15.3.2019 19:22

Ο χωροταξικός τραγέλαφος δολοφονεί την ηρεμία της Λαγκάδας και την προοπτική επενδύσεων

Ποιος ο σχεδιασμός του επενδυτή της μονάδας καύσης ελαίων και για ποιο λόγο αντιδρούν σφοδρά οι κάτοικοι του χωριού

Ο Γολγοθάς μιας επένδυσης και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για έναν οικισμό που τα τελευταία χρόνια μετέστρεψε την οικονομική ταυτότητα του από ναυτική σε παροχής υπηρεσιών τουρισμού ταυτίζονται στην υπόθεση εγκατάστασης και λειτουργίας Σταθμού Ηλεκτρικής Ενέργειας με καύση φυτικών ελαίων / βιορευστών στη Λαγκάδα.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν ο ενδιαφερόμενος επενδυτής είναι γέννημα – θρέμμα Λαγκαδούσης και στην υπόθεση υπεισέρχεται και σειρά προσωπικών διαστάσεων.

Στη θέα των εκβραχισμών στη συμβολή του περιφερειακού με την είσοδο της Λαγκάδας σχεδόν το σύνολο του χωριού αναστατώθηκε. Η τοπική κοινωνία έχει ήδη διατυπώσει τους προβληματισμούς της και τις αντιρρήσεις της για την επένδυση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας, φαίνεται να μην πείθεται από τα επιχειρήματα του συγχωριανού τους Διαμαντή Σιδερίδη, ο οποίος με τη σειρά του διατείνεται ότι η επένδυση δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον ούτε θα αλλοιώσει την ομορφιά του τοπίου.

Ο πρόεδρος του Τ.Σ., Στέφανος Τσίγκος, όρισε την  Κυριακή 17 Μαρτίου Λαϊκή Συνέλευση ζητώντας τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων που έδωσαν άδεια για τη λειτουργία του Σταθμού Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Καρυδάς», ωστόσο η προσπάθεια επίκλησης στοιχείων μη νόμιμης αδειοδότησης μάλλον δεν στοιχειοθετείται επαρκώς και Λαγκάδα και επενδυτής βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο που πυροδοτεί ασταμάτητα το κλίμα στο χωριό εξαιτίας του τραγέλαφου των χωροταξικών δεσμεύσεων και του περιορισμένου σεβασμού του τουριστικού χαρακτήρα ορισμένων περιοχών από κρατικές υπηρεσίες.

«Με καταδικάζουν προτού δουν»

Ο Διαμαντής Σιδερίδης μίλησε στον «π» για την επένδυση,  εξήγησε τους λόγους που τελικά επιλέχθηκε η τοποθεσία «Καρυδάς», ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να βλάψει την εικόνα  του χωριού του και προτρέπει όλους εκείνους  που τον κατακρίνουν να περιμένουν πρώτα να δουν τη λειτουργία της Μονάδας και μετά να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

«Ο Καρυδάς δεν ήταν η αρχική  μου επιλογή. Από τις χαρακτηρισμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις   ήταν η μόνη που μπορούσε να φιλοξενήσει τον Σταθμό, καθώς στο Θόλος υπήρχε μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο δασάρχης δεν επέτρεπε την παραχώρησή του. Στην  περιοχή Σέντα συμβαίνει το τραγελαφικό  να είναι δεσμευμένη από το 2003 για δημιουργία Σχολικού Κέντρου, άσχετα αν αυτό δεν θα γίνει ποτέ, οπότε και πάλι δεν μπορούσε το Δασαρχείο να μου την παραχωρήσει. Κάτω από την περιοχή του Σέντα, εκεί όπου βρίσκεται ο Νηρέας, εμπλέκεται η Αρχαιολογία και η μοναδική χορτολιβαδική έκταση που απέμενε ήταν αυτή στον Καρυδά. Επέλεξα να μην πάω στην αριστερή πλευρά του, στην οποία, αν γινόταν η Μονάδα, θα αποτυπωνόταν σε μια φωτογραφία και θα χαλούσε τη γραφική εικόνα του χωριού και επέλεξα να κινηθώ στη δεξιά πλευρά. Είμαι από τη Λαγκάδα, αγαπώ το χωριού μου, εκεί μένουν οι δικοί μου άνθρωποι. σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να αλλοιώσω την ομορφιά του και τη γραφικότατά του», εξηγεί  ο επενδυτής.

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο χώρο των τεσσάρων στρεμμάτων που έχουν παραχωρηθεί θα κατασκευαστεί ένας σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυτικών ελαίων/βιορευστών ισχύος 0,5 MW ο οποίος θα περιέχει δύο γεννήτριες, δεξαμενές λαδιών που θα είναι τοποθετημένες σε ειδικά  κουτιά για να είναι πλήρως προστατευμένες και σε περίπτωση διαρροής να αποφευχθεί ο κίνδυνος ρύπανσης, ένας μετασχηματιστής, το control room, οι αποθήκες των  αναλώσιμων και οι αποθήκες των υλικών ανακύκλωσης.

«Ό,τι ακριβώς καίει ο κινητήρας του αυτοκινήτου την ίδια ακριβώς οσμή θα βγάζει και η Μονάδα. Τα επίπεδα των οσμών θα είναι μηδενικά, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν θα υπάρχει θόρυβος, καθώς η μελέτη ορίζει τα 55 ντεσιμπέλ μέσα στα όρια του οικοπέδου. Ακολουθώ κανόνες, δεν κάνω ό,τι θέλω και φυσικά ανά πάσα ώρα και στιγμή  θα ελέγχομαι», αναφέρει, προσθέτοντας  ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου προβλέπεται μέσα στο επόμενο οκτάμηνο. Ο Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας θα προσφέρει τέσσερις νέες θέσεις εργασίας  πλήρους και μερικής απασχόλησης και  ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 350.000€, χρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από ιδία κεφάλαια και δανεισμό.

Τα λάδια

«Ξεκαθαρίζω ότι τα έλαια που θα παίρνουμε στη Μονάδα θα είναι μόνο φυτικά και σε καμία περίπτωση δεν θα καίμε ορυκτά. Εξάλλου είναι ασύμφορο και για εμάς και δεν θέλουμε η επένδυσή μας να γίνει μη βιώσιμη. Θα παίρνουμε τηγανέλαια, λάδια που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του, λάδια με υψηλή οξύτητα.»

Η προέλευση των λαδιών θα είναι από τη Χίο και ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στη Χίο δεν υπάρχει εργοστάσιο επεξεργασίας τηγανέλαιων, οπότε θα πρέπει πρώτα να αποστέλλονται  στην Αθήνα για  να  επεξεργάζονται και  μετά να επιστρέφονται για καύση στο νησί μας.

«Δείτε και μετά σταυρώνετε»

«Η Μονάδα  είναι η πρώτη σε ολόκληρη το Βόρειο Αιγαίο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Άδειες έχουν δοθεί και σε άλλα νησιά, απλά κανένας επενδυτής δεν έχει φτάσει ακόμη στο τελικό στάδιο κατασκευής.  Διαθέτω όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες και καλώ όσους με επικρίνουν και με σταυρώνουν να περιμένουν πρώτα να δουν. Κατακρίνουν το έργο και το συγκρίνουν με τις τέσσερις μονάδες του ενός μεγαβάτ που λειτουργούν μέσα στον υγροβιότοπο στο Μεσολόγγι και πιστεύουν ότι και εδώ το ίδιο θα γίνει. Δεν έχει καμία σχέση όμως η δική μου η Μονάδα με αυτή του Μεσολογγίου», υποστηρίζει ο Δ. Σιδερίδης.

Η καχύποπτη αντιμετώπιση των ΑΠΕ

Η νέα υπόθεση που ανησυχεί τη Λαγκάδα έρχεται να προστεθεί ως ένας επιπλέον κρίκος στην αλυσίδα των αντιδράσεων για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο νησί μας. Συγκυριακά ή στοχευμένα σχεδόν κάθε επένδυση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, μεγάλης ή μικρότερης εμβέλειας, αντιμετωπίζεται από την κοινωνία μας με έντονες επιφυλάξεις και καχύποπτη διάθεση.

Οι ενδεχόμενα βάσιμες αντιδράσεις εκφράζονται με τέτοιο μένος, που στο τέλος λειτουργούν διχαστικά στους κόλπους μιας κοινωνίας που κάποια στιγμή επιβάλλεται να απαντήσει με ευθυκρισία αν αποδέχεται τη χρήση ΑΠΕ και με ποιους όρους στο νησί μας ή θα επιμείνει στην ενεργειακή κάλυψη του νησιού από το ρυπογόνο και κοστοβόρο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στον Καρφά, όταν άλλες κοινωνίες θα έχουν περάσει σε άλλα επίπεδα κάλυψης των αναγκών τους σε ενέργεια.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ