επένδυση με τα τηγανέλαια

«Ναι» στην επένδυση αλλά όχι σε αυτή την τοποθεσία αποφάσισε η Λαϊκή Συνέλευση της Συκιάδας

Τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους της Λαγκάδας εξέφρασαν μέσα από Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου οι κάτοικοι της Συκιάδας, με αφορμή την επιχειρούμενη εγκατάσταση μονάδας καύσης ελαίων στην είσοδο της Λαγκάδας.

Εδώ και καιρό τα δύο χωριά λειτουργούν ως ένα κάτι που αποτυπώθηκε πλήρως το απόγευμα του Σαββάτου, με τους Συκιαδιώτες να δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις προκειμένου να εμποδίσουν τη συνέχιση των εργασιών που εδώ και ημέρες έχουν ξεκινήσει στο σημείο της έναρξης του περιφερειακού δρόμου της Λαγκάδας.

«Ναι» στην επένδυση αλλά όχι σε αυτό το σημείο

Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Συκιάδας Δημήτρης Μαυρέλος που ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της επένδυσης ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι λάθος μία τέτοια μονάδα να εγκατασταθεί στην είσοδο της Λαγκάδας, ακόμα και αν οι προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία τηρηθούν κατά γράμμα.

Επεσήμανε δε, τη λανθασμένη τακτική που ακολούθησε η πολιτεία, δίνοντας την άδεια χωρίς προηγουμένως να υπάρξει διάλογος με την τοπική κοινωνία των δύο χωριών αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

Υπάρχει κίνδυνος και για άλλες μονάδες

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Λαγκάδας Στέφανος Τσίγκος που παρέστη στη Λαϊκή Συνέλευση, λέγοντας ότι επειδή η νομοθεσία είναι ευέλικτη στην αδειοδότηση μονάδων παραγωγής ενέργειας μέχρι 0,5 ΜW, υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας επιπλέον μονάδων στο συγκεκριμένο σημείο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου όπου αισίως έχουν εγκατασταθεί 4 τέτοιες μονάδες, ξεσηκώνοντας αντίστοιχες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Επιπλέον ο Στέφανος Τσίγκος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ελέγχου των ρύπων, λέγοντας ότι επειδή η Π.Ε. Χίου δεν έχει τα μέσα ελέγχου των ρύπων και επειδή δεν προβλέπεται online παρακολούθηση των αερίων που θα εξάγονται στο περιβάλλον, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν οι παραγόμενοι ρύποι θα είναι εντός των προδιαγραφών του νόμου.

Ως προς τις εκτελούμενες εργασίες ο κ. Τσίγκος αποκάλυψε ότι υπήρξε παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη, που του ζήτησε να καλέσει την Αστυνομία επειδή δεν υπάρχει άδεια εκτέλεσης εργασιών, όμως στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον επενδυτή να κάνει χωματουργικές εργασίες σε βάθος έως 1 μέτρο από την επιφάνεια.

Δυναμικές κινητοποιήσεις

Οι κάτοικοι της Συκιάδας πάντως επιβεβαίωσαν τη θετική τους στάση απέναντι στην επένδυση, όχι όμως και στο σημείο που επέλεξε ο επενδυτής. Αποφάσισαν δε, να δώσουν μαζί ενωμένοι τον αγώνα με τους κατοίκους της Λαγκάδας και να δώσουν το «παρών» τόσο στη Λαϊκή Συνέλευση της Λαγκάδας το πρωί της Κυριακής όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο της προσεχούς Δευτέρας όπου το θέμα θα συζητηθεί στη 10η σειρά.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ