19.5.2020 14:53

Συνεδρίαση «παρωδία» για το κλείσιμο της προκυμαίας

Ανοιχτό μέχρι νεωτέρας το Λιμάνι και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με τις αρχές να διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόταση των καταστηματαρχών

Χωρίς αποτέλεσμα και με αμφίβολο το αν τελικά το θέμα θα συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 19/5, η έκτακτη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα το αίτημα των καταστηματαρχών για κλείσιμο και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας της προκυμαίας με στόχο την παραχώρηση χώρου στα καταστήματα αλλά και τους πεζούς.

Απροετοίμαστοι

Βασικό χαρακτηριστικό της συζήτησης ήταν το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες οι οποίοι αιτήθηκαν τη συγκεκριμένη πρόταση, εμφανίστηκαν εντελώς απροετοίμαστοι απέναντι στα μέλη της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, με αποτέλεσμα να προκύψει μία σειρά ζητημάτων, από την πρακτική εφαρμογή των μέτρων μέχρι και τη νομιμότητά τους.

Οι αρχές

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των αρχών που παρέστησαν στη συνεδρίαση με τον διοικητή της Τροχαίας Παντελή Καλανδρόπουλο, να εστιάζει στο γεγονός ότι επειδή πρόκειται για μία σοβαρή απόφαση, αυτή δεν μπορεί να παρθεί σε προφορικό επίπεδο και να αποφασιστεί άμεσα, αλλά θα πρέπει να κατατεθεί εγγράφως και να μελετηθεί. 

«Δεν γίνεται να έχουμε μία προφορική εισήγηση και να λάβουμε άμεσα απόφαση. Θα πρέπει να έρθει μία έγγραφη απόφαση προκειμένου στη συνέχεια να τη μελετήσουμε και να γνωμοδοτήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση», εξήγησε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η Κεντρική Λιμενάρχης Ειρήνη Αργύρη σημείωσε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία τέτοια συζήτηση αν προηγουμένως δεν διαπιστωθεί η νομιμότητα και το πλαίσιο κλεισίματος της προκυμαίας, αφού αυτό είναι κάτι που εκφεύγει κατά πολύ από τα μέτρα τάξης που συνήθως λαμβάνει το Λιμεναρχείο Χίου.

Η ίδια διατύπωσε τις επιφυλάξεις της για το γεγονός ότι η έκταση που θα παραχωρηθεί αφενός έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα, αφετέρου αποτελεί τον βασικό οδικό άξονα της πόλης, από τον οποίο εξυπηρετούνται πολίτες και επιχειρηματίες.

Το ίδιο προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Γιάννης Βουράκης που επεσήμανε τη δυσκολία κίνησης των οχημάτων, στους εσωτερικούς παράλληλους δρόμους και συγκεκριμένα στις οδούς Βενιζέλου και Ροδοκανάκη.

«Για να πάμε στον Βροντάδο ή στη Βόρεια Χίο πλέον χρησιμοποιούμε τον Περιφερειακό. Όμως για την πόλη αναπόφευκτα χρησιμοποιούμε και την προκυμαία. Για εμάς είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι καταστηματάρχες ότι αν ζητήσουν την προκυμαία τότε θα πρέπει να πείσουν και τους πελάτες τους να μην παρκάρουν καθόλου στις δύο παράλληλες εσωτερικές οδούς. Ο καθένας όταν ζητά πράγματα πρέπει να έχει και έτοιμες παραχωρήσεις», ανέφερε ο κ. Βουράκης.

 

Στην ίδια συνεδρίαση επισημάνθηκε εκτός των άλλων και οι ανάγκη κυκλοφοριακής μελέτης για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ενώ απορρίφθηκε το αίτημα του Αντιπροέδρου της Λιμενικής Επιτροπής Αλέξη Γεωργούλη για γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Κυριάκο Ζωάνο να εξηγεί ότι αυτό θεσμικά δεν επιτρέπεται, χωρίς όμως αν απαγορεύεται η συζήτηση του θέματος στο ανώτερο αποφασιστικό όργανο με προτροπή οποιασδήποτε δημοτικής παράταξης.

Τελικά έπειτα από αρκετή ώρα τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής κατά πλειοψηφία αποφάσισαν και τα δύο ρεύματα να παραμείνουν ανοιχτά και σε χρήση από οχήματα και πεζούς, μέχρι να κατατεθεί έγγραφη πρόταση από το Σωματείο Καταστηματαρχών Εστίασης του νησιού.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής περί τα 11 καταστήματα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να αξιοποιήσουν χώρο δίπλα από το κατάστημά τους, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ