2.10.2017 14:59

BINTEO/ ΦΩΤΟ- Εντολή για «νέα Σούδα» 300 ατόμων περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ.

Σε παγχιακή πορεία διαμαρτυρίας προς το Hotspot, καλεί για τις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος του Χαλκειούς

Πολύ νωρίτερα από ότι θα περίμενε κανείς ξεκίνησε η επέκταση των ορίων και η αύξηση της χωρητικότητας της ΒΙ.ΑΛ. με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να λαμβάνει το πρωί της Δευτέρας εντολή από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για στήσιμο δεκάδων σκηνών περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Χαλκειός.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με τους κατοίκους του χωριού και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, ο διοικητής του Κ.Υ.Τ. Θεόφιλος Τσιγκαλάγης κατέστησε σαφές ότι η εντολή που έχει λάβει από το Υπουργείου είναι σαφής. «Η εντολή που έχω είναι να εκμεταλλευτώ την έκταση που έχει ισοπεδωθεί περιμετρικά του hotspot και να φιλοξενήσω όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα γίνεται», είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους, προσθέτοντας ότι το πρωί της Δευτέρας ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στη ΒΙ.ΑΛ. είναι 1.349 με ανώτερο όριο χωρητικότητας τα 1.000 άτομα.

«Δεν έχω που να βάλω 300 και πλέον άτομα. Τις επόμενες ημέρες θα φύγουν για την Αθήνα περί τα 100 άτομα όμως το πρόβλημα θα παραμείνει», είπε. Ερωτώμενος από τους κατοίκους για ποιο λόγο οι πλεονάζοντες παράτυπο μετανάστες δεν μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα ο διοικητής του κέντρου, μετέφερε την προσωπική του άποψη ότι σε περίπτωση που γίνει αυτό, θα μαθευτεί στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου και θα έρθουν ακόμα 300 άτομα στη Χίο.

«Να μη δημιουργηθεί ένταση…»

Την πεποίθησή του ότι θα πρέπει να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, μετέφερε ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Αθ. Μπασιούκας, εξηγώντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει πίεση και ένταση από τους κατοίκους τότε θα υπάρξουν και αντιδράσεις μέσα από τη ΒΙ.ΑΛ. με ότι αυτό συνεπάγεται. «Αν θέλετε να αντιδράσετε, να αντιδράσετε αλλά νόμιμα. Να προσφύγετε νομικά αλλά σας παρακαλώ πολύ να λείψουν οι εντάσεις», είπε απευθυνόμενους στους κατοίκους.

«Τέρμα η συνεργασία με τον Δήμο»

Αυστηρό μήνυμα ότι δεν χωρούν πλέον περιθώρια άστοχων ελιγμών του Υπουργείου και της Κυβέρνησης έστειλε ο αναπληρωτής Δήμαρχος Απ. Τζιώτης, που μετέφερε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου να μην ανανεώσει το συμβόλαιο παραχώρησης της ΒΙ.ΑΛ.. «Δεν έχετε τηρήσει κανέναν απολύτως όρο. Δεν μπορούμε να σας εμπιστευτούμε. Ακόμα και τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς τον Δήμο Χίου και το Δημοτικό Συμβούλιο. Εσείς μπορεί να επιμένετε στην επέκταση, όμως κι εμείς θα αντιδράσουμε», είπε σε αυστηρό τόνο ο Απόστολος Τζιώτης.

Πορεία διαμαρτυρίας την Τετάρτη

Υπό το βάρος των εξελίξεων ο πρόεδρος του Χαλκειούς Κώστας Φουτράκης αποφάσισε να καλέσει τους κατοίκους τους Χαλκειούς, των Καμποχώρων αλλά και της υπόλοιπης Χίου σε δυναμική κινητοποίηση και πορεία διαμαρτυρίας στις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης. Ως σημείο συνάντησης ορίζεται ο αθλητικός χώρος στην είσοδο του χωριού. Οι διαμαρτυρόμενοι μετά από ολιγόλεπτη ενημέρωση θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς τη ΒΙ.ΑΛ. με σκοπό να σταματήσουν την επέκταση του hotspot. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ