29.6.2017 16:04

Απειλή επιβίωσης για τα Δημοτικά Σχολεία Καρυών, Λαγκάδας, Συκιάδας και Καταρράκτη

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ Ο ΑΡ. ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗΣ

Στο όριο του υποβιβασμού ή του οριστικού κλεισίματος επανέρχονται συνολικά 4 δημοτικά σχολεία του νησιού, αφού το μαθητικό δυναμικό τους συνεχώς μειώνεται. Η πρόσφατη υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου των Καρυών ανοίγει και πάλι τον διάλογο για το μέλλον των δημοτικών σχολείων σε διάφορα χωριά της Χίου.

Μπορούσαν να σωθούν οι Καρυές

Η περίπτωση των Καρυών είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις πως μπορεί να σωθεί ένα σχολείο, αν υπάρχει καλή διάθεση. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρ. Κελεπερτζής στον «π», υπάρχουν στο χωριό περίπου 10 παιδιά, τα οποία κατεβαίνουν για σχολείο στην πόλη. «Είχα κάνει πρόταση από πέρυσι αυτά τα παιδιά να επιστρέψουν στο χωριό, αντί να πηγαίνουν σχολείο στην πόλη, ώστε το σχολείο να σωθεί και να λειτουργήσει ως 3θέσιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 23 μαθητές. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τα παιδιά που πηγαίνουν αλλού σχολείο, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να είχε σωθεί», εξήγησε ο κ. Κελεπερτζής.

Στο όριο λειτουργίας Συκιάδα και Λαγκάδα

Ακόμα πιο ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα δημοτικά της Συκιάδας και της Λαγκάδας, αφού η τοπική διαμάχη των δύο χωριών για το που θα είναι η έδρα του ενιαίου δημοτικού σχολείου, είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργήσουν δύο ξεχωριστά σχολεία, τα οποία βρίσκονται κοντά στο όριο λειτουργίας των 7 μαθητών που επιτάσσει ο νόμος για τη σύσταση μονοθέσιου δημοτικού σχολείου. Για τη φετινή χρονιά η Συκιάδα έχει 10 μαθητές και η Λαγκάδα 13 και αυτή την ώρα στα δύο χωριά λειτουργούν 2θέσια σχολεία. Ωστόσο κατά τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πλέον θα πρέπει να ξεκινήσει ο σοβαρός διάλογος για τη συγχώνευση των δύο σχολείων σε 1 δημοτικό και 1 νηπιαγωγείο, διαφορετικό ο κίνδυνος να υποβαθμιστούν σε μονοθέσια και στη συνέχεια να κλείσουν είναι πιο ορατός από ποτέ.

«Δυστυχώς στην περίπτωση των δύο χωριών η τοπική διαμάχη δεν είχε καλά αποτελέσματα. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους κατοίκους Συκιάδας και Λαγκάδας», προσέθεσε.

Οριακά και ο Καταρράκτης

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο του Καταρράκτη, στο οποίο φέτος παρακολουθούν μαθήματα 13 παιδιά. Τα στοιχεία όμως για το σχολικό έτος 2017- 2018 αλλά και το μεθεπόμενο έτος 2018-2019 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αφού ο αριθμός των μαθητών φαίνεται ότι θα μειωθεί κι άλλο, με αποτέλεσμα το σχολείο να κινδυνεύει να υποβαθμιστεί. 

Υποβιβάζονται σχολεία των χωριών, ενισχύονται σχολικές μονάδες της πόλης

Για το σχολικό έτος 2017-2018 προάγεται από 7θέσιο σε 8θέσιο το ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Μηνά- Θυμιανών «Ίων ο Χίος», το 11ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο – Αστική Σχολή Χίου από 7θέσιο σε 8θέσιο και ακολούθως υποβιβάζεται στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Καρυών από 4θέσιο σε 2θέσιο. Νέες αλλαγές πάντως αναμένεται να προκύψουν και στο σχολικό έτος 2018-2019, αφού ο αριθμός των παιδιών που είναι στα νηπιαγωγείο παρουσιάζει πτωτική τάση.

Η φθίνουσα μαθητική πορεία απειλεί κυρίως τα χωριά που αδυνατούν να αντιληφθούν την ανάγκη ενσωμάτωσης των σχολικών τους μονάδων σε άλλες εγγύτερες και φυσικά αποτυπώνει τη γενικότερη φθίνουσα πορεία του τόπου και τον ασταμάτητο υδροκεφαλισμό της πρωτεύουσας του νησιού. Συμπτώματα γνωστά εδώ και καιρό, τα οποία κανένας δεν έχει αποφασίσει να αναχαιτίσει. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ