29.5.2017 15:12

«Ναι» στο «18» παρά τις δυσκολίες είπαν οι μηχανικοί του Υπ. Προστασίας του Πολίτη

- Στο Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Μερσινιδίου το μπαλάκι για την απόφαση προσωρινού ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στον Βροντάδο με τους παράγοντες του Υπουργείου να διαμηνύουν ότι χωρίς Μερσινίδι δεν προχωρά το «18»

Θετικά αποτίμησε παρά τις τεχνικές δυσκολίες την πρόταση των φορέων της Χίου για δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου στο «18», η ομάδα των Μηχανικών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που το πρωί της Δευτέρας πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο που 1 χρόνο πριν είχε υποδείξει ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι μηχανικοί του Υπουργείου μαζί με αυτούς του Δήμου και της Περιφέρειας πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η ΔΕΥΑΝ Χίου, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ.

Τα εμπόδια και η χρηματοδότηση

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντάται μέχρι στιγμής έχει να κάνει σε σχέση με την παροχή νερού αφού το συνολικό κόστος μεταφοράς του από την περιοχή «Καμίνι» που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο που θα στηθεί το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει σε κόστος τις 700.000 ευρώ.

«Το σημαντικό είναι ότι οι μηχανικοί του Υπουργείου έκαναν λόγο για αξιοποιήσιμη λύση που δεν φαίνεται να είναι προβληματική εξ αρχής. Από όσα καταλάβαμε το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τα έργα που θα απαιτηθούν», ανέφερε στο politischios.gr παράγοντας που συμμετείχε στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν.

Η ίδια πηγή σημείωσε στον «π» ότι ο Γ.Γ. του υπουργείου που προίσταται ο Νίκος Τόσκας, ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο ότι η δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο «18» συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία προσωρινής δομής στο Μερσινίδι. «Χωρίς το Μερσινίδι, δεν μιλάμε για κανένα «18». Είναι απαραίτητη προϋπόθεση το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στον Βροντάδο για τουλάχιστον 4-5 μήνες, μέχρι δηλαδή να τελειώσουν τα έργα στο Αίπος, μας είπαν», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή.  

Η απόφαση στο Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Μερσινιδίου

Νωρίτερα αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο και τον κυβερνητικό βουλευτή συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο, στον οποίο κατέθεσαν και εγγράφως το αίτημα για δημιουργία προσωρινού ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Μερσινίδι μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Παρότι και οι 4 ανέμεναν να αποσπάσουν κάποιο σχόλιο θετικό ή αρνητικό από τον Μητροπολίτη Μάρκο, η απάντησή του ήταν σαφής. «Το έγγραφο θα πρωτοκολληθεί και θα παραδοθεί στο Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Μερσινιδίου, που ανεπηρέαστο θα κληθεί να αποφασίσει», τους είπε ο προκαθήμενος της χιακής Εκκλησίας.

Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση

Στο μεταξύ παρότι η τελεσίδικη απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει το Ηγουμενοσυμβούλιο κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αναμένονταν την περασμένη Παρασκευή αυτή καθυστέρησε με αποτέλεσμα η έκδοσή της να αναμένεται πριν το τέλος της εβδομάδας. Η συγκεκριμένη απόφαση σε συνδυασμό με τις γραπτές εγγυήσεις που θα δόσει το Υπουργείο σε Μητρόπολη και Ιερά Μονή, θα καθορίσουν και τα στάση του Ηγουμενοσυμβουλίου.

Λαϊκή Συνέλευση στον Βροντάδο

Οι τελευταίες εξελίξεις όπως αναμένονταν άλλωστε έχουν ξεσηκώσει στο πόδι την κοινωνία του Βροντάδου. Την Τετάρτη το απόγευμα, σε προγραμματισμένη συνέλευση της Δημοτικής Κοινότητας αναμένεται να συζητηθεί το θέμα με τους δύο αντιδημάρχους να είναι κατ αρχή αρνητικοί στο ενδεχόμενο δημιουργίας προσωρινού ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Μερσινίδι. 

Δεν θα χρειαστεί έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο

Σε ότι αφορά στην έκταση πρόκειται για δημόσιο χώρο και κατά συνέπεια από τη δημοτική αρχή θεωρείται ότι δεν θα χρειαστεί η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για οποιαδήποτε επιπλέον απόφαση. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ