5.7.2020 8:36

Οι ανιστόρητες, ανορθόγραφες και ασύντακτες πινακίδες των οδών του Δήμου Χίου

Άρθρο του Βασίλη Γ. Αγιαννίδη στον έντυπο "π"

Αν η οδός ονομάζονταν «Ρίμινι» θα μιλούσαμε ιταλικά. Πρόκειται για τον δρόμο μεταξύ του κοιμητηρίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και του στρατοπέδου Γκιάλα.

Σε παλαιότερες πινακίδες αναγραφόταν σωστά ως Ταξιαρχίας Ρίμινι. Ακόμα καλύτερο θα ήταν το οδός 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι», με μια σειρά από κάτω να εξηγεί πως επρόκειτο για μονάδα πεζικού του Ελληνικού Στρατού η οποία διακρίθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Υπάρχουν διάφορες ανιστόρητες πινακίδες, όπως αυτή της οδού Άννας Κομνηνής, Αυτοκράτειρας, (βλέπε κεντρική εικόνα άρθρου) που προήγαγε την βυζαντινή πριγκίπισσα και ιστορικό, η οποία ουδέποτε βασίλευσε. Η΄ η οδός Ζαχαρίου Μπεν, που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Λατίνου κατακτητή της Χίου και εμπνευστή της Σφαγής των Σικελικών Εσπερινών Βενέδικτου Ζαχαρία, προσωπικότητας μάλλον σημαντικότερης από τους Βασιλείς και τους Προέδρους αυτής της χώρας για τους τοπικούς παράγοντες.

Μιλώντας για ανιστόρητους ανθρώπους δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την άποψη του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Αμάντου πως θα ήταν έγκλημα να μετονομαστεί η ιστορική οδός Ατσικής. Εμείς την μετονομάσαμε.

 Υπάρχουν οι ανορθόγραφες πινακίδες όπως αυτή της οδού Σταματίου Πρωίου με τα διαζευκτικά πάνω από το «ι» λες και υφίσταται στα ελληνικά δίφθογγος «ωι» και πρέπει να τον διαχωρίσουμε.

Η΄ η «οδός Συναδινού Δέσποινα» αντί του ορθού οδός Δέσποινας Συναδινού.

 Και εφόσον κατακρεουργούμε τη μητρική μας δεν θα μπορούσαμε να μην σκοτώσουμε και την ωραιότερη γλώσσα του κόσμου, την γαλλική. Οι άτυχοι φιλέλληνες και ιστορικοί Ντενί Φιστέλ ντε Κουλάνζ και Υμπέρ Περνό έγιναν αντίστοιχα Φιστέλ ντε Κουλάνς και Περνό Ουμπέρ.

 Υπάρχουν οι πινακίδες που προκαλούν σύγχυση. Καταρχήν οι πεζόδρομοι και τα αδιέξοδα αποκαλούνται οδοί και ας μην είναι. Επιπροσθέτως υπάρχουν πινακίδες όπως αυτές των οδών Πρωίου Δωροθέου και Πρωίου Σταματίου, Αργέντη Φιλίππου και Αργέντη Ευστρατίου οι οποίες εμφανίζονται και ως Πρωίου και Αργέντη χωρίς άλλη διευκρίνιση. Θα έπρεπε να τοποθετείται πρώτα το βαπτιστικό, κατόπιν το επώνυμο, να μην αλλάζει η σειρά τους και να μην αντικαθίσταται κανένα από τα δύο με συντομογραφίες. Κάποια διευκρίνιση για την ιστορία του δρόμου θα ήταν επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη. Εάν υπάρχει το όνομα της οδού στα αγγλικά θα πρέπει να είναι ολόκληρο.

Όχι όπως στην οδό Μητροπολίτου Πολυκάρπου η οποία μετατρέπεται σε σκέτο Polikarpou. Παρεμπιπτόντως γιατί έχουμε μητροπολίτες με ονοματεπώνυμο (οδός Πρωίου Δωροθέου, Μητροπολίτου) και μητροπολίτες μόνο με βαπτιστικό (Μητροπολίτου Παύλου, Μητροπολίτου Πλάτωνος) ή μόνο με επώνυμο (Μητροπολίτου Δεληγιάννη);

 Υπάρχουν οι αόριστες πινακίδες όπως αυτές των οδών 15ης Νοεμβρίου, 24ης Ιουλίου, μα ποιάς 24ης; Η΄ η οδός Πεσόντων, προφανώς σε ανάμνηση όλων των πεσόντων για την Πατρίδα, για την Δημοκρατία, για τους πεσόντες σε γκρεμούς και σε λακκούβες ή για τα πέναλτι. Υπάρχουν οι οδοί Αγελάστου, Δαμαλά, Μαξίμου, Πετροκοκκίνου, Σγούτα, Σκαναβή, Σκυλίτση χωρίς να παραπέμπουν σε κάποιο συγκεκριμένο μέλος των εν λόγω οικογενειών αλλά και οδός Μαυροκορδάτων για όλους τους Μαυροκορδάτους αυτού του κόσμου.

 Υπάρχουν τέλος οι εξαφανισμένες πινακίδες εξαιτίας εργασιών σε σπίτια ιδιωτών όπως η αφαίρεση της μαρμάρινης επιγραφής που υποδείκνυε πάροδο της οδού Ερυθειανής στο Βελονά. Και άλλες που αφαιρέθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση κατά την κατεδάφιση κτηρίων όπως αυτή της οδού Κωνσταντή Καρρά στα Καρδάμυλα ή η αντικατάσταση του ονόματος της οδού λοχαγού Κοζέλα με αυτό του Αγίου Φωτίου στην Καπέλα. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν όλοι οι δρόμοι των Καρδαμύλων είχαν όνομα, κάποιοι από αυτούς ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο όπως η Λεωφόρος Αννίτσας Καρρά.

 Η ονοματοθεσία των οδών αποτελεί άλλη ιστορία. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός πως δημοτικοί σύμβουλοι ή παραλίγο δημοτικοί σύμβουλοι ή συγγενείς δημοτικών συμβούλων ζητούν την αντικατάσταση του ονόματος ευεργετών και ηρώων με ονόματα συγγενών, φίλων ή πολιτικάντηδων με αδιευκρίνιστη προσφορά στο νησί και τους κατοίκους του.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ