2.11.2017 10:27

Τα Θυμιανά μαθαίνουν την ιστορία τους μέσα από παιχνίδι

Με μια πολύ έξυπνη και ελκυστική πρακτική μέθοδο ο ΜΕΟΘ δίδαξε ιστορία στους μικρούς και μεγάλους  Θυμιανούσους. Στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα έχει εντάξει το θέμα «Πορεία στην ιστορία των Θυμιανών», αλλά με επιλεγμένη στόχευση και φιλοσοφία. Απευθύνεται στο μέλλον και έχει επιλέξει να «μπολιάσει» πολιτιστικά τους μικρούς, για να δημιουργήσει τη μαγιά των παιδιών που θα ξέρουν την ιστορία, τους σημαντικούς τόπους του χωριού τους και μέσα από το παιχνίδι θα καταλάβουν πως διαμορφώθηκαν  τα ήθη και τα έθιμα τους. Στη συνέχεια τα ίδια θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν και αυτά σαν γέφυρες, να παραδώσουν τις γνώσεις τους στις επόμενες γενιές και να γίνουν μέρος της ιστορίας του τόπου τους.

Η διαδρομή

Η πορεία ξεκίνησε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου από  το κτίριο του Μ.Ε.Ο.Θ..
Ο υπεύθυνος του  προγράμματος, Γιώργος Ζηρριάς, καλωσόρισε τον κόσμο που συμμετείχε και τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι Πειρατές εναντίον των Θυμιανούσων.

Ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Θυμιανών, Διαμαντής Σκουλούδης, αναφέρθηκε  στο ιστορικό του ΜΕΟΘ και ακολούθησε η πρώτη στάση  στο «Καρούλι». Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θυμιανών, Κική Χαρίτου, έδειξε με εικόνες πως ήταν η περιοχή παλιά και μίλησε για το γνωστό πηγάδι.

Bότες

Ακολουθώντας το χάρτη της πορείας ο κόσμος έφτασε στο παλιό χωριό, στις «Βότες». Εκεί τους παρέλαβε  ο δάσκαλος, Κυριάκος Πρωάκης, ο οποίος  τους ενημέρωσε με μαγικό τρόπο, ως καλός παραμυθάς.

Πλατεία Φατούρου

Επόμενος σταθμός η  «Πλατεία Φατούρου», όπου έμαθαν την ιστορία του μεγάλου ήρωα Ιωάννη Φατούρου, με αφηγητές τους Γιώργο Ζηρριά και  Κυριάκο Πρωάκη.

Αγ. Ευστράτιος

Ακολουθώντας το χάρτη οδηγήθηκαν στην εκκλησία του Άγιου Ευστράτιου, όπου ο εκπρόσωπος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Παντελής Μουχλής, τους  μίλησε για τον ναό. Η Μαρία Χαρίτου τόνισε ιδιαίτερα ότι ο Άη Στράτης  χτίστηκε με τη βοήθεια όλου του χωριού.

Φιλόπτωχος

Επόμενος σταθμός «Η Φιλόπτωχος» . Κτίριο σημαντικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού  κατά το παρελθόν, που, όπως πολύ σωστά τόνισε  Κική Χαρίτου, αναζητεί τον ρόλο της στο σήμερα. Δίπλα στέκει «ο Άη Γιώργης ο Βουνίσιος». Μέσα από την αφήγηση του ο δάσκαλος Κ. Πρωάκης έκανε τον κόσμο να γελάσει με τις αναμνήσεις του…

«Για να χτυπήσουμε την καμπάνα ανεβαίναμε στο πάνω μέρος του ναού με 50% πιθανότητες να γκρεμοτσακιστούμε και 50% να φτάσουμε στην καμπάνα… Εγώ με την χάρη του Αγίου Γεωργίου τη γλύτωσα!»

Νικητές και ηττημένοι 
Τελευταίο μέρος της πορείας η επιστροφή στο κτίριο του Μ.Ε.Ο.Θ., όπου οι ομάδες των Πειρατών και των Θυμιανούσων παρέδωσαν τα στοιχεία που συνέλεξαν, ανάφεραν τις γνώσεις που αποκόμισαν και  απάντησαν στα ερωτήματα του   σταυρόλεξου που είχε κατασκευαστεί ειδικά για τη δράση αυτή. Τυπικοί νικητές στην πρώτη  αναμέτρηση αναδείχθηκαν  οι Πειρατές, άλλα ουσιαστικά δεν υπάρχει ηττημένος. Η ομάδα των  Θυμιανούσων  πάντως θα έχει την ευκαιρία «να πάρει το αίμα της πίσω» στην επόμενη διδακτική πορεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μάλλον την τρίτη εβδομάδα του Νοέμβρη. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ