Χωριά

24/11/17 16:25

τελ. ενημ.: 25/11/17 16:54

ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ: Νεκρή ζώνη τα χωράφια περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ.

Καταπατημένες εκτάσεις, κατεστραμμένες περιφράξεις, χωράφια γεμάτα σκουπίδια και λεηλατημένες ιδιοκτησίες, καταγράφει ο φωτογραφικός φακός του «π» σε επιτόπια αυτοψία στο Χαλκειός

Τον δικό τους Γολγοθά, εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους και χωρίς καμία απολύτως σημασία από Δήμο και κεντρική διοίκηση, είναι αναγκασμένοι να περπατήσουν δεκάδες κάτοικοι του Χαλκειούς, των οποίων οι ιδιοκτησίες γειτνιάζουν με τη ΒΙ.ΑΛ..

Η εικόνα μετά την επέκταση του hotspot είναι πιο δραματική από ποτέ, αφού και τα τελευταία καλλιεργήσιμα χωράφια της περιοχής εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους αφού θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

Κατεστραμμένες περιφράξεις, λεηλατημένες αγροικίες, χωράφια γεμάτα με χιλιάδες πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια και κάθε λογής σκουπίδια, συνθέτουν την εικόνα του άλλοτε παραγωγικού κάμπου του Χαλκειούς.

Η εικόνα των αγροτών να μαζεύουν ελιές τις καλές ημέρες του Νοεμβρίου έδωσε τη θέση της σε εικόνες που μόνο ντροπή και θλίψη προκαλούν. Η αίσθηση της εγκατάλειψης της περιοχής από τους Χαλκούσους, εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώνονται στην περιοχή είναι πλέον αντιληπτή από δεκάδες μέτρα μακριά από το hotspot.

«Ποιος μπορεί να πατήσει πλέον εδώ; Ούτε τρακτέρ δεν μπαίνει στα χωράφια. Ποιος να τα καλλιεργήσει; Έχουν καταστραφεί τα πάντα. Αγροτικά δίκτυα, περιφράξεις, σωληνώσεις. Τα χωράφια τα χάσαμε και δεν υπάρχει λύση», λένε απογοητευμένοι στον φακό του «π».

Οι καταλήψεις

Μη έχοντας που αλλού να πάνε, εκατοντάδες μετανάστες χρησιμοποιούν τις εκτάσεις των Χαλκούσων είτε για να στήσουν σκηνές, είτε για να περάσουν την ημέρα τους. «Δεν τους αδικούμε, είναι άνθρωποι κι αυτοί. Δεν χωράνε όλοι μέσα στο hotspot. Κάποιοι μένουν έξω στη βροχή. Πρέπει κάπως να προστατευθούν. Όμως κι εμείς άνθρωποι είμαστε. Βλέπουμε τα χωράφια μας να έχουν γεμίσει με αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους. Βλέπουμε την ιδιοκτησία μας να καταπατάται. Εμείς τι οφείλουμε να τα τραβάμε όλα αυτά;», διερωτώνται χωρίς κανείς να μπορεί να τους δώσει απάντηση.

Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις

«Και οι αποζημιώσεις;», ρωτάμε με απορία. «-Ποιος αποζημιώσεις; Οι κάτοικοι της Μόριας πήραν, εμείς δεν πήραμε τίποτα. Μόνο έσπευσαν να μας ενημερώσουν για το ποσό που δικαιούται ο καθένας μας και από τότε, περιμένουμε. Πάει πάνω από χρόνος και οι ζημιές ολοένα κι αυξάνονται», λένε.

Ο Δήμος μας έχει ξεγραμμένους

Από το στόχαστρο τους, απόρροια της αγανάκτησής τους, δεν ξεφεύγει ούτε η Δημοτική Αρχή Βουρνού. «Λένε ότι δεν θέλουν την επέκταση. Χθες έλεγαν ότι δεν έχουν ιδέα για εργασίες που θα γίνουν και σήμερα εκτελούνται εργασίες επέκτασης. Ο Δήμος μας έχει ξεγραμμένους. Αν ήθελαν πραγματικά να σταματήσουν οι εργασίες θα είχαν έρθει όχι σήμερα αλλά χθες και με ασφαλιστικά μέτρα θα τις είχαν σταματήσει», δηλώνουν, ζητώντας έστω και τώρα από τη Δημοτική Αρχή να βάλει φρένο στην επέκταση του hotspot.

Τραγικές συνθήκες χωρίς τελειωμό

Ο φωτογραφικός φακός του «π» στην 3η επιτόπια αυτοψία μέσα σε 1 μήνα, δεν μπόρεσε να μην καταγράψει για ακόμα μία φορά εκτός των άλλων και τις τραγικές συνθήκες διαμονής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Όσο επέτρεψε, η διακριτική αστυνομική παρουσία, που συνόδευε καθ όλη τη διάρκεια του ρεπορτάζ, ο φακός εστίασε στα εκατοντάδες γυναικόπαιδα που είναι αναγκασμένα να στήσουν αυτοσχέδιες σκηνές για να προστατευθούν από τη βροχή και την υγρασία. Άλλες στημένες πάνω σε ρεματιές και άλλες κάτω από δέντρα αποτελούν την προσωρινή κατοικία τους, σε έναν τόπο που περισσότερο μοιάζει με τόπο εξορίας παρά με σημείο καταγραφής και ταυτοποίησης.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το φωτορεπορτάζ και το βίντεο:

ΕΙΔΗΣΗ: http://www.politischios.gr/horia/binteo-foto-nekri-zoni-ta-horafia-perim...

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση