Χωριά

4/10/17 19:38

τελ. ενημ.: 5/10/17 11:06

BINTEO/ ΦΩΤΟ- Κινητοποίηση για τα μάτια του κόσμου στο Χαλκειός

• ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΤΙ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΛ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2018

Κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, όπως άλλωστε αναμένονταν, δεν είχε η κινητοποίηση στο Χαλκειός. Το συγκεντρωμένο πλήθος των 250 – 300 κατοίκων του χωριού παρέστη σε μια ανταλλαγή κατηγορητηρίου μεταξύ των αιρετών ενώ στη ΒΙΑΛ κυβέρνηση και Ύπατη Αρμοστεία κάνουν ανεμπόδιστες τη δουλειά τους.

Όπως εξήγησε στον «π» ο διοικητής της ΒΙ.ΑΛ. Θεόφιλος Τσιγκαλάγης, ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση αρχικά 20 σκηνών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χωρητικότητας 8-10 ατόμων. Από αυτές έχουν τοποθετηθεί παραπάνω από τις μισές και θεωρείται θέμα ωρών να ολοκληρωθεί το στήσιμο και των υπόλοιπων.

Αποδοκιμασία της δημοτικής πολιτικής

Διπλή επίθεση δέχτηκε η αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον Μαν. Βουρνού. Στις τοποθετήσεις τους κατά σειρά οι Στ. Κάρμαντζης, Πολ. Λαμπρινούδης και Στ. Μιχαηλίδης είτε απευθείας, είτε εμμέσως κατέδειξαν ως υπεύθυνη για την κατάσταση τη δημοτική αρχή.

«Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η στάση της περιφερειακής αρχής είναι σταθερή και συγκεκριμένη. Μια ενιαία δομή στο 18. Από ό,τι φαίνεται η πρόταση δεν προχωράει. Δεν τη θέλουν, είναι πασιφανές», ανέφερε ο Στ. Κάρμαντζης. Ο αντιπεριφερειάρχης άφησε σαφείς αιχμές και για τη στενή σχέση συνεργασίας δημοτικής αρχής με Μ.Κ.Ο. και Ύπατη Αρμοστεία. «Απ’ το γραφείο μου δεν τόλμησε να περάσει ούτε ΜΚΟ ούτε η Ύπατη, σε αντίθεση με άλλους. Ακόμα και οι πρέσβεις που επισκέπτονται τη Χίο δεν κρίνουν σκόπιμο να με επισκεφτούν», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι απόψεις του δεν είναι αρεστές στο σύστημα που θέλει τα νησιά υποζύγια.

Από μόνοι μας

Σκηνικό Σάμου λίαν συντόμως και για τα Καμπόχωρα προέβλεψε από την πλευρά του ο Πολ. Λαμπρινούδης. «Προσωπικά δεν δέχομαι σύντομα οι μετανάστες να είναι περισσότεροι από τους Καμποχωρούσους. Μην έχετε καμία προσδοκία αντίδρασης από τη δημοτική αρχή, να αντιδράσουμε μόνοι μας», προέτρεψε τους παρευρισκόμενους.

Να διδαχτούμε από τα λάθη και τις παραλείψεις του προηγούμενου διαστήματος, ζήτησε στην τοποθέτηση του ο Στ. Μιχαηλίδης, προβλέποντας ότι αν δεν υπάρξει ένας διαφορετικός χειρισμός θα ζήσουμε πάλι παρόμοιες καταστάσεις με την περσινή χρονιά.

Δεν έπεισε η μη ανανέωση

Η εξαγγελία Βουρνού ότι ο Δήμος ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες για την προσβολή του συμβολαίου παραχώρησης στο Υπουργείο των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΛ και ότι με τη λήξη του (τέλη του 2018) δεν πρόκειται να το ανανεώσει δεν έπεισε το ακροατήριο.

Ο δήμαρχος επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι για άλλα συνηγόρησε η Χίος κι άλλα πράττει στο χώρο της ΒΙΑΛ, ωστόσο έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τους Χαλκούσους, που τον κατηγορούσαν ως συνυπεύθυνο και για το γεγονός ότι οι σημερινές αναφορές του δεν έγιναν γρηγορότερα.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία από το χωριό προς τη ΒΙΑΛ , η οποία σταμάτησε στο στρατόπεδο Αργέντη. Εκεί υπήρχε διχογνωμία για το αν θα έπρεπε να συνεχιστεί, με τον δημοτικό σύμβουλο Γ. Ζώα να δέχεται επίσης τα βέλη συγχωριανών του για την αναποτελεσματική επιλογή διαμαρτυρίας. Κάπου εκεί η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε, χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη.

 

*Πλήρες φωτορεπορτάζ και βίντεο σε λίγα λεπτά

ΕΙΔΗΣΗ: http://www.politischios.gr/horia/binteo-foto-kinitopoiisi-gia-ta-matia-t...

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση