26.4.2017 14:14

Περιμένουν στη γωνιά για κατάθεση νέας προσφυγής για τη ΒΙ.ΑΛ.

Τη μάχη και όχι τον πόλεμο θεωρούν ότι έχασαν κάτοικοι και φορείς αφού το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση για τυπικούς λόγους

Στην πρόδηλη αντισυνταγματικότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας του «Κέντρου Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών» επιμένουν κάτοικοι και επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς του νησιού μας που προσέφυγαν τον Αύγουστο του 2016 στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της χωροθέτησής του.

«Με την υπό έκδοση απόφαση δεν κρίθηκε κανένα από τα επιχειρήματα αυτά. Αντιθέτως, το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση για τυπικούς και μόνον λόγους που φέρεται ότι σχετίζονται με  το έννομο συμφέρον και τη νομιμοποίηση των αιτούντων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, επιμένοντας ότι υφίσταται σαφής παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος  και την αδειοδοτική διαδικασία χωροθέτησης και λειτουργίας παρόμοιων εγκαταστάσεων, έργων και δραστηριοτήτων.

Κακώς βιάζονται

Ο δικηγόρος χαρακτηρίζει «παντελώς ψευδή και απολύτως ανακριβή» βεβιασμένα δημοσιεύματα που θεωρούν ότι  το hot spot κρίθηκε συνταγματικό. «Η μόνη πραγματικότητα είναι ότι το Δικαστήριο δεν έκρινε την αίτησή μας, αλλά απείχε ουσιαστικά από την εκδίκασή της, επικαλούμενο  τυπικούς λόγους και παραλείψεις», συμπληρώνει.

Ανοικτή σε αμφισβήτηση

«Το δε γεγονός ότι δεν κρίθηκε η αίτηση, αφήνει απολύτως ανοιχτό το περιθώριο και εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο  άλλης παρόμοιας προσφυγής, με αφορμή την έκδοση οποιασδήποτε μελλοντικής αποφάσεως, άδειας, εγκρίσεως ή τροποποιήσεως που θα αφορά τη λειτουργία του hot spot. Αυτό συμβαίνει,  διότι  η νομιμότητά  της εγκατάστασης και λειτουργίας του Κέντρου στη Χίο,  ουδόλως κρίθηκε,  και πολύ περισσότερο, εγκρίθηκε από το ΣτΕ και παραμένει, ως εκ τούτου, έωλη, μετέωρη  και  ανοικτή σε οποιεσδήποτε σοβαρές και τεκμηριωμένες  νομικές αμφισβητήσεις», προσθέτει, αφήνοντας να διαρρεύσει η πρόθεση των εντολέων του να επανέλθουν σύντομα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια σαφή αιχμή – απάντηση στην πρόθεση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής να εισηγηθεί τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου εντός της ΒΙΑΛ.

Είναι προφανές ότι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς δεν θα αποδεχτούν οποιαδήποτε νέα κίνηση με σταυρωμένα τα χέρια». 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ